Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Okos eszközök veszélyei a párválasztásban

A szegedi fiatalok szeretnének családot, többségük nem interneten tervezi megismerni élete szerelmét - vita a korszerű eszközökről.
A „szerintem" szó használata kötelező volt, a résztvevők így gyakorolhatták egymás véleményének higgadt elfogadását a párválasztásról, internetes társkeresőkről, családalapításról, házasság előtti tanácsadásról, orvos-, védőnő- és bébiszitterkeresőkről a tegnapi szegedi „Te meg Én" tréningen. A rendezvényen a szülők által sokszor tiltott okos eszközökről volt szó, és a mobilok, applikációk, játékok lehető legokosabb, családbarát használatára hívták fel a figyelmet. A programot a Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete szervezte.
 
Újdonságnak számít a Házasság hete családalapításra ösztönző programsorozatban a „Te meg Én" tréning. A tegnapi tematikát több mint 200 egyetemista névtelenül beküldött kérdései alapján állították össze, a beszélgetés Dombi Boglárka tréner irányításával zajlott. A fiatalok közül volt, aki szerint inkább a szülőket kellene felvilágosítani, hogy milyen modern kori veszélyek fenyegetik a gyerekeket, mert ők bizony sokszor pontosan tudják, hogyan érhetnék el a blokkolt tartalmakat.
 
A korszerű eszközökről szóló vitában minden generáció szóhoz jutott, a legfiatalabbak dicsérték például a teljesen ingyenes nyelvtanuló Duolingo applikációt, és várják annak magyar-német verzióját. Hiányként merült fel, hogy nincsen a fiataloknak szóló magyar nyelvű alkalmazás, ami segítene a munka és a tanulás halogatása ellen. A nagyszülők korosztályát képviselő Dr. Kapás Ferenc egyetemi docens elmondta, hogy ő is használja nyelvtanulásra az okos eszközöket, de szerinte az lenne nagyon fontos, ha a fiatalok maguktól megtalálnák a kikapcsoló gombot a telefonokon és tableteken – az előadó ezzel utalt a családi programok értékére és a túl sok számítógépes játék káros egészségügyi hatására.
 
Az egyik résztvevő szerint megvédeni nem lehet a gyermeket a rossz hatásoktól, fel kell készíteni őket az elborzasztó internetes tartalmakra, a drogokkal kínálásra. Sőt az is elhangzott kiegészítő jó tanácsként a szegedi tréningen, hogy nemcsak drága okos eszközökkel, hanem teljesen ingyenes megoldásokkal, például megfelelő öltözködéssel, életmóddal is már fiatal kortól készülni lehet a családalapításra: a haspóló és a csípőnadrág a lányoknak, a szűk nadrág a fiúknak rontja az esélyeit, hogy majd gyermekük lehessen.

Hegedűs Márk újságíró délutáni előadásában az egyház online kommunikációjáról beszélt. Okos eszközök kapcsán elmondta, hogy a szegedi református lelkészek tartják a lépést a fiatalok igényeivel, folytatnak Szegedről online házassági felkészítést külföldre költözött magyaroknak. A kommunikációs szakember ingyenes hazai alkalmazásokat is bemutatott. Letölthető például hasznos bibliaolvasó játék és énekeskönyv a mobilunkra. Az előadó elborzasztó nemzetközi példákat is talált keresztény vonatkozásban: többek között Jézushoz kapcsolódó agresszív játékot, de bibliai akasztófa-szókeresőt is.


 
 
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemcsak játszik, vezényel is Baráti Kristóf

Nemcsak játszik, vezényel is Baráti Kristóf
A szegedi szimfonikusokkal lép fel Baráti Kristóf a nagyszínházban ma 19.30-tól. Tovább olvasom