Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Olasz Flóra sikere a moszkvai Diótörőn

Szeged - A moszkvai Diótörő nemzetközi zenei versenyen, húros kategóriában harmadik helyezést ért el a szegedi Olasz Flóra. A 11 éves hárfázó tehetség az utóbbi időben naponta több órát gyakorolt tanára, Natalja Gorbunova irányításával.
– A hárfánál egy hangszer sem illene jobban Flórához, aki szenteste született, és kiskorában szőke, göndör fürtjeivel úgy nézett ki, mint egy angyalka – magyarázta Olaszné Füzesi Helga, miért szorgalmazta, hogy lánya, Olasz Flóra hárfázzon.

Számos sikert tudhat már magáénak a 11 éves szegedi kislány, aki 6 éves kora óta tanul játszani a hangszeren. Legfrissebb érdeme, hogy harmadik helyezést ért el húros kategóriában a moszkvai Diótörő zenei versenyen, melyet a Kultúra orosz tévéadó írt ki 14 év alatti gyerekeknek, s amelyre 143 jelentkezőből DVD anyag alapján választották ki a 48 indulót, akik 11 országból érkeztek. De nem ez volt az első zenei megmérettetés, amelyen Flóra részt vett. Mindössze 9 éves volt, amikor egy országos versenyen Budapesten első lett. Majd Walesben szerepelt. Igaz, ott nem nyert díjat. Később azonban a franciaországi Lille-ben harmadik, Madridban kamarában egy fuvolással második helyezett lett. Tavaly pedig Szegeden, az I. Nemzetközi Hárfaversenyen az első díjat szerezte meg.

Olasz Flóra a hangszerével. Fotó: Karnok Csaba
Olasz Flóra a hangszerével.
Fotó: Karnok Csaba

– Flóra a moszkvai versenyt megelőző néhány hétben naponta több órát gyakorolt – tudtuk meg Natalja Gorbunovától, a lány tanárától. A szegedi Király-König Péter Zeneiskola oktatóját arról is kérdeztük, mi a kislány sikereinek titka. A tanárnő szerint jó a hallása, memóriája és ügyes keze az erőssége. De a sikerekhez elengedhetetlen a kitartó munka is.

– Még nem döntöttem el véglegesen, hogy hárfaművész leszek-e – mondta Flóra, aki ha a családi hagyományt folytatná, az egészségügyben dolgozna. Édesanyja és édesapja ugyanis fogorvos, nagypapája pedig Füzesi Kristóf gyermeksebész professzor, akitől a kislány kilencéves korában saját hárfát kapott ajándékba. Azóta nemcsak a versenyek nézőit örvendezteti meg játékával: házi koncerteket is ad, amelyeken legtöbbször a család kedvencét, Deborah Hensontól a Natalianát játssza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tosca az álompárossal

Szeged - A Mezzo-operaverseny egyik győztesével, Adam Diegellel és Rálik Szilviával a főszerepben,… Tovább olvasom