Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Okosan is lehet tévézni

Szeged - Az okos televíziózásra szeretné rászoktatni a gyerekeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Gyermekpszichológusok segítségével hozták létre a Tévézz okosan! netes oldalt, amely naponta ajánl hasznos műsorokat a fiataloknak.
A magyar gyerekek nézik a legtöbbet a televíziót Európában a médiakutató intézetek felmérései szerint. A 4–14 éves korosztály átlagosan napi 200 percet tölt a készülék előtt.

A szakemberek rájöttek: ha már nem tudják leszoktatni a gyerekeket a tévézésről, legalább olyan műsort nézzenek, amely a jövőben hasznos lehet számukra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság égisze alatt július elején kelt életre a Tévézz okosan! internetes oldal, amely napi és heti lebontásban ajánl a Magyarországon fogható tévécsatornák kínálatából napi 4-5 műsort a gyerekeknek a csatorna és a műsor kezdési időpontjának megjelölésével. A múlt szerdai kínálatban például a Nagy-ho-ho-horgász egyik részét, a Számok a fedélzeten című ismeretterjesztő sorozatot, a Jéghercegnő című vígjátékot, a Meghökkentő állatmesék következő részét és a Winnetou egyik epizódját ajánlották a gyerekek figyelmébe. Az internetes oldalról különböző történetek is elérhetők a Magyar Elektronikus Könyvtár segítségével: a fiatalok a múlt héten Don Quijote és A dzsungel könyve című könyvet olvashatták el elektronikus úton.

Közös tévézés a szegedi Dózsa-iskolában. Sok műsorból tanulni is lehet. Archív fotó: Frank Yvette
Közös tévézés a szegedi Dózsa-iskolában. Sok műsorból tanulni is lehet.
Archív fotó: Frank Yvette

Tatai Péterkislánya 4 és fél éves, fia 12 esztendős – tévénézés szempontjából a felmérések szerint a legkritikusabb időszakban vannak. – A kislányunknál nagyon ügyelünk arra, hogy csak a szép és kedves történeteket nézze meg. Már akkor sem engedjük rajzfilmet nézni, ha abban csúnyán vannak megrajzolva a szereplők. Ezenkívül nézzük a programajánlókat is, hiszen előre megmondja, hogy mit szeretne nézni. Testvérének már saját televíziója van, így kisebb viták inkább velem szoktak kialakulni tévénézés ügyben: az olimpia idején sajnos sokszor el kell kapcsolnom a mesecsatornáról. De örömmel láttam, hogy az úszás közvetítése már most elvarázsolta a lányomat – mondta a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának kapusa.

Tatai Péter szerint valóban sokat néznek tévét a magyar gyerekek, de sok műsorból tanulni is lehet. – A mesék többsége mára szerencsére építő jellegű, sok közülük idegen nyelvekre is tanítja a gyerekeket. 30 éve alig volt csatornaválaszték; sokkal kevesebb dolgot lehetett megtanulni a tévéből. Persze nagyon ügyelünk rá, hogy a tévénézés arányos legyen: ne menjen a kreatív játék vagy a sportolás rovására. A fiunknak a véresebb filmek nézését egyelőre tiltjuk, aminek engedélyezése nagy szülői kihívás: rossz dolog, ha egy gyerek nem tud hozzászólni ahhoz, amiről iskolatársai vagy barátai beszélgetnek – magyarázta a hálóőr.

Toy Story, Oroszlánkirály, Reszkessetek, betörők!

Egy új amerikai gyerekpszichológiai felmérés szerint Andersen vagy a Grimm fivérek meséi nem fejtenek ki igazán kedvező hatást a kicsikre. Bár a megfelelő üzenetet – miszerint a gonosz mindig elnyeri méltó büntetését – hordozzák, kegyetlen, sokszor horrorisztikus fordulataikkal inkább elrettentik a fiatalokat. A Kairen Cullen gyermekpszichiáter vezette csapat új ajánlatokkal állt elő: a legfontosabb film, amit 10 éves kor alatt minden apróságnak látnia kellene, a Toy Story. „Amikor egy szülő mesefilmet választ a gyermekének, a legfontosabb szempont az, vajon az adott alkotás mennyire mozgatja meg a kicsik agyát, és mennyit mutat be az egészséges életfelfogáshoz elengedhetetlen filozófiákból. A Toy Story nemcsak leköti a kicsik figyelmét színes és szívmelengető figuráival, hanem be is mutatja az emberi kapcsolatok és egymás elfogadásának fontosságát – magyarázta Cullen. A Toy Storyt az Oroszlánkirály követi: a kölyökként elárvult és családjától elkergetett kisoroszlán története kitartásra, becsületre, a kihívásokkal szemben való bátor viselkedésre ösztönzi a kicsiket a szakpszichológusok szerint. A harmadik helyen a Reszkessetek, betörők! áll, amely a család szerepének fontosságát mutatja meg a gyerekeknek, és jó példát mutat arra, milyen fontos az önállóság, hogy a biztonságot adó közegből kiszakadva sem kell elveszettnek érezniük magukat.

Olvasóink írták

  • 1. polo 2012. augusztus 07. 13:50
    „de olyan műsorokat kellene sugározni is nem pedig ezeket a sz. brazil sorozatokat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélték a rákot: most segítenek

A foglalkozásokon betegek és egészségesek egyaránt támogatják egymást, szeptembertől pedig még több szakembert vonnak be. Tovább olvasom