Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Ökumenikus nagytalálkozó Szegeden

Szeged - Pünkösdváró Európa címmel vasárnap este Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozót rendeztek a szegedi dómban, amelynek végén zárónyilatkozatot fogadtakel - a szlovákiai államnyelvtörvénnyel szembeni fellépés, illetve a határon túlra szakadt magyar nemzeti közösségek melletti kiállás céljával fellépve.
A zárónyilatkozat szerint a Kárpát-medencei magyarság a szegedi Dómban összegyűlt tagjai és képviselői "megdöbbenéssel és egymás iránti testvéri szolidaritással" állapítják meg, hogy a volt szovjettábor országainak legtöbbjében "az egykori nacionál-kommunista rezsimek" szelleme kísért, és azok "elnyomó, jogfosztó, magyar- és kisebbségellenes, intoleráns és diszkriminatív" módszerei is tovább hatnak és érvényesülnek.

A szegedi Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozó résztvevői, egyházi és polgári és politikai képviseletei a mintegy 600 ezres lélekszámú, Szlovákia lakosságának több mint 10 százalékát kitevőfelvidéki magyarság iránti együttérzéssel emelik fel szavukat, és tárják a demokratikus nyilvánosság elé a 2009. szeptember 1-jével hatályba lépő szlovákiai államnyelvtörvény ügyét, "annak haladéktalan felülvizsgálatát, illetve visszavonását követelve a posztkommunista szlovák kormánytól" - áll a nyilatkozatban.

"Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk az Európai Bizottság hivatalos álláspontját, mely szerint sem a szlovák nyelvtörvény - sem Sólyom László magyar államelnök Szlovákiából való botrányoskiutasítása - nem tartozik az Európai Unió illetékességi körébe, hanem a két uniós tagország belügyének számít" - olvasható a dokumentumban.

Az állásfoglalás idézi Jerzy Buzek EP-elnököt, aki szerint a törvény nemcsak a magyaroknak árt, hanem a európai integráció szellemiségének és a demokrácia elvének is, s így már nem csupánszlovák-magyar ügy.

A találkozó résztvevői "ugyanebben az értelemben" utalják az európai közösség elé a másik uniós tagország, Románia magyarságának emberi és kisebbségi jogi sérelmeit is, többek között acsángómagyarok erőltetett asszimilációjának és a készülő diszkriminatív tanügyi törvénynek a kérdését, továbbá a szerbiai magyarveréseknek, valamint az ukrajnai kisebbségi oktatás módszeres elsorvasztásának az ügyét is.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2009. augusztus 30. 21:11
    „Szinte látom, amint a hír hallatán Jan Slota a pozsonyi vár egy sötét sarkában remeg hideg verítékben úszva...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekedtek a helyiadó-bevételek

Az év első félévében még a tavalyi esztendő bevételei alapján adóztak a vállalkozások. Tovább olvasom