Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Okosmérő Teri néninél is

Szeged - A tudatos energiafelhasználást segíti az EDF DÉMÁSZ a most kezdődött kísérleti programban. Az okosmérővel percről percre követhető az áramfogyasztás.
A tápéi Honfoglalás utcában lakó Tímár Lászlóné Teri néninél is okosmérőt szereltek fel csütörtökön az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. munkatársai. Az asszonynak nem volt kifogása az új készülék ellen. Azt mondta a mérőszerkezetről, hogy rengeteg mindent mutat, de még nem volt ideje tanulmányozni, melyik gombot kell megnyomnia, hogy a pillanatnyi áramfogyasztást vagy a pontos időt mutassa. A fiával és a menyével él egy háztartásban, átlagosan 6 ezer forint a havi villanyszámlájuk. Úgy gondolja, a fogyasztásuk nem sokban fog változni az okosmérő hatására. Olcsóbban pedig biztosan nem adja a cég majd a villanyt. A világításon kívül három hűtőt és tévét is használnak, ezekre ezután is szükségük lesz. Előnyét abban látja, hogy nem kell minden hónapban bediktálnia az óraállást, mert innentől kezdve az áramszolgáltató látja az adataikat.

Tímár Lászlóné Teri néni. Fotó: Schmidt Andrea
Tímár Lászlóné Teri néni. Fotó: Schmidt Andrea

Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. tájékoztatása szerint 52 településen nagyjából 3000 okosmérőt szerelnek fel a nemrég kezdődött országos kísérleti programban, amelyben összesen közel 20 ezer háztartás és vállalkozás próbálhatja ki költségmentesen az okos fogyasztásmérőt. A hatásvizsgálatnak az a célja, hogy megnézzék: az ügyfelek másként gazdálkodnak-e az energiával, ha folyamatosan nyomon követhetik a fogyasztásukat. A fogyasztásmérők (áram, gáz, víz stb.) új generációjának előnye, hogy a folyamatosan rögzített fogyasztási adatok a kijelzőn vagy az interneten megjeleníthetők. Az ügyfelek összehasonlíthatják az egyes napok, hetek vagy akár hónapok energiafogyasztását, így tudatosabb energiafelhasználással költségmegtakarítást érhetnek el. A kísérleti programba bevont ügyfeleket előzetesen levélben tájékoztatja a szolgáltató. Az új mérőt a régi helyére szerelik fel, és semmilyen költséggel nem jár a fogyasztó számára.

Olvasóink írták

 • 6. SP 2012. július 23. 22:40
  „Az "okos mérő" nem olcsó ketyere.
  A mérőóra biztonságáért , sértetlenségéért a fogyasztó felel. Lépcsőházi faszekrényt páncélra kell cserélni.

  Nem elég okos, hogy megvédje magát.
  "Villanyóra" kontra fogyasztó vitában az ember alul marad.”
 • 5. pandababa 2012. július 23. 07:36
  „Nem rossz ötlet az okosmérő. De azért mindig is furcsáltam,hogy a Démász pontos számlát bocsát ki,ha mérőóra állást bejelentünk,a gáz meg nem készít semmit a várható összegről...
  Ja,és azt sem értem,hogy egy nyugdíjasnak minek 3 hűtő is? Én örülök ha 1et fel tudok valamennyire tölteni a fizetésből...”
 • 4. polo 2012. július 22. 09:22
  „attól hogy okos mérőt szerelnek fel nem a készülékek nem fognak kevesebbet fogyasztani ha valakinek havi 8000 Ft a számlája ezek után is ugyan annyi lesz hiszen a régi villanykörték vagy elavult mosógépek hűtök stb. maradnak a háztartásban jók a mérők de ettől ismétlem nem lesz kevesebb a számla végösszege”
 • 3. Mogyoró 2012. július 22. 03:34
  „Hol kell jelentkezni a kipróbálásra.”
 • 2. C6H12O6 2012. július 21. 19:59
  „Ha olyan okos, akkor meg tudja-e mutatni vajon, hogy mekkora haszna van a felszereltetőjének? Ezt főleg a mobiltelefonomnál szeretném pontosan tudni. Egyébként az ún. okos mérők legfőbb tulajdonsága az, hogy beavatkozik az adott folyamatba, amit mér és így optimalizálja az energiafogyasztást./tudom, mert én így rendszerben szerelem őket fel.../ Önmagában az, hogy több mindent mutat nagyon keveset ér. Tudja szabályozni a fűtést, hűtést, szellőzést világítást, öntözést, stb. Persze így már azért nem ingyenes a felszerelése.”
 • 1. SP 2012. július 21. 18:34
  „Schlumberger francia fogyasztásmérő?

  http://mkeh.gov.hu/index.php?name=OMH&file=index&search=1&fajta=villamos%20fogyaszt%C3%A1sm%C3%A9r%C5%91&page=6”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokzatos nőalak Munkácsy Honfoglalásán

Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményén az egyetlen nőalakhoz a tökéletes modellre a szegedi látogatása során bukkant rá. Tovább olvasom