Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Októberben akár őrölhetik a búzát

A dorozsmai szélmalomnak még mindig nincsen végleges tulajdonosa, sem kezelője. A felújítása viszont elkezdődött.
Lassan őrölnek a hivatal malmai a dorozsmai műemlék szélmalom ügyében is. Egyelőre még a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság kezeli, vagyis gazdája a magyar állam. A szegedi önkormányzat ingyen megkapná a düledező építményt, de az új kultusztárca felállítása és vele a kormány végleges döntése még hónapokig késhet. A malom húsz éve hiába vár a sorára. Tavaly majdnem össze is dőlt, mert a vályogfalát eláztatta a zsindelytetőről lecsorgó eső. A műemlékes szakemberek akkor „elsősegélyben" részesítették, a város pedig 10 millió forintot utalt át a vagyonigazgatóság számlájára, hogy elkezdődhessen az ipari műemlék renoválása.

A kincstár további közel 20 milliót áldoz a szélmalom újjáépítésére. Pontosabban az újraépítésére, hiszen a kivitelező Alföldi Műemlékhelyreállító Kft. teljesen kicseréli a malom építőanyagát. Höhn József ügyvezető igazgató elmondta, az alap jó állapotú. Az életveszélyesen szétázott falakat és a tetőt azonban alá kellett dúcolni. A helyenként két méter vastag falakat szakaszonként kibontják, kiékelik, a vályogtéglákat kiemelik, és bontásból származó nagyméretű téglákat raknak a helyükre. Körben 140 köbméter falat építenek, majd belülről tapasztják, kívülről védővakolattal vonják be. A téglafal tartósabb lesz, mint a korábbi vályog.

A falak fölső része és a tető az eredeti marad, a tetőt fedő zsindelyt viszont cserélik, ahol szükséges. A fából készült vitorlarudakat, gerendákat folyamatosan vizsgálják és pótolják. A rekonstrukció határideje szeptember vége. Tóth József dorozsmai önkormányzati képviselő szerint látogatható, esetleg ünnepi alkalmakon használható lesz – mindaddig, míg él szélmolnár, kenyérdagasztó asszony és kemenceépítő Dorozsmán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prometheus-érmet kapott Molnár Miklós

Prometheus-éremmel tüntették ki Molnár Miklóst (képünkön), a szegedi egyetem nyugalmazott docensét… Tovább olvasom