Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Olcsóbb a hal, mint a hús

Szeged - Szívesen esznek a magyarok halat, de kiderült: nem eleget. Egy felmérés szerint halfogyasztásunk elmarad a nemzetközi átlagtól, annak ellenére, hogy például a bajaiak egy főre jutó halfogyasztása kiemelkedő Európában. Szegedieket kérdeztünk halfogyasztási szokásaikról.
A négynapos ünnep alatt a horgászoknak is több idejük van a parton várni a jó fogásra, lehet, hogy most több hal kerül majd az asztalra.

Az étkezési szokásokat vizsgáló GFK Hungária tavaly elkészített tanulmánya szerint a magyaroknál is kedvelt élelmiszernek számít a hal, a harmadik legnépszerűbb húsféleség a szárnyasok és a sertés után. A halrajongók tábora a dunántúli régiókban és a kisebb – ötezer főt számláló – településeken a legnagyobb. Mindezek ellenére azonban a halfogyasztás elmarad a nemzetközi átlagtól: a lakosságnak mindössze 17 százaléka fogyaszt hetente egyszer halat. Kedveltsége ugyanis a halfogyasztás gyakoriságát nem tükrözi: a válaszadók 45 százaléka évente egy-két alkalommal ha eszik halat, karácsonykor, vagy nyáron halászlé formájában. Az egészséges táplálkozás híveinek táborában esznek a legtöbben ebből a húsfajtából – derült ki a felmérésből.

Élő ponty a Mars téri halasnál. Fotó: Miskolczi Róbert
Élő ponty a Mars téri halasnál.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Halat húsvétkor, karácsonykor, vagyis ünnepnapokon, évente háromszor-négyszer főzünk. Olyankor szegedi halászlevet készítünk. A családban egyedül én eszem meg, a disznó és a szárnyas népszerűbb – magyarázta Balassy Sándor Mars téri halárus. A pultjánál vásárló Juhász Sándor azonban minden héten rántott pontyot fogyaszt. – A feleségem csak két-három havonta készít halászlét: sok baj van vele, a tisztítgatás, passzírozás tönkre teszi a konyhát – indokolta az okát a szegedi nyugdíjas, miért a rántott hal a legnépszerűbb a családjukban.

Naszradi Józsefné szegedi nyugdíjas is ritkán fogyaszt halat. Amikor bevásárol a piacon, vagy kimegy a temetőbe, betér egy busára a Mars tér régi pavilonjába. Egy szelet fehér kenyérrel igen ízletes a sült hal. Ritkán halpaprikást is készít, de csak magának, a gyerekek nem rajonganak érte. A nyarakat a Balatonon töltik, akkor majdnem minden másnap sült kárászt fogyaszt.

– A ponty sütve a kedvenc, ami egyébként a legdrágább, utána jön a szálka nélküli hekk és a busa. A hétvégére gyakran csomagoltatnak is a vásárlók – avatott be a vevők szokásaiba Dékányné Tamási Marianna, aki a Mars téri régi csarnok egyik halsütödéjében dolgozik. Hozzájuk a tiszasülyi halgazdaságból érkezik a hal. – Bő forró olajban csak addig sütjük, amíg szép piros nem lesz – magyarázta a halárus, de a finom sült titkát, a speciális fűszerezést és a panírozás apró finomságait nem árulta el.


A hal ára a többi húshoz viszonyítva kisebb mértékben, csak néhány százalékkal emelkedett tavaly óta. Szakemberektől megtudtuk: ennek az az oka, hogy az idén kereskedelmi forgalomba kerülő hal még a tavalyi nevelés, a takarmányt, amivel az állatokat etették szintén tavalyi árakon vásárolták a termelők. A haltenyésztés hosszú távú befektetés. Három év alatt fejlődik ki egy értékesíthető egyed.

Baján népszerűbb

Becslések szerint az egy főre jutó halfogyasztás Baján a legnagyobb, hétszer akkora, mint például Szegeden. A Duna menti város tésztás halászléje és a szegedi halászlé közötti különbség mindig is kiélezett versenyhez vezetett, mégis tény, hogy a bajai családoknál elképzelhetetlen a hétvége hal nélkül.

Olvasóink írták

  • 1. sapi 2008. május 06. 19:04
    „a hal szimpatikusabb :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a ballagásoknak, hétfőtől érettségi

Szeged - A magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal hétfőn reggel megkezdődtek a tavaszi érettségik. Tovább olvasom