Délmagyar logó

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 27°C Még több cikk.

Okoscserepet, okoskarperecet fejlesztenek az SZTE-n

Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszereken dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem kutatói.
A több mint 810 millió forint európai uniós támogatású projektben olyan olcsó, de okos eszközöket fejlesztenek, amelyek például alkalmasak lesznek cserepes növények környezeti körülményeinek, valamint növekedésének és fiziológiai állapotának nyomon követésére.

Az üvegházi körülményekre kidolgozott „okoscserepekkel" nyert tapasztalatok hasznosíthatók lesznek szántóföldi növények megfigyelésére alkalmas érzékelőhálózatok kifejlesztésére is.

Egy másik intelligens eszköz egy okoskarperec lesz, amely gyorsulásmérővel precíz, nagy mennyiségű mérési adatot szolgáltat, ugyanis erre a boltban kapható sportkarperecek alkalmatlanok. A mérések új kutatási lehetőségeket nyitnak meg a pszichiátriában.

Egy olyan miniatürizált automata sejttenyésztő, sejtmérő és adatelemző rendszert is kidolgoznak, amely a hatékonyság növelésével eredményesebb kutatómunkát tesz lehetővé többek között a sejtbiológiai és gyógyszeripari kutatások területén.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekekkel gokartoztunk - két kézzel szorítottuk a kormányt

Gyerekekkel gokartoztunk - két kézzel szorítottuk a kormányt
Gyerekekkel gokartoztunk, összemértük tudásunkat - kicsit mi is vakációztunk. Tovább olvasom