Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Olaj csöpög az uszályból - Csak a gond van a roncshajókkal a szegedi kikötőben

Szeged - Olaj csöpög a szegedi medencés kikötőben veszteglő egyik uszályból a Tisza vizébe. Több roncshajót is tárolnak itt a fővárosi kormányhivatal megbízásából.
„Csöpög az olaj vagy valamilyen szennyező anyag a medencésben az uszályokból. A sarkán lévő rész szerintem szétrohadt... Mindennap látok nagy pacákat..." – írta egy horgász múlt héten hétfőn a szegedi pecások által létrehozott Facebook-csoportban. Értesítette a Herman Ottó Horgászegyesületet, és e-mailt írt a környezetvédelmi hatóságnak is, de választ nem kapott. Néhány képet is mellékelt, amelyeken tényleg látszik az olajfolt. A fotó alapján beazonosítható volt a hajó. A kikötő öblében egy bolyban hat uszály vesztegel, egy kotró, egy móló és a Bolygó nevű vontató. Mindegyik megviselt állapotban van. Közülük három rakterében derékig érő fű, bokrok nőttek. A legszélső, ADM 412-es számú uszály faránál húsz percet vártunk, ezalatt kétszer láttunk kialakuló, szétterjedő olajfoltot. Mintha föntről, a hajóról lecsöppenne valami, és az terjedne szét, körülbelül egy négyzetméteren. Egy-egy csöpp olaj nem sok, de azt nem lehet tudni, mióta csöpög a kikötő vizébe.
Olaj csöpög az uszályból. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA
A képeket átküldtük az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak. Kozák Péter igazgató azt válaszolta, hogy a szennyeződést kollégái megnézték a vízen, perlittel semlegesítették, és lemerték a felszínről. „A szennyeződés valószínűsíthetően a kikötőben tárolt roncs úszóművek valamelyikéből származik. Ezek az úszóművek nem az Ativizig tulajdonában, kezelésében vannak, azokat Budapest Főváros Kormányhivatala Hajózási Engedélyezési és Ellenőrzési Osztályának határozata alapján tárolja, őrzi az igazgatóság a kikötőben, amelyek műszaki állapotáért nem felelős" – írta az igazgató. Ettől függetlenül, ha megint szennyeződést látnak, azt ugyanilyen merülőfalas, perlites eljárással semlegesítik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marton Árpád győzött a nagycirkusz pályázatán

Marton Árpád győzött a nagycirkusz pályázatán
Az Egyenes labirintus című, irodalmi alapú cirkuszi előadás elején tartották meg hétfő délután a… Tovább olvasom