Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Olcsóbb lesz a gép, mint az ember

Szeged - Minden vállalkozás arra kényszerül, hogy csökkentse a bérköltségét, mert drága a munkaerő. Az embert helyettesítő gépek hatékonyak, gyorsak, precízek, emiatt nem javítják a munkanélküliségi statisztikákat.
A vállalkozásoknál a legtöbb költséggel a „humán erőforrás" jár: minden hónapban munkabért kell neki adni. Az alig képzett munkaerő is évi 1,5–2 milliójába kerül a munkáltatónak, ezért ahol csak lehet, gépekkel helyettesítik.

A városban szorgoskodó seprő- és takarítógépeket, önjáró fűnyírókat látva el sem tudjuk elképzelni, hogyan lehetne ekkora alapterületű aszfaltot, gyepet nélkülük rendben tartani. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője elmondta, egy gép olyan teljesítményre képes, amire az emberek akkor se lennének alkalmasak, ha megállás nélkül dolgoznának. Ki se lehet számolni, hány emberre lenne szükség korszerű berendezések nélkül. A kukásautóknak például a tömörítők nélkül napjában többször kellene fordulniuk.

A kft. 500 alkalmazottjának 70 százaléka fizikai munkás: a minimálbér körül keresnek, de még így is magas a bérköltségük. Márciustól plusz 300 közmunkást is foglalkoztatnak olyan munkáknál, amelyeket nem lehet gépesíteni.

Az óriási algyői gáztározóban a számtalan gép mellett elég néhány ember is a munkához. Illusztráció: Karnok Csaba
Az óriási algyői gáztározóban a számtalan gép mellett elég néhány ember is a munkához.
Illusztráció: Karnok Csaba

A Tescókban megjelentek a munkaerő-kímélő önkiszolgáló pénztárak: ezek egyikét a szegedi Rókusi körúti hipermarketben látni. A vásárlók maguk olvassák be a kiválasztott termékek vonalkódját, majd a végösszeget készpénzben vagy kártyával egyenlíthetik ki. Az automata pénztár pénzt ad vissza, és nyugtát is nyomtat a vásárlásról. – A bevezetést követő első hétvégén a forgalom közel ötödét már ezeken a kasszákon keresztül bonyolították – mondta el Szabó Anita, a Tesco külső kommunikációs szakértője. Hozzátette: a Tesco kisebb üzleteiben is tervezi az új pénztárak felállítását.

A vendéglátásban használt ipari mosogatógépekre pillantva azt gondolnánk, már konyhai kisegítőkre sincs szükség. Ezt azonban egyelőre cáfolják az érintettek: egy ilyen gép ára félmilliónál kezdődik, a 20 literes gallonból adagolt mosogatószer pedig csak 2 hónapra elég. Plusz az energiaköltség, meg a munkaerőé, amelyik előbb kézzel „előmos", majd legvégül kipakolja a csetrest. Az a haszna, hogy 80 fokon mos, a pohár nem lesz vízköves, az edény patyolat tisztán „jön ki", és azonnal megszárad.

Automatizált világ

Egy komposztálóüzem ma már felügyelet nélkül működik, számítógép irányítja. Az automatizált szennyvíztelepek napi munkájához sem kell állandó alkalmazott, ha gond van, a gép hibaüzenetet küld a központnak. A feldolgozóüzemekben a tej, a panírozott hús, a konzerv, a csokoládé szinte emberi kéz érintése nélkül készül, a dolgozók csak felügyelik a műveleteket, és a futószalagról kapkodják le a hibás termékeket. A 150 milliárd forintból átadott algyői földgáztárolót is csak néhány diszpécser üzemelteti.

Olvasóink írták

 • 15. Celtis 2011. június 18. 09:32
  „Az erőforrás-válság az energiaárakra hamarosan olyan hatással lesz, hogy nemhogy olcsóbbak, de megfizethetetlenek lesznek a gépek.”
 • 14. lukrecia 2011. június 18. 08:55
  „jo ez az egy tal rizsert osszehasonlitas. nem igaz hogy olcsobb a gep,max egy funyiro esetere egyszerusitve.
  A szamitogepeket amikor bevezettek, azt mondtak 50 embert helyettesit egy PC, majd kiderult egyet sem. Sot a cegek evente ketevente lecserlik a gepparkot , mert a vezetok igy veszik ki a cegbol a jattot kis umbuldaval.”
 • 13. Lakos 2011. június 18. 00:56
  „Számítógéppel nagyon gyors és pontos hibákat lehet elkövetni.

  A Tesco önkiszolgáló pénztárban nem fogadta el a kártyát ezért csak kp-val engedett fizetni. Aztán kiderült hogy a kártyáról is leszedte a pénzt... asszem többet nem használom :(”
 • 12. szuszikla 2011. június 17. 23:03
  „Majd akkor lesz pofára esés, ha nem lesz már olyan ember aki megtudná vásárolni a gép által legyártott terméket.
  Ennekmár mostanában is vannak jelei, hiszen ha nincs vásárlóerő mert nagy a munkanélküliség akkor nem tudják eladni a megtermelt terméket, ebből következik, hogy akkor kevesebb munkás kell, és igy újjabb munkanélküliek "keletkeznek".”
 • 11. Aranea 2011. június 17. 22:58
  „Ébresztő dodoni!
  A saját önigazolásod kergetése helyett nézz már szét csak egy cseppet a munkaerőpiac világában!
  Lehet, hogy vannak hiányszakmák, de valamiért csak azokban, ahol kizsigerelésközeli melóért majdnemsemmi a bér. NŐKÉNT pedig még ennyi lehetőség sincs! Nem munkaerőhiány van, csak nincs olyan idióta, aki elvállalja 1 tál rizsért a napi 12órás robotolást, hogy aztán hazaessen az ágyba, és csinálja tömegével a hangyarabszolgákat. Egyetlen számítógép vajon hány "Irmuska" helyét veszi el az 50 évvel ezelőttivel összehasonlítva? Hány ember kellett egy búzatábla learatásához? Mennyien kaptak munkát az útépítéseknél? Az anyám által "bezzeg az én időmben" szöveggel emlegetett konzervgyárban cimkét ragasztó diákmunkákról már nem is szólva.
  Hiába olvastam el a linkedet, csak még jobban megerősítette az eddigi világszemléletemet.”
 • 10. dodoni 2011. június 17. 20:43
  „Mivel a népességfogyást helyesnek, kívánatosnak tartó egyik legmakacsabb önigazolóló teóriáról van ebben a cikkben szó, nyomatékkal kérném mind a cikkírót, mind a kommentárokat írókat az alábbi linken található sorok elolvasására és végiggondolására.

  http://nepesedes.hu/drupal/node/148”
 • 9. Egyolvasó 2011. június 17. 20:22
  „És nemsokára a munkaadók mellé a gép bújik be este az ágyba, és közösen veri ki a biztosítékot.”
 • 8. SADAF 2011. június 17. 19:49
  „A jelenlegi mukakörök kb 75 százalékát gépesíteni lehetne! A munkáért pénzt elv elavult! A pénzügyi rendszert csak a banki elit preferálja! ÉBRESZTŐ!!!!!!!! Zeitgeist Mozgalom az egyik kiút”
 • 7. járókelő 2011. június 17. 18:58
  „"20 literes gallonból adagolt mosogatószer" - szerintem inkább ballonból, a gallon angolszász mértékegység”
 • 6. madsam 2011. június 17. 18:51
  „ha sok munkanélküli összefog...”
 • 5. madsam 2011. június 17. 18:50
  „a jövőben nem a gépek lázadása jön el, hanem az emberek lázadása a gépek ellen.”
 • 4. lukrecia 2011. június 17. 18:48
  „Mivel Szegeden nincs gyarto gepsor csak elvetve , a felvetett cim kisse ironikus. Ne keverjuk mar ossze Szegedet egy nyugati varossal, ahol a szakmunkas, gyari munkas a szalag mellett keres havi 3-4000 eurot.
  Olcsobb a gep???? a 60-80 000 Ft-t kereso berrabszolganal ?????? Na ne mar . Mar kinaban is dragabb a munkaero mint Szegeden. Koszonhetoen a varosvezetes elhibazott iparpolitikajanak, fejlesztespolitikajanak.
  Majd akkor lesz draga a munkaero , azaz magas a fizetes, ha lasszoval keresik a munkavallalokat. Addig meg hulyeseg a focim.”
 • 3. Józsika 2011. június 17. 17:50
  „Mióta van a Tescoban önkiszolgáló pénztár, csak ott fizetek. Gyors, megbízható,mindig jól ad vissza, nem úgy, mint a saját zsebre sumákoló pénztárosok. Ráadásul mindig rövidebb a várakozási idő, mint a hagyományosoknál.”
 • 2. bánki 2011. június 17. 15:59
  „Az alapvető probléma az egy (1 Ft) nettó bér költsége 2,5 Ft !
  Havi nettó 110 000 Ft 250-300 000 Ft anyag nélküli árbevételt igényel. Közalkalmazottak, köztisztviselők nem játszanak, mivel az egyik zsebből a másikba ,,mén" a forint. A ,,minimál béres" sumákok és kétségtelenül létező ,,bérrabszolgák" szintén nem javítják az átlagot. Ezért szeretem a majdnem ötven éves nyugdíjas ,,bohóc" tiltakozókat. 120 kilós rendőr szakszervezetis mama és a katona újságíró is megérne egy misét. A Kiskunmajsai cigány kubikos haverom mondta, hogy a kis gép elveszi a munkát. Hát a lapátolás és a sarló kalapács idő már elmúlt.

  A gép költség ennél jóval kevesebb.
  Az adózók száma 3,8 millió.
  A produktív adó ,,alanyok" száma cirka 1-1,5 millió.

  Miről beszélünk ?”
 • 1. szatyi 2011. június 17. 11:32
  „Azért nem kell annyira elszállni!
  A gép sem tud mindent megcsinálni! Valamilyen szinten a gép elkészítéséhez is ember kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedési szabályszegések: július 1-jétől nincs pardon

Kevesebben ülnek ittasan volán mögé, és a balesetek száma is csökken Csongrád megyében. Tovább olvasom