Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Ökumenikus biblikuskonferencia Szegeden

A Szegedi Hittudományi Főiskola Biblikus Tanszéke Szenvedéstörténet címmel rendezi meg szeptember 4–7 között a 16. nemzetközi ökumenikus biblikuskonferenciát.
A biblikuskonferencia védnökei Gyulay Endre megyés püspök, és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. A konferenciának három kiemelt előadója van. Joachim Gnilka müncheni professzor, aki a közelmúltban kapott Stephanus-díjat, és a konferencia lelkes támogatói közé tartozik régóta, előadásának témája: „Jézus perének jogtörténeti hátteréről tart igen érdekes előadást". Ulrich Luz berni professzor, aki a Károlyi Gáspár Református Egyetem díszdoktora és SNTS volt elnöke, a Gregoriana Egyetem vendégprofesszora. Előadásának címe: „Júdás bűne mint exegézistörténeti és teológiai hermeneutikai probléma".

Rózsa Huba PPKE teológiai fakultása volt dékánja, aki idén ünnepelte 60. születésnapját, előadásának címe: A Zsoltárok és prófétai szövegek érte lmezései a szenvedéstörténetben. Előadó lesz még Gyürki László Győrből, Sulyok Elemér Pannonhalmáról, Kocsi Imre Egerből, Kocsi György Veszprémből, Peres Imre református teológus Komáromból. Mivel a konferencia egyetemi szorgalmi időre esik, ezért a konferencián részt vesznek az SZHF nappali szakos növendékei is, az előadások egyben egyetemi díszelőadásoknak számítanak.

Gyulay Endre megyés püspök a konferencián a kiemelt vendégeknek Gellért-érmet és Szent Gellért püspöknek A Deliberatio című magyar–latin művét ajándékozza. Azért ezt, mert ez az első Magyarországon írt exegetikai mű, Dániel próféta könyvében található: Három ifjú a tüzes kemencében című himnuszhoz készült allegorikus bibliamagyarázat, melyet a szent szerző 1046-ban feltehetően Ős-Csanádon, a szeged-csanádi egyházmegye korábbi székhelyén írt. A konferenciára jelenik meg egy tanulmánykötet a Biblia különböző exegetikai módszereiről, mely bemutatja a zsidó narratív exegézistől a feminista exegézisig a legfontosabb szövegmagyarázó módszereket. Ebben a kötetben jelenik meg Jakubinyi érsek tanulmánya is a Szentírás és a katolikus tanítóhivatal címmel.

A konferencia 16 év óta először semmilyen támogatást nem kapott, hanem magánszemélyek, Gyulay Endre megyés püspök, és az SZHF, valamint a testvéregyházak vállalták a költségeit. A konferencia külső vendégei Erdélyből, Szerbiából és a Kárpát-medence szórványban lévő teológiai fakultásairól és plébániáiról érkeznek. A konferencia előadásaiból várhatóan kötetet jelentetnek meg. (Rendezvényfelelős: Benyik György benyik@tehol.u-szeged.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap még megcukrozhatja a szőlőt

Két hetet késik minden szőlőfajta beérése a megyében, a termés pedig csak harmada a tavalyinak. A… Tovább olvasom