Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Olajoshordóban tartotta a kecskéket

Szeged - Olajoshordóban tartott két kiskecskét egy szegedi férfi lomos telkén, amiről az állatvédők fényképet készítettek. A tulajdonos szerdán azt állította, azért tette a gidákat a hordóba, hogy megvédje őket az éjszaka garázdálkodó kóbor kutyáktól. Az Ikarusz közi telken a kutyák és kecskék mellett lovakat és teheneket is tart a tulajdonos.
– Azok nem az enyémek. A kóbor kutyákat ideeszi a nyavalya. Nekem is van velük bajom elég – mondta Bálint Ferenc a Fonógyári útról nyíló, Ikarusz köz végén álló telkén. Az elhanyagolt területen rozoga ház áll melléképülettel. Amennyire a láncuk engedte, a romos hulladék között három kecske kutatott élelem után. A ház előtt egy megkötött kutya csaholt, három másik ijedten húzódott egy lakókocsi alá. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, rendszeresen járnak ki az Ikarusz köz végében szabadon szaladgáló kutyák miatt. Legutóbb múlt hét pénteken járt ott az alapítvány egyik munkatársa.

Sajátos védelem: kecskegida a hordóban. Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület
Sajátos védelem: kecskegida a hordóban. Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület

Nyulas Attila egy olajoshordóban két kecskét talált, amit le is fotózott. Úgy tudjuk, az önkormányzat korábban a parlagfű miatt járt a tulajdonosnál. Most állatvédelmi eljárás indult ellene.
Szerda délelőtt nem találtunk kecskegidákat olajoshordóban. Igaz, a hatalmas telekre nem engedett be a tulajdonos. Amikor a kiskecskékről kérdeztük, azt mondta, a néhány napos állatokat azért rakta a hordóba, hogy így óvja őket a kóbor kutyáktól.

Olajoshordóban tartotta a kecskéket. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

– Szeretem az állatokat, nem akarom bántani őket. Bejelentettem a sintéreknek is, hogy sok itt a kóbor kutya. Volt tíz kecském, sorban elintézték őket. 50-60 tyúkomat ették meg. Csak három bak maradt meg. Azok meg tudták védeni magukat – magyarázta Bálint Ferenc, aki korábban buszvezetőként dolgozott. A nyugdíjas férfi elmondta, a terület a fiáé. Korábban üresen állt a ház, hajléktalanok költöztek be, ők hordták ide a szemetet meg a kutyákat. – Rendet akarok tenni, viszem a MÉH-be, amit lehet. Embermagasságú volt a gaz, azt is levágtam. Nem megy egyik napról a másikra – tárta szét a kezét.

– Durva és elfogadhatatlan az állatok tartása – fogalmazott Seres Zoltán. Szerinte aki állatot nevel, annak három dolgot feltétlenül be kell tartania: kellő teret és élelmet kell biztosítani az állatnak, és elegendő időt kell vele foglalkozni. – Az egyesület hatósági kérésre a lovakat, kecskéket, kutyákat kész megfelelő ellátásban részesíteni, illetve azokról gondoskodni – mondta az állatvédelmi szakember.

Szemle, ellenőrzés, bírság

Személyes adatok védelmére hivatkozva a szegedi önkormányzat nem adott felvilágosítást az ügyben. Információink szerint az állatok tulajdonosa 30 nap haladékot kapott, hogy chipeztesse a kutyákat és megfelelő körülményeket biztosítson az állatoknak. Ácsné Gunda Judit, az igazgatási és építési iroda vezetője elmondta, ha a jegyzőnek mint állatvédelmi hatóságnak tudomására jut, hogy egy állat tartása nem megfelelő, akkor állatvédelmi eljárás indul, a hivatal helyszíni szemlét tart, és a főállatorvos segítségével tisztázzák, megfelelő-e az állatok tartása. Ha nem az, akkor a jegyző kötelezheti az állattartót, hogy gondoskodjon megfelelően a jószágról. Ezt később ellenőrzik, és ha a helyzet változatlan, bírságot szabnak ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgatói díjkiosztó gála

Hallgatói díjkiosztó gálát tartottak a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában szerdán. Tovább olvasom