Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Oldtimerek a Dóm téri színpadon

Szeged - Egy 1914-es Oldsmobile, 1940-es Bentley versenyautó, cséplőgép a húszas évekből és oldalkocsis motorkerékpár is játszik Eszenyi Enikő operettprodukciójában. A szabadtérin eddig az volt a legnagyobb attrakció, amikor egy helikopter szállt fel a színpadról.
Veterán járművek randevúznak a Dóm téren a Marica grófnő próbáin. Eszenyi Enikő produkciójában több olyan járgány is szerepel, amit akár maga a szerző, a 125 évvel ezelőtt született Kálmán Imre is láthatott volna. A legnagyobb becsben azt az 1914-ben gyártott Oldsmobile-t tartják, ami a gazdagok autója lehetett az I. világháború idején, hiszen ötször drágább volt, mint a Ford híres T-modellje. Hathengeres motorja van, ma is képes 55-60 mérföld/órás sebességgel robogni.

– Húsz éve vettem, még nem restauráltuk, az eredeti bőrborítás van a hátulján, faszerkezetei is a régiek. Szeretném, ha megérné így a századik születésnapját. Csodálatos vele autózni, jobban indul, mint az új csodák. Egyetlen hátránya: tíz kilométerenként olajozni kell a szelepeit, mert gyárilag nem volt rajta kenés – mondja a veteránautó büszke tulajdonosa, Gyöngyösi István. Az ismert kisteleki oldtimergyűjtő másik csodajárgányával, a 4250 köbcentiméteres, hathengeres, 1940-es Bentley versenyautóval hajt a színpadra. – Mesébe illően megy, isteni a hangja, fantasztikusan gyorsul, álom vele autózni. 105 mérföld/órás sebességgel is mentem már vele. Ez aztán tényleg a leggazdagabbak autója volt, annak idején csak grófok és gyáriparosok tudták megvásárolni. Két évtizeddel ezelőtt úgy sikerült csak hozzájutnom, hogy motorhibás lett, és a gazdája nem tudta megjavíttatni. Másképp sohasem tudtam volna megvenni. Hogy ma mennyit ér, el sem merem árulni. A motort felújítottuk, jól működik.

Gyöngyösi István nem először szerepel autóival a Dóm téren. Néhány éve az Evitában II. világháborús amerikai Jeepjével keltett feltűnést. – Örülök, hogy elégedettek voltak velem, és újra felkértek, mert az utóbbi években alig akadt munkám. Most egyszerre két feladatom is lett volna: Szerbiába is hívtak forgatásra, amit a szegedi fellépések miatt nem tudtam elvállalni. Szerintem ezek az oldtimerek sokkal megbízhatóbbak, mint a mai, modern autók. Nincs bennük semmilyen elektronika, csak mechanikus alkatrészekből állnak.

Hogy az operettben a vidéki birtok hangulatát minél érzékletesebben fölidézzék, egy igazi cséplőgépet is bevontat majd egy traktor a színpadra. – Tavaly vettem, az 1920-as években gyártották Németországban. Működőképes állapotban van, a múlt héten próbacséplést is végeztünk vele – tudtuk meg tulajdonosától, a kiskunhalasi Csatári Sándortól, aki régóta gyűjti az uradalmi gépeket, eszközöket.

A különleges szerkezetek sora ezzel nem ért véget: egy régi oldalkocsis motorkerékpár, egy ötszemélyes tandem, sőt egy mini léghajó is felbukkan majd a Marica grófnő előadásain.

Helikopter is felszállt már

A sokféle jármű közül, ami eddig a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán felbukkant, a legnagyobb izgalmat az a helikopter okozta, ami a Miss Saigon attrakciója volt 1994-ben és a következő nyáron. Még a sokat látott londoni producer, Sir Cameron Mackintosh szava is elakadt, amikor Ferihegyről egyenesen a Dóm térre röpítette a Pintér Művek gépe. Az előadásokon a színpadról felszálló helikopter olyan szelet kavart, hogy a nézőtér közepén is lehetett érezni. (Érdekesség, hogy nem sokkal később a pilóta és a repülési engedélyt kiadó szakember is elhunyt légi szerencsétlenségben.)

A Miss Saigonban egy hófehér Buick is szerepelt, ami olyan nagy volt, hogy ketté kellett vágni, amikor a produkció beköltözött az Operettszínházba. Az Elisabethhez és a Cigányszerelemhez is kölcsönkérték az azóta meggyilkolt orvos-sumerológus, Bacskulin József – alias Kulin bán – barokk díszítésű hófehér hintóját. A Valahol Európában előadásain oldalkocsis motorkerékpár és páncélozott katonai járművek is száguldoztak. Legutóbb pedig Alföldi Róbert Csárdáskirálynője kezdődött azzal, hogy egy ezer lóerős AN–2-es repülőgép húzott el a nézőtér felett, miközben konfettit szórtak belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Este is meleg van a Marica grófnő Dóm téri próbáin

Napközben még a viszonylag hűvös nagyszínházban, de esténként már a Dóm téren próbálják a szabadtéri… Tovább olvasom