Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Olcsóbb, mint a bébicsősz

A tizenöt szegedi önkormányzati fenntartású bölcsődében lehetőség lesz néhány órára elhelyezni a három év alatti gyermekeket. A szolgáltatás óránként négyszáz forintért, és maximum havi tízszer vehető majd igénybe.
A szegedi önkormányzati fenntartású bölcsődék augusztus elsejétől új lehetőséggel várják a szülőket. Óránként 400 forintért bármelyik intézményben elhelyezhetők azok a három év alatti gyermekek, akik egyébként nem vesznek igénybe bölcsődei ellátást. A kezdeményezés célja, hogy kielégítsék az időszakos gyerekfelügyeletre való egyre nagyobb igényt, és némi pluszbevételhez jussanak. A szolgáltatás azoknak a szülőknek lesz segítségére, akik csak néhány órát szeretnének távol tölteni gyermeküktől.

– A családok – az átmeneti üres férőhelyeken – egy nap maximum négy órára, egy hónapban pedig legfeljebb tíz alkalommal vehetik majd igénybe a szolgáltatást. Az óradíj összegét az indokolja, hogy a gyermeket biztonságos, szakképzett gondozónő látja el, ellentétben a bölcsiben lévő játszóházzal, ahol a szülő is folyamatosan jelen van és kiveszi a részét a gondozásban – magyarázta Lihótzkyné Láng Ildikó, a szegedi bölcsődék igazgatónője. Azt is megtudtuk tőle, az új szolgáltatástól függetlenül továbbra is átlagosan nyolc gyermek jut majd egy bölcsődei gondozónőre.

A feltételeket természetesen szabályzatba foglalják majd. A „megőrzésre" bölcsődébe vitt gyermekek egészségi állapotáról nem kell orvosi igazolást bemutatni, hiszen ez megoldhatatlan: éppen az az újdonság a szolgáltatásban, hogy a szülő spontán módon veheti igénybe, mondjuk ha előre nem látható, nem tervezett elfoglaltsága akad, vagyis nincs idő orvosi igazolást beszerezni. Mindenesetre az elhelyezés feltétele lesz, hogy a gyerek egészséges legyen, állapota ne igényeljen semmiféle gyógyszeres kezelést.

Szegeden jelenleg 15 önkormányzati bölcsőde üzemel, melyek kéthetes takarítási szünetre zárnak be a nyáron: hat intézmény július 23-ától augusztus 6-áig tart nyári szünetet, majd augusztus 6-ától 17-éig további kilenc bölcsőde lesz zárva. Az éppen nyitva lévő intézmények teljes körű ellátást biztosítanak, és várják a bezárt bölcsődékbe járó gyermekeket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenévesen diploma

Tovább olvasom