Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Olcsóbb, jobb minőségű gyufa egyetemi fejlesztéssel

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói találmányának köszönhetően jobb minőségű gyufát olcsóbban tudnak előállítani ezentúl a Europe Match szegedi gyufagyárában.
A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének munkatársai a gyufagyár szakembereivel együttműködve új alapanyagot fejlesztettek ki a gyufafej előállításához. A termék hordozóanyag-keverékét ezentúl kizárólag magyar nyersanyagokból lehet majd elkészíteni. A létrehozott keverék képes az eredeti kiváltására a gyártástechnológia megváltoztatása nélkül, ára ráadásul több mint 60 százalékkal alacsonyabb az importtermékénél.

– Több mint fél éve tart az együttműködés az SZTE-vel. Azért vettük fel velük a kapcsolatot, hogy a fejmasszához is hazai alapanyagot használhassunk. Analizálták az anyagot, majd előálltak egy remek megoldással, amely olcsóbb, sőt jobb minőségű is. A tesztek után piacra is lépünk az új fejmasszával, több országból – még Tanzániából, Madagaszkárról is – jelezték, érdeklődnek a termék iránt – fogalmazott decemberi sajtótájékoztatóján Klaus Bruns, a szegedi gyufagyárat tulajdonló Europe Match ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az együttműködés folytatódik. A gyufásdobozok ragasztását is megreformálják: várhatóan márciusra már szintetikus ragasztóanyaggal készülnek a skatulyák, amelyek egyúttal még attraktívabbá is válhatnak – dörzsfelületük ezentúl szinte bármilyen színű lehetne. A szegedi gyárban ugyanis főként reklámgyufákat gyártanak az európai piacra. E termékek esetében pedig a külcsín is fontos.

Az egyetem ebben a projektben is partner lesz, hiszen a gyufagyárral létesített együttműködés iskolapéldája az ipar és az SZTE kooperációjának. – Ha az ipar tudja, hogy itt az egyetem egy kőhajításnyira, hozzánk fordul, hiszen alkalmazott kutatásokat folytatunk – fogalmazott Kiricsi Imre tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabót és Majót hallgatták meg Török Márk ügyében

Szeged - Tanúmeghallgatással folytatódott csütörtökön Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem… Tovább olvasom