Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Októberben megszámolnak bennünket

Szeged - Az október 1-jén kezdődő, egy hónapig tartó népszámlálás számlálóbiztosai ezekben a napokban oktatáson vesznek részt. A 15. magyar népszámlálás érdekessége, hogy először lehet interneten kitölteni a kérdőíveket.
– Az internetet először használja a KSH az októberi, egy hónapig tartó népszámláláskor – mondta Végh Zoltán, a szegedi igazgatóság vezetője –, de a világhálót csak október 16-áig lehet választani. A számlálóbiztos először személyesen keresi fel az embereket, és elmagyarázza, hogy a mintacsomagon lévő azonosító kóddal lehet bejelentkezni a rendszerbe. Az internetes „bevalló" nemcsak saját magáról köteles kitölteni a kérdőíveket, hanem mindazokról, akik vele együtt a lakásban élnek, akár külföldön tartózkodnak vagy kollégiumban laknak.

Mindenkihez kétszer megy ki a számlálóbiztos, először szeptember utolsó napjaiban. Ekkor dobja be a tájékoztatót, valamint a lakás- és a személyi kérdőívekből álló mintacsomagot. Október 1-jétől napokig járja a körzetét, hogy megkérdezze, megkapták-e a lakók a csomagot, és eldöntötték-e: interneten válaszolnak a kérdésekre, maguk töltik-e ki a kérdőíveket, avagy a kikérdezéses módszert választják. A KSH többek között a szegedi Somogyi-könyvtárral is szerződött, hogy onnan bárki használhassa a netet.

Népszámlálást oktatnak a KSH-nál, Szegeden. Fotó: Frank Yvette
Népszámlálást oktatnak a KSH-nál, Szegeden.
Fotó: Frank Yvette

Az interneten először a lakáskérdőív kérdéseire kell válaszolni: be kell jelölni, hány személy él a lakásban. Ha 4 családtagot írunk be, de csak egy személyi kérdőívet töltünk ki, a rendszer nem enged tovább, figyelmeztet, hogy a többiek adatait is el kell küldeni. Egy háztartásból csak egy internetes bevallás érkezhet.

„Nem kívánok válaszolni"

A különlegesen érzékeny kérdésekről – nemzetiség, anyanyelv, vallás – nem kötelező nyilatkozni. Ilyenkor az a válasz, hogy „nem kívánok válaszolni". A nemzetiség kapcsán a többes identitás is elfogadott. A kérdőíven nincs név, legvégül pedig még a lakcímet is leválasztják az egyéb adatokról. A válaszok helyességét nem ellenőrzik, az adatgyűjtés bevallás alapján történik.

Mi történik akkor, ha valakit az ideiglenes lakcímén talál meg a számlálóbiztos, ki is kérdezi, miközben egy családtagja már a neten bejelentette? A rendszer az ilyen összeeséseket „kidobja", kétszer senkit sem számolnak meg. A számlálóbiztos azt is időben megtudja, ha valaki október 16-áig mégsem íratta össze magát a neten, ezért újra meglátogatja.

A rendszer nem tesz különbséget állandó vagy ideiglenes lakcím között. Ha valakiről az állandó lakásán vallottak, akkor az azt jelenti: megszámolták. Ilyenkor az ideiglenes lakcímen csengető biztosnak meg lehet mondani, hogy megtörtént az összeírás. A kötelező adatszolgáltatást törvény írja elő, törvényt sért az, aki megtagadja. A jegyző eljárást is kezdeményezhet ellene. Végh Zoltán szerint azonban egy népszámlálásnak nem az legfontosabb eredménye, hogy megtudjuk, hány millióan élnek az országban. Lényegesebb az, hogy milyen szakképzettséggel rendelkeznek az emberek, hányan dolgoznak külföldön vagy mennyi időt vesz igénybe a munkába járás.

125 cím, akár 165 ezer forint

Megtudtuk: mások a tarifák a megyei jogú városokban, mint a falvakban, különbséget tesznek bel- és külterület között is. Egy összeíró 125 címet kaphat, bruttóban akár 165 ezer forintot is megkereshet. A különböző rostákon átesett kérdezőbiztosok ezekben a napokban vesznek részt a képzéseken. Szegeden a KSH-nál is oktatnak: itt találkoztunk Gyarmati Nórával, aki elmondta, egyetemi hallgató, de már vannak tapasztalatai, a mezőgazdasági összeírásban vett részt.

Olvasóink írták

 • 5. rezsóka 2011. szeptember 16. 17:03
  „Van népességnyílvántartási adatbázis,- a személyes iratokban levő adatokkal való egyeztetés az népességszámlálás.
  De a lakás, a nyaraló, az autó, a szaktudás, havi kereset, a vallás NEM népszámlálási adat.”
 • 4. Felhőfejes 2011. szeptember 15. 14:22
  „Érdekelne. hogy milyen rostákon estek át a kérdezőbiztosnak jelentkezők és milyen követelményeknek kellett megfelelni a bejutáshoz.
  Hallottam ugyanis, hogy képzett, diplomás emberek (akik ráadásul már részt vettek szociológiai felmérésekben is) még csak választ sem kaptak jelentkezésükre...”
 • 3. gedeon 2011. szeptember 14. 13:26
  „"Szeged - Az október 1-jén kezdődő, egy hónapig tartó népszavazás számlálóbiztosai ezekben a napokban oktatáson vesznek részt."
  A népszavazás szót nem ártana már kijavítani a cikkben.
  Senki se izegjen-mozogjon, mert nem tudnak bennünket megszámolni.”
 • 2. mittaláltam 2011. szeptember 14. 11:49
  „Semmi gond! Így is lehet értelmes: a nép megszavazta, hogy megszámláltassék... :-)
  Klasszikus: Csapba sz...ni vagy sza..ba csapni :-)”
 • 1. szatyi 2011. szeptember 14. 11:01
  „"Szeged - Az október 1-jén kezdődő, egy hónapig tartó népszavazás..."

  Nem "népszavazás", hanem népszámlálás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Müller Júlia újra játszik Szegeden

A szegedi színház legnépszerűbb művészei közé tartozott Müller Júlia, amikor 2003-ban Miskolcra szerződött. Most újra játszik itt is. Tovább olvasom