Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Októbertől 131 forintba kerül egy köbméter gáz

Szeged - A hazai gázárak már csaknem utolérték azt az Ausztriát, ahol az emberek a magyar átlagfizetésnek minimum a dupláját keresik. Nálunk október 1-jétől – az idei negyedik áremelés után – 131 forintba kerül majd egy köbméter földgáz.
Napvilágot látott a hivatalos döntés: október 1-jétől azok, akik nem kapnak támogatást, 131 forintot fizetnek egy köbméter földgázért. Mivel januárban még csak 100 forintba került a gáz köbmétere, a mostani emelés után már 30 százalékkal lesz magasabb a fűtésszámla. Idén negyedszerre emelkedik a legkedveltebb háztartási energia ára.

Ilyen drágulás után joggal tettük fel a kérdést, vajon mennyit fizetnek az állampolgárok a gázért a környező országokban. A számolgatáshoz megpróbáltuk az internetet segítségül hívni. Találtunk is különböző táblázatokat, amelyek euróban adták meg a földgáz, avagy a távfűtés árát, a mértékegység mindenütt a GJ volt.

Rá kellett azonban döbbennünk, hogy a legmértékadóbb források – ilyen például az Eurostat – is csak úgy merészelik táblázatba foglalni az euróban és GJ-ban megadott árakat, hogy hozzáteszik: a minden év január 1-jén érvényes, adók nélküli összeget közlik. Jelezzük: nálunk 2008. január 1. óta már háromszor emelkedett a gáz ára. És az áfa mértéke is sokat számít.

Októbertől drágábban rotyog az étel. Illusztráció: Tésik Attila
Októbertől drágábban rotyog az étel. Illusztráció: Tésik Attila

Nem beszélve arról – tudtuk meg telefonon egy szegedi székhelyű energiaszolgáltató név nélkül nyilatkozó munkatársától –, hogy a gáz fűtőértéke területenként más és más. Nyugat-Európában ráadásul szolgáltatóként, valamint a fogyasztás nagysága szerint is különböző a földgáz ára.

Hogy számoljunk?

A szolgáltató GJ-ban, fűtőértékben számláz, a fogyasztó viszont otthon a köbmétereket méri. Mivel 1 köbméter gáz fűtőértéke Szegeden körülbelül 34 MJ, 1 GJ – vagyis 1000 MJ – fűtőérték 1000/34, vagyis 29 köbméternek felel meg.

A leghitelesebb forrásnak végül a személyes ismerősök bizonyultak: telefonáltunk Ausztriába, Romániába, Szerbiába és Szlovákiába. Az eredmény? Ausztriában a földgáz ára (köbméterenként) alig több, mint nálunk: 140 forint. Szlovákiában durván 10 forinttal olcsóbb a miénknél, Romániában 110, Szerbiában pedig mindössze 78 forint. De Romániában és Szerbiában máris jelezték: októbertől legalább 20 százalékos drágulás várható.

Az internetről származik az a közlés, miszerint Bécsben 1900, Budapesten 3443 forintba kerül a fogyasztónak 1 GJ távfűtési (nem földgáz!) energia. Míg Budapesten évente 260 ezer forint az átlagos, 55 négyzetméteres lakás távfűtése, addig Bécsben – ahol a jövedelmek kétszer, háromszor magasabbak, mint nálunk – maximum 200 ezerbe. Ennek oka az, hogy az osztrák fővárosban részben a hulladék- és szemétégetés energiáját használják, nálunk a földgázét, ráadásul a magyar lakótelepi házaknak hiányos a szigetelése, korszerűtlen a fűtési rendszere is.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. szocsoba 2012. szeptember 18. 12:11
  „Ez már nem csak a gáz ár probléma! Minden szinten elértük a nyugat-európai árakat...csak hát a fizetések!Harmadát,negyedét lehet itthon keresni,mint nyugat-Európában ugyan azon munkáért!!!!! A lényeg,hogy fizetéseknek mi a reálértéke..Sajnos a rendszerváltás után a magyar politika,és a hozzátartozó pártkatonák,mutyizással,"hűtlen kezelésekkel" hazugságokkal..milliárdosak lettek!!!Minden hatalmon lévő kormány élhetőbb ,igazságosabb országot ígért!!! Mi valósult meg belőle?????? Mindenki tudja a választ! Fiatal honfitársaimnak csak azt tudom ajánlani,ki ebből az országból,csak látogatóba haza!Ez az ország már élhetetlen lett az egyszerű,hétköznapi embereknek! Egy életünk van,nem mindegy,hogy éljük meg!!!!!”
 • 46. Zoltan1111 2008. október 25. 01:34
  „Szerbiában adóval együtt 130 forint + fenntartási díj. Most emelték egy hónapon belül 60%-kal. (!)
  További emelés is várható. A legbosszantóbb, hogy Vajdaság egyes területén nem orosz, hanem pocsék minőségű helyi gázt pumpálnak a rendszerbe alacsony nyomással, természetesen ugyanilyen áron. Nem a gáz ára, hanem ez utóbbi az igazi rablás. Szerbiában a tél folyamán várható a villamos rendszer összeomlása.”
 • 45. Entrance 2008. október 10. 14:53
  „MIRŐL beszél a kedves cikkíró?
  A szerb gázárakkal kapcsolatban a hátamon pörögnék egyész nap örömömben, ha 78 forint lenne az ára! Kedves Klára 112 forint (! száztizenkettő). És nálunk ismeretlen fogalom az ún. gázártámogatás. Ez mellett szívesen elcserélném a 108 forintos szerb-magyar határon kiremelt alacsony fűtőértékű kaptázsgázt 131 forintos magyarországon eladott orosz gázért!

  Remélem, hogy a cikk többi részének legalább van valamilyen köze a realitáshoz.”
 • 44. efje 2008. szeptember 23. 14:28
  „Ami fustol, szennyezi a kornyezetet az nem lehet a jovo titka. Tehat olaj, gaz kizarva. A techmika fejlodik+ sut a nap eleget= napelem.
  Persze most meg az se orok elet, de fejlodik es eler arra a szintre hogy megveheted te is, mint egy szines tv-t 20 eve. A panelbol menni kell, mert korszerutlen, sokba lesz befuteni stb. Ezt mar tudja mindenki evek ota. Az olaf hordonkenti ara volt171$ is iden, par eve a 60 is magasnak tunt. Nyisd ki a szemed es meglatod mi folyik a vilagban. Iden Kina lett a legnagyobb fogyaszto(szennyezo), nem amerika. No a kereslet. Gondolkozzatok gaz nelkul. Napelem+kandallo. Napelem+vegyes kazan. Jobb tipp most meg nincs.”
 • 43. k 2008. szeptember 22. 21:58
  „Napkollektor az köbö 500eft plusz még a beépítés!

  Gáztámogatásról meg annyit bizonyos feltételek kellenek pölö amit tudok évi 3000köbmétert égethetsz el!
  A gáz minősége se mindig a legjobb,mert vízezik(narancssárgán ég el).
  Komolyan mondom vki el árulhatá már végre h mi a céljuk ezeknek, járjon már utána a DM, h mi a faszért kell minket tönkre tenni, miért nem lehet akkor a fizetés emelni, mindig csak azokat a büdős kurva kiadásokat emelik?? Mikor kapok választ a kérdéseimre!

  Így egy csöppet majd megugrik az illegális fa kivágás(mert ez ingyen van)!”
 • 42. grenadle 2008. szeptember 22. 19:01
  „Kinek is megy a Robin Hood adó, és mennyi is az valójában. (Csak értelmeseknek):
  http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=395#tovabb”
 • 41. goromba 2008. szeptember 22. 18:48
  „Ide is beírom, amit a Fideszes oldalra, mert hamarosan megérkeznek a kommancsok!
  goromba 2008.09.22. 18:39
  Érdekes azért ez a hozzáállás. Elvileg ez a téma bonyolultabb, mint a gázos. Mégis az összes kommancs itt tépi a száját, nem ott. Valószínű, hogy a címben szereplő Fidesz szóra mennek, mint a legyek, egyetlen értelmes hozzászólásra sem képesek, csak fröcsögnek össze-vissza. Kommancsok! Menjetek a gázos oldalra, mert ott a fletótokat már akasztják!”
 • 40. brave 2008. szeptember 22. 18:21
  „tisztelt hozzászólók!megértem ,hogy mindenki háborog,de ezzel nem változik semmi!!!!!SEMMI!sajnos nekünk Magyaroknak nem megy az a bűvös ÖSSZEFOGÁS ,hogy elzavarjuk ezt a rabló,tolvaj kormányt!!!pedig rajtunk múlik ha mi nem akarunk valamit!!!elhiszem mindenki félti a rongyos kis életét és közben csak mormog a szája sarkából néhány keresetlen szót!amíg tettek nem lesznek addig tisztelt hölgyeim és uraim minden marad a régiben és addig emelkednek az áaak amíg minden becsületesen dolgozó magyarnak fel nem kopik az álla!a döntés a mi kezünkben van csak akarni kell!!!féretehetnénk már az egymás iránti ellenszenvünket és végre mi is összefoghatnánk ahogy azt eleink tették amikor kellett!!!üdv. mindenkinek!!”
 • 39. Püspi 2008. szeptember 22. 18:14
  „Még csak annyit, hogy a lakásomban a falak hőszigetelve, az összes ablak THYSSEN Low-16-4 lágyfémbevonatú és gáztöltésű K=1,1 jelű, a konvektorok egy éve mind kicserélve, de mi köze is ennek az egy köbméter gáz árához?”
 • 38. Püspi 2008. szeptember 22. 18:04
  „Miről beszélünk?
  Ettől az évtől a DÉGÁZ anomáliái miatt havonta jelentem be a gázóra állását. Azóta pontosan jegyzem a fogyasztott mennyiséget és a kapott számla összegéből így visszaosztva áprilisban 107,16Ft., májusban107,576Ft., júniusban 119,964Ft., júliusban 125,722Ft., augusztusban 135,241Ft., szeptemberben 140,226 Ft. fizettem egy köbméter gázért.!!!”
 • 37. Gabikax 2008. szeptember 22. 17:58
  „A delmagyar forumba csak butak irhatnak? Olvassatok mar egy kicsit, ne csak ugassatok. Mennyivel emelkedett az olaj ara a vilagpiacon, az elmult evben? A gaz ara az olaj arahoz van kotve, annak orulhetunk, hogy van egy feleves keses a szamolasi metodusban. Mi koze van ennek a kormanynak? Szigetelt, egyedi futesu lakasban/hazban laktok? Az energiarak pedig emelkedni fognak, jelentosen, tovabbra is, szigeteljetek, sporoljatok. Keressetek ra a Peak oil kulcsszora. (pl. http://www.theoildrum.com/) Ne csak birka modjara begessetek, gondolkozzatok. (es menjetek barmelyik politikus/mengmondoemberke utan.)”
 • 36. Való Edit 2008. szeptember 22. 17:38
  „Az igaz, hogy a gáz ára emelkedik de ezzel fordított arányban a hő- ill. főtőértéke csökken.Igaz ez a számlán nem látható.Sajnos!!!
  Mire elkészül egy vasárnapi ebéd majdnem leesik a gázmérő úgy pörög.
  Ahogy közeleg a fűtés szezon egyre rosszabb a helyzet a tapasztalataim szerint:”
 • 35. Tapmancs 2008. szeptember 22. 16:51
  „Az igaz hogy Makónál sok gáz van a föld alatt, csak az a baj hogy apró buborékokban be van zárva a kőzetbe. Kitermelni nagyon költséges, úgy lehetne hogy robbantgatni kell a föld alatt, így kiszabadítani a gázt, majd felszivattyúzni. Szóval nem úgy megy mint az oroszoknál, hogy lefúrok és magától feljön. Ezért egyelőre olcsóbb ha az oroszoktól vesszük. Aki a makói gázra vágyik, annak nem 131, hanem pl 200 Ft-ot kellene fizetnie egy m3-ért.
  Igen, a geotermikus energiát kellene hasznosítani, abban gazdagok vagyunk, csak egy kis befektetés kellene, néhány éven belül visszahozná az árát.”
 • 34. madártej 2008. szeptember 22. 16:29
  „Annyi termálvíz van a talpunk alatt, hogy az EU egyik lagjobb ellátású régiója lehetnénk. Csak akkor nem a Gazprom gazdagodna, hanem a magyar!”
 • 33. LukSzusz 2008. szeptember 22. 16:23
  „Mocskos komcsi banda,nem ezt Ígértétek,botka-Ujhülye-Gyurcsány,,Lendvai Botox Ildó-Bildó,Szívjátok le egymást.”
 • 32. s.szekeres 2008. szeptember 22. 16:20
  „Ha van valaki vonalban,számolja már ki,mennyibe kerül egy paprikás krumpli megfőzése,hogy egy kevéske füstölt egyet-mást vehetünk-e bele?Mennyi egy laza fürdés?Mennyi egy vasárnapi ebéd?Melegedni meg a vasútállomásra fogunk járni.Persze a kormányt ez nem érdeli,az ő zsebük tele van.Meddig lehet ezt még csinálni ezzel a szegény magyar néppel???”
 • 31. geza 2008. szeptember 22. 16:01
  „a geotermikus energiát megölte a GÁZ LOBBY (orosz gáz-elvtársi kapcsolatok)
  Érdekes, Mórahalmon, Vásárhelyen evvel fűtik a medencéket és egy csomo nagy áruházat, valamint középületeket Kórház, Sportcsarnok....”
 • 30. kis istván 2008. szeptember 22. 15:48
  „mivan a geotermkus energiával mert anak idején megakarták valositani. de ugylátszik azt az öszeget is valakiknek a zseböbe vándorolt igy semisem let belöle .ugy látszik csak hitegetni tudnak és azembereket tudják csak sarcolni nempedig teni valamit az asztalra”
 • 29. Kazmer 2008. szeptember 22. 14:44
  „Nem baj, ha titeket nem nyer meg az orszag elso embere, majd megnyeri a brazil honfitarsainkat es a melegebb erzesu mintapolgarainkat... Magyarorszag talpra all (persze csak a segely utan masnaposan, es azokat csukjuk le, akiktol lopnak, nehogy mar az analfabeta tolvajt, mert neki tobb joga kell, hogy legyen)!”
 • 28. orbit 2008. szeptember 22. 14:20
  „Igazad van Fletó!
  Huzzunk bele! Nem bele, hanem fel! Az első fára...
  Klárikával együtt, akivel olyan jól vigyorogtak a hét végi gyűlésen!
  Nektek biztos van miért mosolyogni, fene a k...a anyádat! Rohadjon meg az összes népnyúzó g..i politikus! Jobbról is meg balról is! Nekik aztán nem jelent gondot az áremelés!”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsombóra költözhet a skodás Zoli bácsi

Szeged - Zsombóra költözhet az a 84 éves hajléktalan férfi, aki a Skodájában lakik Szegeden. Egy házaspár cikkünket olvasva úgy döntött: felajánlják a férfinak melléképületüket. Tovább olvasom