Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Olcsóbbak a ''bedőlt'' autók

Egyre több olyan autóra teszi rá a kezét a bank, amelyet az ügyfél hitelből vett meg. Ezek a kocsik a használtautó-kereskedőknél kötnek ki, és olcsóbban megvásárolhatók – igaz, ezt semmilyen tábla sem jelzi.
Mustra a használtautó-piacon Fotó: Karnok Csaba
Egy dorozsmai használtautó-kereskedőnél gyűjtjük a tapasztalatokat fotós kollégámmal. Azt hittük, azok a kocsik, amelyekre nemfizetés miatt a bank, lízingcég rátette a kezét, valahol külön állnak. Kiderült, hogy nem: Sklenszky Tamás tulajdonos elmondta, ugyanúgy berakják őket a sorba, mint a többi használt autót. Ezek valóban olcsóbbak – helyesen gondolkodnak az emberek –, emiatt hamar el is kelnek. Az is igaz azonban, hogy kedvező áruk miatt magukkal húzzák a többi autó árát is – lefelé. A „bedőlt" ügyfél kocsija még azért is kívánatosabb, mert szakértő vizsgálta be, vagyis az állapotáról mindent tudni lehet. Az ilyen autók felkutatásában különben már az internet is segít. Elegendő rámenni lízingcégek, bankok honlapjára, hogy autótípus szerint válogassunk. Ott a fénykép, valamint az autókereskedő címe is, ahol a járgányt élőben megtekinthetjük.

Az autókereskedő szerint azok az emberek buknak hatalmas összegeket,
Beépített casco

Több lízingtársaság beépített cascós hitellel lépett színre, ám kérdéses, hogy ezzel sikerül-e visszaszorítani a „no cascós" konstrukciókat. A kombinált termék azon az elven működik, hogy az autótulajdonosnak nem kell külön cascót kötnie a finanszírozott gépjárműre, hanem a biztosítási díjakat beépítik a törlesztőrészletbe. Így mindössze 1500 forint körüli összeggel lesz több a havi fizetnivaló. 
akiknek nagyobb az étvágyuk, mint a pénztárcájuk, és emiatt nulla befizetéssel veszik meg a kocsit. Ilyenkor hosszú a törlesztés futamideje, sokszor 120 hónap, a vevő pedig az első években csak a kamatot fizeti, miközben a vételárból még semmit sem törlesztett. Cascót ilyen esetben egy komoly bank köttet az ügyféllel, de attól a vásárlótól, aki a vételárnak már a 20 százalékát hajlandó letenni, nem követelik meg a biztosítást. Arra a kérdésre, vajon több olyan autót kínálnak-e, amelyre bank tette rá a kezét, mint korábban, csak ezt a választ sikerült kicsikarni: „a tendencia hullámzó".

Anderle Ádámtól, a Lombard Lízing Zrt. vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, míg tavaly kétezer autó került vissza hozzájuk, idén többet „várnak": akár 2500 is lehet ez a szám az év végéig. Igaz, közben a forgalmuk is nőtt – tette hozzá. Általában a részletfizetéssel eladott kocsik 7 százaléka köt ki a hitelezőnél, vagyis százból mindössze hét. Szerinte azok az autók vándorolnak vissza hozzájuk elsősorban, amelyeken nagyobb a hiteltartozás, mint amennyi az autó értéke.

Hozzátette: azt tanácsolják a pórul járt ügyfeleknek, hozzanak magukkal vevőt egy bizonyos határidőn belül, és akár pénzüknél is maradhatnak, ha a másik hitelátvállalással megveszi a kocsit.

.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illatos tananyag a Fodor Józsefben

Az ötvenéves jubileumára készülő szegedi Fodor József szakközépiskolában az élelmiszeripar szinte… Tovább olvasom