Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Októberi kultúrboom a REÖK-ben

Szeged - A legismertebb hazai írók – Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Ákos és Tóth Krisztina – látogatnak el a Szüts-Vojnich-tárlatra. Az irodalmi beszélgetések mellett rengeteg izgalmas program várja az érdeklődőket a REÖK-ben.
Képzőművészet és irodalom fonódik össze a REÖK-ben: népszerű magyar írók és költők látogatnak el Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművészek első közös magyarországi kiállítására, melynek megnyitóján került sor a szintén első, közös művészeti albumuk bemutatójára is. A kötetben ismert hazai írók szövegei is olvashatók, akik közül néggyel irodalmi beszélgetés keretén belül találkozhatnak az érdeklődők a kiállítóházban. Tóth Krisztina holnap 16.30-kor látogat a kiállításra. A költő úgy érzi, sok közös vonás fedezhető fel a művészek festményei és saját versei között.

„Rengeteg olyan gondolatot fogalmaznak meg képi nyelven, ami engem írásaimban, költészetemben foglalkoztat, így például az idő múlásának problematikáját. Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet festményein is lélekállapotok kivetüléseit láthatjuk." A programsorozat következő vendége Szilágyi Ákos lesz október 25-én, majd Závada Pál látogat el a REÖK-be november 8-án, végül pedig Parti Nagy Lajos zárja az irodalmi programsorozatot november 22-én. A rendezvények tárlatjeggyel látogathatók.

Tóth Krisztina költő holnap látogat el a Szüts-Vojnich- tárlatra. Fotó: Szabó J. Judit
Tóth Krisztina költő holnap látogat el a Szüts-Vojnich- tárlatra. Fotó: Szabó J. Judit

Szeptembertől még nagyobb kínálattal várja a REÖK a látogatókat, hiszen nagy sikerrel folynak az őszi programok: Nátyi Róbert művészettörténeti sorozatára – mely az egyetemmel együttműködésben valósul meg – keddenként rengetegen kíváncsiak, a színházzal egybekötött kiállításmegnyitón, a FLASH Alko-talkshow-n a pótszékek is kevésnek bizonyultak, ugyanilyen sikeres az Önképzőkör, valamint a kiállítások is, a Faust-, a Rene-sansz, a Spidronok és természetesen a Szüts–Vojnich-tárlat. Várják az érdeklődőket a rendszeresen megrendezendő Operaszalon-, illetve Operatörténet-előadásokra is, melyeket Pál Tamás tart, és a színházi rendezvényekre is: a KoMa Társulat színikritikusok által díjazott előadására, a Szegedi Focus Műhely Örömbörze című darabjára, és a most induló színházi programsorozatra, melynek keretében hét kötelező olvasmányt öt színházi előadásban láthatnak a diákok és az érdeklődők.

Programok a REÖK-ben. Október 13., 18 óra: FLASH Alko-talkshow – Pacsika Emília textilművész kiállításmegnyitója. Október 14., 12, 14 és 16 óra: Művészettörténet sorozat Nátyi Róberttel. Október 15., 16.30: Önképzőkör Újvári Edittel. Október 16., 17 óra: Góg János könyvbemutatója. Október 16., 19 óra: Plazma – a KoMa Társulat színházi előadása. Október 17., 19 óra: Plafonravetítés – Kisfilmek az ötödik falon.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királynapok városnézéssel a Somogyi-könyvtárban

Szeged - Városnéző körsétával és kiállítással eleveníti föl az 1883-as szegedi királylátogatás… Tovább olvasom