Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ölt a szén-monoxid: az anyán már nem tudtak segíteni

Bordány - A hamar érkező segítség ellenére sem tudták megmenteni a mentők egy 49 éves bordányi nő életét kedd délelőtt. Három lányával családi házában szenvedett szén-monoxid-mérgezést. Esztert, Zsófiát és Sárát a mentők kórházba szállították.
Négy eszméletlen nőt találtak kedd délelőtt a mentők és a körzeti megbízott egy bordányi családi házban, a Toldi utcában. – A házhoz érve egy nagy durranást hallottam: a szomszéd ekkor törte be a lakásajtó üvegét egy baltával. A földszinten a fürdőszobánál két nő feküdt, akiket a kiérkező mentők kezdtek ellátni. Én az emeletre indultam, ahol két fiatal lány feküdt eszméletlenül a földön. Felkaptam a legkisebbet, és a karjaimban vittem le a mentőkhöz. Ezután a másik lányt is lehoztuk. Amint a házba értem, azonnal elkezdett zsibbadni a nyelvem, és én is hamar rosszul lettem – mondta lapunknak Palotás László körzeti megbízott.

Valószínűleg a kályha szívhatta el az oxigént. Fotó: Schmidt Andrea
Valószínűleg a kályha szívhatta el az oxigént. Fotó: Schmidt Andrea


Életet ment a jelzőkészülék

Az Európai Unió 2001-ben bevezetett új szabványa előírja, hogy a szén-monoxid-detektoroknak már akkor jelezniük kell, ha a levegő szén-monoxid-szintje eléri az 50 ppm-es értéket – így az első jelzés után bőven marad idő megkeresni a gáz forrását vagy szellőztetni a helyiséget, és nem áll fenn a mérgezés kockázata. Egy szén-monoxid-mérő készülék ára forgalmazótól és gyártótól függően 10–30 ezer forintba kerül. A bordányi házban nem volt jelzőkészülék.

A család szén-monoxid-mérgezést szenvedett: a 49 éves anya életét a gyorsan érkező segítség ellenére már nem tudták megmenteni. A mentőket még a család tudta értesíteni a rosszullétről, de utána mindannyian elájultak. Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszínen tartózkodó sajtóreferense lapunk kérdésére elmondta: a házban kazán és cserépkályha is működött, az elsődleges adatok alapján valószínűleg a kályha szívhatta el az oxigént. A nyílászárók sajnos nagyon jól szigeteltek, így a gyilkos gáz nem távozhatott az ablak résein keresztül.

A három lányt a mentők azonnal kórházba szállították: a legkisebb a gyermekklinikára, a középső az SBO-ra, a legnagyobb életveszélyes állapotban az intenzív osztályra került. A rendőrök a helyszínelést még úgy kezdték el, hogy az anya holtteste a házban volt. A tragédia pontos körülményeit a katasztrófavédelem bevonásával a rendőrség vizsgálja.

A nyílászárók sajnos nagyon jól szigeteltek, így a gyilkos gáz nem távozhatott az ablak résein keresztül. Fotó: Schmidt Andrea
A nyílászárók sajnos nagyon jól szigeteltek, így a gyilkos gáz nem távozhatott az ablak résein keresztül. Fotó: Schmidt Andrea


Az utca lakói jól ismerik a családot: az anya a bordányi óvoda óvónője volt. A legnagyobb lány jogi asszisztensnek, a középső óvónőnek tanul, a legkisebb középiskolás. Eszter, Zsófia és Sára édesapja információink szerint karácsonykor halt meg.

* * *

Rosszullétek Csongrád megyében

2010 novemberében egy négytagú bordányi család lett rosszul házukban. A gáz a hibás kazán miatt halmozódott fel: először egy 21 éves lány ájult el, majd az öccse is összeesett. Szüleik még ki tudták őket vinni a teraszra, és mentőt hívtak. A mérges gáz legutóbb 2010 februárjában ölt meg egy 62 éves zákányszéki nőt. Ez év januárjában egy 22 éves zsombói lányra találtak eszméletlenül szülei a fürdőszoba kádjában. Nála idejében érkezett a segítség. A szén-monoxid belégzés után a vérbe kerülve gátolja az oxigénfelvételt: kötődése majd háromszázszor nagyobb, mint az oxigéné, így könnyebben tapad meg a vörösvértesteken.

Olvasóink írták

 • 10. Tormanek 2012. február 11. 13:00
  „Én a legidősebb lányt ismerem nagyon jól, de a családot is, mert élettársam volt. Évekkel ezelőtt találkoztam velük utoljára. Nagyon közel álltak hozzám, és csak jó véleménnyel vagyok róluk, és szerintem mindenki aki ismerte őket.
  Biztosan állítom, hogy nem a hanyagság volt az oka, a központi fűtés és a cserépkályha is karban volt tartva. Akkor elég élénk szél volt, valószínű, hogy vissza fújta a szél a füstöt. Részvétem és együttérzésem.”
 • 9. okosan 2012. február 08. 23:14
  „Kedves hozzászólók! Kérek mindenkit, hogy ne most legyen okos és magyarázza meg milyen szénmonoxid mérőt kellene meg kellett volna beszerelni, kíváncsi lennék, hogy kinek van otthon szénmonoxid mérője azok közül akik itt most jól elmondják a tutit. Én csak annyit kívánok a rosszindulatú hozzászólóknak mint ami a fent említett családdal történt nem többet nem kevesebbet. Én testközelből élem meg a tragédiát mert közeli hozzátartozóimról van szó. Ilyen kemény tél amúgy 25-30 évente van Magyarországon és ez volt az első amit egyedül kellett az anyának megoldania mert 2011.december 26 halt meg a férje akit 6 hónap alatt elvitt a rák egy életerős 50 éves embert. 2011 június végéig minden a legnagyobb rendben volt, semmi jele nem volt annak, hogy baj van minden év elején teljes orvosi vizsgálatra ment nagybátyám, semmit nem mutattak ki majd júniusban elvitte a mentő. Daganatot diagnosztizáltak, majd megkezdődött a kezelések sora mondták az orvosok, hogy szerencse hogy időben észrevették aztán később közölték, hogy sajnos ez egy olyan fajtája amely mégsem gyógyítható túl agresszív lefolyású. 2011 karácsony másnapján hunyt el az édesapjuk a lányoknak. 2012 január 4-én temettük el és most itt van 2012 február 7 és egy újabb tragédia, most az édesanyjukat vesztették el a lányok, mindhárman még tanulnak a két kereső a családban 1,5 hónapon belül elhunyt. Bizonyára én dramatizálom túl, de ember legyen a talpán aki ilyen tragédiát feldolgoz. A rosszindulatú hozzászólókra nem haragszom, nem minősítem őket mert akkor lehúznak a szintjükre és megvernek a rutinjukkal, én csak annyit kérek tőlük, hogy az okos véleményeiket otthon mondják el a családjuknak és verjék földhöz a seggüket, hogy nekik még van!”
 • 8. kisviragh 2012. február 08. 20:40
  „Aki tud kérjük segítsen a három árván maradt lánynak! Köszönjük!
  http://www.facebook.com/notes/bord%C3%A1ny-a-homokh%C3%A1ts%C3%A1g-sz%C3%ADve/sz%C3%A1mla-a-n%C3%A9meth-csal%C3%A1d-megseg%C3%ADt%C3%A9s%C3%A9re/351902368168015”
 • 7. kisviragh 2012. február 08. 12:13
  „"Örökre velünk maradsz, őrizzük mosolyodat!" :´(”
 • 6. Ányez 2012. február 08. 11:27
  „Istenem, nagyon sajnálom őket! :-((( Őszinte részvétem.”
 • 5. Partner 2012. február 08. 08:45
  „Szörnyű az ilyen baleset. Részvétem a családnak.
  A sajtóreferens úrnak nem volna szabad akkora ostobaságot nyilatkoznia, hogy:
  "A nyílászárók sajnos nagyon jól szigeteltek, így a gyilkos gáz nem távozhatott az ablak résein keresztül."
  A fokozott záródású nyílászárók azért veszélyesek, mert az égéshez nem jut be elegendő oxigén a helyiségbe, ezért CO keletkezik.
  Ezért szükséges légbevezetők beépítése, ill. a kémények rendszeres ellenőrzése, szükség esetén béléscsövezése.
  A szén-monoxid érzékelő jó dolog, de nem szabad csak arra hagyatkozni. Nagyon sok rossz minőségű, megbízhatatlan terméket lehet vásárolni.”
 • 4. qrumpli 2012. február 08. 03:58
  „Az iskolába mér nem tanítanak fizikát meg kémiát?
  Tilos?
  Igen, kell a monoxidmérő meg az odafigyelés is!”
 • 3. smalltown 2012. február 07. 23:50
  „reszvetem:( egy szen-monoxid riaszto eleteket menthet..”
 • 2. anuvuk 2012. február 07. 19:03
  „Kötelezővé tenném a szén monoxid mérőt, alapból kell!!”
 • 1. mivaan? 2012. február 07. 15:10
  „szörnyű... részvétem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 millió Ft adománnyal támogatja az EDF DÉMÁSZ a Máltai Szeretetszolgálat programját

Adósságcsapdába került Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyei áramfogyasztóit támogatja 100 millióval az EDF DÉMÁSZ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összefogása. Tovább olvasom