Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Olcsó zöldség- és gyümölcsdömping a piacokon

Csongrád megye - Hosszú évek óta ez az első olyan nyár, amikor minden zöldségből és gyümölcsből bőséges a kínálat a piacon. Július közepére már annyira leestek az árak, hogy a friss áru legjava is 200 forint alatti összegért beszerezhető.
Az őstermelők, családi gazdaságok nem tudnak szabadságra menni: ebben a hónapban szinte minden egyszerre érik, paradicsom-, paprika- és barackhegyek állnak a piacokon az árusok előtt. A vevők most költhetnének sokat vitaminra, salátának valóra, mivel az egy hónappal ezelőtti árakhoz képest nagyon olcsó a nyersanyag. Mégsem veszik kilószám a zöldséget és a gyümölcsöt: spórolós időket élünk.

Minden zöldség, gyümölcs kilója 100–200 forintba kerül. Fotó: Karnok Csaba
Minden zöldség, gyümölcs kilója 100–200 forintba kerül.
Fotó: Karnok Csaba

Szereti a magyar a piacot

A friss zöldséget és gyümölcsöt még mindig nagy arányban a hagyományos piacokon vásároljuk meg a kistermelőktől vagy az utcai árusoktól – derül ki a GfK Hungária felméréséből. Innen szerezzük be az összes megvásárolt mennyiség 27 százalékát. A zöldséges kisboltokban vesszük meg a teljes mennyiség 14, a láncba szerveződött és a független kis vegyesboltokban pedig a 12 százalékát. A zöldség-gyümölcs beszerzéseknek a 47 százaléka zajlik valamelyik hiper- vagy szupermarketben.

– Magamat is hibáztatom sokszor, amikor hazaérek, és barackból csak két kilót vettem – beszélt bevásárlási szokásairól a 3 gyermekes szegedi anyuka, Faludi Andrásné a Mars téri piacon. – Egész hétvégére be akartam osztani a gyümölcsöt, de a gyerekek szinte egyszerre megették, nekünk a férjemmel már nem is jutott. Hozzászoktam sajnos, hogy be kell osztani a forintokat. Pedig nem lett volna drága: a sárga-, az őszibarack és a nektarin kilója 120–200 forint volt, attól függően, melyik asztalnál veszem.

Mintha csak szezon végi kiárusítás lenne, és minden terményt 100–200 forintért adnának. A paradicsom átlagosan 150–180 forintba kerül a szegedi piacokon, de a lecsónak valót csak 60–100 forintért árulják. A paprikáért 100–150, a nyári almáért 120, a krumpliért 60–100, a hagymáért 150 forintot kell fizetni. A gyökér csomója, amelyet tavasszal az arany árában mértek, és 400 forintért kínáltak, most 70-be kerül.

A vevők örülnek annak, hogy a piacokon jó a felhozatal, az őstermelők viszont panaszkodnak. – Állandóan egymás asztalát figyeljük, ki mennyiért kínálja a portékáját. Legfeljebb 10–20 forinttal merjük drágábban adni, mint a másik, még akkor is, ha a mi portékánk szemlátomást szebb – mondta egy zsombói árus. Hozzátette: rengeteg áldozatot kell hozni azért, hogy megéljenek, nincs vasárnap és nincs ünnep. A családban egy ember kapál, öntöz. A másik szedi fel a terményt, csomózza a zöldséget, mossa a répát. Frányó Zoltán deszki őstermelő szerint ami az eladónak olcsó, a vevőnek drága. Nála például a sárgabarack – amelyből már az utolsó ládákat kínálja – 250–350 forint, de ez minőségi portéka, amit „sorolva" árul. Aki azt akarja, hogy napok múlva is fogyasztható legyen a gyümölcs, ennyiért is megveszi.

Olvasóink írták

 • 5. powermen 2011. július 27. 17:23
  „CSak azokat sajnálom akik dolgoztak vele, max arra volt jó, hogy az idejül elteljen, mert hasznuk nem sok van rajta, gratula ismét jó irányba haladunk.”
 • 4. egydelmagyar 2011. július 26. 21:31
  „A mostanságban olvasott "dömping a piacokon" cikkeket olvasva jut eszembe, ami az újságíróknak sajnos nem, hogy kérdezzék már meg újra az idén februárban még belvízben állva nyilatkozó szakértőket, hogy most hogyan kommentálják korábbi borúlátó véleményüket, mármint hogy idén nem lesz áru a piacokon, a krumpli kilója - ha lesz egyáltalán - 500 Ft-ba fog kerülni.

  Akkor ez nagy és negatív szenzáció volt a médiában, most pedig látjuk a szakértők borúlátó jóslatának "beteljesülését"....

  Ez már nem érdekes a újságíróknak?

  Manapság tele vagyunk önjelölt, vagy éppen botcsinálta szakértőkel. Akik "szenzációsan" tudnak nyilatkozni... aztán ha nem jön be mélyen hallgatnak...majd jövőre mondunk hasonló jövendöléseket...

  Persze lehet hogy igazuk van a szakértőknek. Egyszer, X év múlva, ha odaér az infláció lehet majd 500 Ft kilója a krumplinak, ahogy most végre bejött az évek óta jósolt 400 Ft-os benzin.

  De én is jósolok: Lesz majd 500 Ft is a benzin literje. Akkor most én már szakértő vagyok?
  Vagy csak mondtam valami "okosat", ami az infláció és a világgazdaság romló tendenciái, és a fosszilis ásványkincsek fogyása miatt egyszer biztos bekövetkezik.

  Milyen kiváló szakértő lehettem volna a 80-as években, ha olyan szenzációsat nyilatkozom, hogy a 3,60 Ft-os kenyér kilója 100 Ft lesz vagy 250 Ft. Igaz csak 25-30 év múlva teljesült volna a jóslatom.

  Nevetséges...”
 • 3. Együgyű 2011. július 26. 14:14
  „(2. Hair 2011.07.26. 10:58)

  Demján úr a mi átkosunkban a skála kópénak a vezető elvtársa volt!
  Küzdőt a mostani rendszerért aktívan hátrányos helyzetében!
  Ő is egy üldözött és forradalmár volt? Küzdött, küzdőt ide küldötte fel magát!
  A rendszerváltást követően a nép pénzéből össze is szedett pár fityinget!
  Most meg osztja az észt sok Millával a háta mögött.
  Orbán hadvezérünket okosítja és most már legjobb híve!
  (Előtte KÁDÁR JÁNOSÉ volt!!!) Így változik a világ!

  Kinek olcsó és megvehető, kinek drága és nem megvehető a dömping!!!
  Mi meg csak harcolunk és harcolunk!”
 • 2. Hair 2011. július 26. 10:58
  „Hiányzik a fizetőképes vásárlóerő! Igaz ha demján mondását követik,akkor még ennyi gyümölcsre sem lesz pénzünk,ugyanis azt mondta kínában a gazdasági növekedés annak köszönhető,hogy sokan mélyszegénységben élnek és motiváltak abban,hogy éhbérért is dolgozzanak,amit nálunk is be kell vezetni,tehát még jobban elszegényíteni bennünket,és ezáltal elmegyünk hozzájuk éhbérért is a kormány is ebben az irányban halad,gratulálunk ,hazafiak!
  demjántól senki nem kérdezi honnan szerezte az első néhány millát?Kiváncsiak lennénk!”
 • 1. spiler 2011. július 26. 09:12
  „az alma igy is drága,a banán leértékelve 199ft,alma 170-ft”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyít a jó szó is: jó kezekben a betegirányítónál

A betegirányító pultnál találkozik először a páciens az egészségügy szövevényes szervezetével. Tovább olvasom