Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Olvasónk megdöbbent a gyógyszertári ügyeleti díjon

Szeged - A gyógyszertári ügyeleti díjról az orvos dönt. Ha szerinte nem sürgős a gyógyszerezés, ki kell fizetni a 375 forintot.
Aktuális orvosi ügyelet Szeged, fogorvosi ügyelet Szeged, gyógyszertári ügyelet Szeged

„A kisfiam betegsége miatt az orvosi ügyeletre kellett menjünk, hiába, a szemgyulladás nem tudja, mikor van hétköznap, és mikor hétvége. Az orvosi ügyeleten az egyébként nagyon kedves doktornőtől szemcseppre szóló orvosi vényt kaptunk, amelyet ki is váltottam az épp most ügyeletes gyógyszertárban. És itt jött a meglepetés: az alapáron 820 forintba kerülő orvosságért 1 195 forintot kellett fizessek. A nyugtát jobban megnézve feltűnt rajta a múlt idők tétele, az ügyeleti díj. Ezt kicsit érdekesnek találtam, mert az orvosi ügyeleten felírt vényt váltottam ki" – kezdődik Ágnes nevű olvasónk levele.

A fiatal anyuka interneten rákeresett az aktuális jogszabályra, nekünk pedig azt írta: szeretné felhívni a figyelmet a szabályozásra, „nehogy felesleges pénzkidobás legyen a vége".

E szerint indokolt igénybevételnek minősül a gyógyszer kiadása olyan orvosi vényre, amelyen az orvos a „cito", a „statim" vagy a „periculum in mora" jelzést is feltüntette, és amelyet az ügyeleti (készenléti) szolgálat megkezdésének napján, illetve annak időtartama alatt állított ki. Azaz ha nincs a recepten ezen jelzések valamelyike, akkor az orvos nem ítélte halaszhatatlannak a gyógyszerezést, vagyis díjköteles - 375 forint - a vény kiváltása.

„Esetemben tehát várhattam volna még egy napot, hátha mindkét szeme begyullad a gyerekemnek, úgy tűnik, ebben az esetben nem áll fent a késedelem veszélye" – fogalmazott kissé keserűen Ágnes.

– Ez egy egész Magyarországon érvényes, egységes szabályozás. Nem a gyógyszerész határozza meg, hogy mennyire fontos a gyógyszer, hanem az orvos – mondta a Hárs patika ügyeletese. Szegeden a Kígyó patika este 10 óráig, vasárnap 8 óráig nyitva van. Ez után nincs nyitva tartás, hanem sürgősségi, ügyeleti ellátást látnak el a patikák – hangsúlyozta.

A gyógyszerészek szerint gyakori, hogy nemcsak sürgős esetben veszik igénybe az ügyeletet az emberek, például lejárás előtti vényeket váltanak ki. Ezért pedig felszámolják az ügyeleti ellátás díját. Nem mérlegelhetnek tehát akkor sem, ha ügyeletről jön a beteg.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. georgios 2011. június 21. 21:17
  „tévedtem, nem kell 2-3 évet várni, gyorsabban fog ez menni.
  Ma nyilvánosságra került a minimum létszám rendelet tervezete. meggyorsítja a dolgokat, ha ez így marad...”
 • 74. georgios 2011. június 20. 23:30
  „Nem kell aggódni, nem sokáig lesz ilyen sok ügyeletes patika az országban. Ez valszeg csak a nagyobb városokban lesz megengedhető, mondjuk minden százezernél nagyobban. Két-három megyénkként. Egész Londonban csak egyetlen ügyeletes patika van nyitva éjjel, így még jobban is járunk.
  Nyugaton csak nagyon indokolt esetben keresik fel az egészségügyet a betegek. Ott tudják, hogy az egészségügy igen drága. Azért, mert a betegség drága. Itt két pofára cigiznek, zabálják a zsírt és vedelik a szeszt, semmi sport, a szájápolásról, nem ápolásról nem is beszélve.
  Az elhúzódó betegségekben, mint a magas vérnyomás,... is gyakran felelőtlenek a betegek és a helyett, hogy a normál időben kezeltetnék magukat jönnek ügyeletben receptet íratni, mintha a tabletta mindent megoldana (fogyasztói társadalom). A patikákba meg több hetes ilyen receptekkel állnak elő. De előfordult már éjjel 2 kor hajkefe (akkor még nem volt vasárnap nyitva tartó bolt és kellett ajándékba), vagy papírzsebkendő igény is. Ennek kivédésére szolgál a receptdíj, amely a patikát illeti és szerintem kevés e célra, legyen 1000 ft.
  A hirtelen kifejlődő, valóban veszélyes betegségekben lenne értelme az ügyeleteknek, és itt kell ráírni a receptre, hogy STATIM, hogy a szolgáltatás ingyen legyen a beteg számára. Mert egyébként minden pénzbe kerül. Az orvos és a patikus bére is. Az orvost az állam fizeti, a patikust a patika - akit a beteg tart el.
  Egyébiránt az egészségügy forrásai egy évtizede drasztikusan csökkennek. Azóta a szolgáltatás szintje is. Ennyi pénzért ennyi jár. Illetve nem jár, hanem ennyi jut.
  jövőre elveszik a patikák bevételének 25%-át, két év múlva a 30%-át. Nem fogja futni ügyeletre előbb--utóbb. A hölgynek 2-3 év múlva várnia kell reggelig a szemcseppjével.
  Pedig amióta a világ világ a legmegbecsültebb ember a társadalomban (bármelyikben, mindegyikben) a gyógyító ember volt. Az emberek tudták, hogy tőlük függ az életük. Aki az orvosát nem becsüli meg, az úgy jár, mint mi: 8 évvel élünk kevesebbet, mit nyugaton. Ha pedig a patikusát nem fizeti meg, akkor nem kap gyógyszert akkor és úgy, ahogy azt elképzeli. Ha ez nekünk jó, hát rajta!
  A mentalitásról pedig:
  Megfigyeltem, hogy ált. este fél 10-ig senki nem jön. Addig tart a Barátok közt. A focimeccs is fontosabb, mint az egészség, a családfőt nem nagyon lehet megfűzni, hogy kimozduljon otthonról, míg az anya a gyerekre vigyáz és ápolja. Már, ha van férj...
  Régen egy hosszú hétvégén a kórházakból hazavitték a beteget, hogy a családdal legyen, ma pedig éppen akkor viszik be, hogy otthon ne legyen útban. Akkor meg miről beszélünk?
  Tisztelet a kivételnek, akik persze ezt a helyzetet megszívják, mert ők normális országot szeretnének. Ám itt valami nagyon elromlott sok-sok éve...”
 • 73. dokmed 2011. június 20. 17:48
  „Frusztrált, tanulatlan, bunkó magyarok. Emiatt tart az ország ahol.
  A birkákazt hiszik minden ingyen jár meg 5100 Ft- os havi EÜ- járulékfizetésért majd 5*- os ellátást kapnak.
  Tessék több TB-t fizetni, kevesebb pénzből semmi se lesz jobb.
  3 millióan fizetnek TB-t, miközben mind a 10 milliónak "minden jár" ingyen, azonnal, "mer feljelentem"
  Na ezért hülye a magyar. De fizetni valamiért- azt már nehogymá´ kelljen.
  Elvégre az egészségügyben minden 10 fillérbe kerül, az orvos meg dolgozzon ingyen- sőt fizessen, hogy gyógyíthassa ezt a nagyszerű adó- és járulékcsaló, követelődző népet.
  Kedveskéim egy szívkatéterezés + stentelés- tudjátok, MINDEN 6 órán belüli szívinfarktusnál megcsináljuk-
  1,2 millió Ft, még 1x: 1,2 MILLIÓ FORINT.
  Aztán ennyi TB-t a sok "de én fizetem a rengeteg TB-t" nagyokos egész élete során sem fizet be.
  Ja és a TB nem egyenlő Egészségbiztosítási Járulék...
  Gondolkozni, magyarok, meg FIZETNI kéne legálisan, nem borítékba, meg adót és járulékot csalni, meg lopni!”
 • 72. LV-426 2011. június 20. 16:22
  „Jó pár éve hallgatjuk az illetékesektől azon intéseket, miszerint a családi házipatikánkban milyen gyógyszereket kell tartanunk. A kamillavirágzat valóban alapvető otthoni csodaszer.

  Szerintem a 317 Ft bizonyos szemszögből jogos, de csak abban az esetben, ha azt a túlórázó patikus, vagy a patika kapja meg. Ha ez a TB kasszába megy, akkor az az ánuszrózsákból távozó barna szerves anyag arculcsapásával ér fel. Ugyanis ez esetben az említett 317 Ft adó formájában abba a bizonyos feneketlen zsebbe vándorol, amely tulajdonosának kívánom az említett szerves anyag nyilvános elfogyasztását.”
 • 71. BartaVeca 2011. június 20. 14:49
  „Kedves Mazsolaszőlő, nem akartam megbántani dokmedet, csak azt nem szeretem, ha vki szidja az itthonmaradottakat. Miért bűn ittmaradni? Mitről vagyunk ezáltal kevesebbek? Én imádok Szegeden élni, és bár éppen kijövök a fizumból, (pedig aránylag jó munkahelyem van) nem akarok elmenni külföldre. Sokan hívtak már, beszélek angolul és olaszul is, mégis itt érzem jól magam. Olyan szomorúság fog el mindig, vhányszor olyan kommenteket olvasok, mint dokmedé. Hogy itt minden rossz, itt mindenki csak panaszkodni tud. Nem szabad elfelejtenünk, hogy kik vagyunk, honnan indultunk, mit tett értünk ez az ország (pl.iskola). Nem a magyarok 95%-a tehet róla, hogy ennyire nehéz itt megélni. Csak ennyit szerettem volna mondani.
  Ettől függetlenül egy barátnőmet érdekelheti a pékség, hónapok óta szeretne külföldre menni. Kérhetek bővebb információt? :)”
 • 70. mazsolaszolo 2011. június 20. 14:28
  „68: szerinted, aki otthon nem tud helytállni, az megy ki külföldre, ahol sokkal keményebb feltételek szerint, idegen környezetben kell helytállni? Te is jöhetsz a pékségbe.”
 • 69. mazsolaszolo 2011. június 20. 14:26
  „nagyzsuzsa: mielőtt leharapod a fejét bármelyik szerencsétlen orvosnak, szállj magadba kicsit, jó? Igazán nem szép tőled, hogy olyan emberbe akarsz mindenáron belerúgni, aki meglehetősen sokat tesz másokért, és a jelek szerint kicsit kivan, ami nem is csoda. Nem kell irigykedni olyanra, amiről magadnak fogalmad sincsen, nem kell gyűlölködni olyan emberrel szemben, aki nem ártott neked soha. Nem ő, nem más tehet arról, hogy neked mi a véleményed az orvoskról vagy a nővérekről.

  Megmutatom a cikkbeli érem másik oldalát is: tudod, vannak olyan nők, akik - főként, ha untakoznak - nagyon szeretnek egy kis figyelmet kicsikarni, bárkiből, bármi áron. Akár azon az áron, hogy a gyerekre rátolnak olyan pszichés nyomást, hogy annak mindig "véletlenül" péntek este lesz 40 fokos láza, vagy gyullad be a szeme. Nem untatok itt senkit mélyanalízissel, mert a lényeg egyszerűbben is megérthető: itt van ez a libuska, Ágika, "kedves olvasónk", aki hőbörög. Nagyon úgy fest, hogy ok nélkül. Egyszerűen főznie kellett volan egy kamillateát, ami a legdurvább szemgyulladásra is jó, másnap reggel szépen kiváltani a gyógyszert és kész. Ha pedig allergiás a gyerek, akkor a helyzet sürgős, akkor ott és rögtön a doki ellátja. Minden más csak habverés a semmiből.

  vmagdi: már megint riasztóan durva vagy, kedves. Irigylesz olyan embereket, akikkel soha nem cserélnél, mert mindennek csak a habja meg a föle kéne, az alja nem. A kintlétnek is megvan a maga neheze, és azt csak azt tudja, aki próbálja és próbálta. Nem messze innen, a pékségben majdnem mindig van felvétel, jöhetsz. Komolyan mondom. Nincs korhatár, diploma sem kell, és rendesen megfizetnek. Ha lehúzol itt egy-két évet, mindjárt másként látod a dolgokat.

  Szép napot!”
 • 68. BartaVeca 2011. június 20. 14:24
  „Kedves Dokmed, könnyű odakintről osztani az észt, ahol kicsit könnyebb az élet. Nyilván itt nem bírtál helytállni, azért is menekültél el. Téged is magyar anya szült, néha gondolj erre is.”
 • 67. vmagdi 2011. június 20. 10:14
  „nem ertem dokmed ha ennyire utalod a magyarokat, miert nem egy sved forumon teped a klaviaturat? meglehet hogy azon hitvany joszagok koze tartozol, akik az itthonmaradt sajt csaladtagjaikat is gyulolik, onmagukat meg csodaljak a rengeteg nyelvtudas es batorsag miatt, hogy leleptek, nos az ilyen emegrek nem is igen hianyoznak, ugyhogy nem hiszem hogy barmelyikunk is varna rad a repuloteren. Talan ha ilyen szemelyisegu emberek gyarapitjak a kulfoldi magyarok taborat, meg is ertem a kulfoldiek magyarokrol valo velemenyet”
 • 66. catroot 2011. június 20. 08:18
  „62. dokmed 2011.06.19. 20:02

  És mennyi Svédországban az átlagbér <moderálva>?”
 • 65. gumikacsa111 2011. június 19. 21:51
  „1SVÉD EURO=?HUF”
 • 64. dokmed 2011. június 19. 20:19
  „MInek tanulnék svédül, ha másik 3-at beszélek helyette?
  375 Ft miatt károg a magyar, miközben 20- 30 milliós hiteleket vesznek fel svájci frankban meg 100.000 ket dobnak ki plazmatévére..
  De az orvos, meg az egészségügy, az bizony legyen INGYÉ!”
 • 63. vmagdi 2011. június 19. 20:13
  „ohh kozben svedben is euro van? :)))))))))))))))))”
 • 62. dokmed 2011. június 19. 20:02
  „Mennyi komcsi van itt...
  Svédországban 3 hónapot várhatsz, míg szakrendelőbe kerülsz, pedig nem ám 5.100 Ft- nyi EÜ- járulékot vonnak havonta, hanem ennek kb 10- 20x -osát! És ha ok nélkül ugráltatod a mentőt, bizony 600 EUR- nál kezdődik a kiszállási díj kiszámlázása
  Magyarország kommunista ország:
  a lumpenproli dönti el mi a sürgős és nem az orvos.
  Az orvos bármikor, bárhol köteles ingyen- sőt saját pénzéből gyógyítani.
  <moderálva sértő>”
 • 61. dokmed 2011. június 19. 19:57
  „Madzsarisztánban is lassan meg kéne érteni, hogy az egészsgügy bizony nagyon költséges dolog.
  Lehet örülni, hogy nem 10 EUR a vizitdíj negyedévente.
  Meg nem kell 3 milliót cakk- pakk kifizetni egy térdprotézis- műtétért.”
 • 60. wtoni 2011. június 19. 16:28
  „Kedves Hozzászólók4

  Védelmembe kell vennem frsbegbie-t, mégha úgy is érzem, az előbbi hozzászólása kissé talán arrogánsra sikeredett. Igen az orvosok között is sokféle van, és biztosan akadnak kirívó esetek, olyan emberek, akik nem odavalók, de azért szerintem nem ez az általános. Mint ahogy eladók, banki tisztviselők stb. között is. Ugye, mindannyian emberek vagyunk, és sokan közülünk emberekkel dolgozunk. Csak van egy nagy különbség -anélkül, hogy isteníteni akarnám magunkat, távol álljon tőlem - az orvos és a fentiek között: az aránytalanság a felelősség és az erkölcsi és anyagi elismertség között. Ez bizony rettenetesen frusztráló, és tudom, hogy nem az EMBER vagy POLGÁR tehet róla, aki hajnali 3kor az ügyeleten jelentkezik, de sajnos rajta csapódik le sokszor, pláne, ha indokolatlanul teszi ezt, mert pl tegnap-tegnapelőtt nem ért rá eljönni, esetleg azt is hozzáteszi, hogy nappal sokan vannak - magam is találkoztam ilyennel. Ilyenkor bizony nehéz a "keep smiling" - egyszer pont ezzel foglalkoztak egy reggel a Bumerángban, hogy az orvos miért nem mosolyog, amikor pl a banki tisztviselő igen..? Tudom lejárt lemez, csak nézzük meg hogy melyik mennyit dolgozik, ha netán hibázik, mi a következménye, aztán nézzük a fizetési papírját hó végén...
  Sajnos sok beteg valóban úgy közelíti meg a dolgot, hogy neki ez jár - ami persze igaz, hisz fizet, már ha fizet tb-t, de az ügyelet azért más, azért van, hogy a sürgős ellátást igénylő beteget ellássuk. Persze a beteg nem orvos, és a saját baja a legnagyobb, de oldalakon át tudnám sorolni azokat az eseteket, ahol "józan paraszti ésszel" tudható, hogy nem volt indokolt éppen éjjel jönnie. Lejjebb néhány hsz-ban meg is tettem. Mert pl a "két napja fáj a hasam, mot már kicsit jobb, de lehet, hogy mégis vakbelem van?.. esetében ki ugrál feleslegesen (persze, az ügyelet nem alvásra való, Balogh prof is mondta anno, Ő annak idején mindig olvasással töltötte az időt a könyvtárban :)) : HO ügyelet, klinikai portás, ambuláns nővér, orvos(ok), laboráns, beteghordó, radiológus-ez 8 ember, egy beteg miatt, aki azért nem jött nappal, mert akkor sokan vannak a váróban. OK ez extrém eset, de higgyétek el, nem egyedi.
  Egyébként, mellékesen jelzem, ahol most vagyok, semmi sincs nyitva vasárnap (boltok), mégse hal éhen senki, még én se, pedig Tesco-hoz, Cora-hoz, mindig nyitva tartó panelboltokhoz szoktam én is..:) Tehát kérem, ne szólítsatok fel hogy húzzak el, már megtettem, de másfél év után is fáj a szívem Szeged után, meg a munkahelyem után, de sajnos nem maradt más választásom. Mert jóval lejjebb írta valaki, hogy még nem látott olyan orvost aki hó végén számolgatja a pénzt... én igen, nem is kell messzire mennem. Mert otthon a paraszolvencia - mármint az olyan mértékű, ami már kalkulálható jövedelemnek minősül - bizony egy kb 20-25%-nyi emberhez áramlik, a többiek közül bizony sokan számolgatjuk.
  De ez a vita elég parttalan, mindig vannak, lesznek szélsőséges vélemények mindkét, illetve minden oldalon.
  Kívánom mindenkinek, hogy sose kelljen ügyeletre mennie, de ha igen jó kollégák lássák el, megfelelően.

  Szép napot Mindenkinek”
 • 59. nagyzsuzsa 2011. június 19. 15:39
  „1. frsbegbie 2011.06.18. 07:10
  Először is mélységesen szégyeld magad azért amit itt leírtál. Gondolom Te is az ügyeleten dolgozol, ugyanis van ott még néhány hasonló stílusú orvosnak nem nevezhető emberke. Tisztelet a kivételnek mert normális orvos is van ott, úgyhogy akinek nem inge ne vegye magára:)
  Viszont ha Te tényleg orvos vagy akkor jobb ha minél előbb húzol ebből az országból mert ilyen hozzáállású orvosokra nincs szükség az egészségügyben.”
 • 58. hu00043 2011. június 19. 15:33
  „Takarítónői fizetés -> Takarítónői ellátás. Mi a kérdés?”
 • 57. Norman_Bates 2011. június 19. 13:06
  „mit kell rajta csodálkozni <moderálva>”
 • 56. vmagdi 2011. június 19. 12:30
  „igen azt hiszem tenyleg ez a baj, mert ugy tekintem hogy az egeszsegugy nem egy kegy, hanem egy szolgaltatas, amiert fizetunk, tessek megnezni hogy ont hogyan szolgaljak ki a mobilszolgaltatonal, hogyan szolgaljak ki a bankban, es hogyan szolgalja ki a jyskben egy elado, es hogyan szolgalja ki a betegeket az egeszsegugy.
  Lehet hogy sokszor a betegek nem jol itelik meg a helyzetuket, mert mindenkinek a maga baja a legnagyobb es legfajdalmasabb, de ha a tuzolto is ugy menne ki, hogy ugyan nem az egesz haz eg csak a nyolcadik emeleti lakas, az eleg nagy baj lenne. Szerintem az orvos a beteget gyogyitsa es ne a betegseget, es igen, sokfelek vagyunk, vannak akik az elso kohintessel orvoshoz mennek, vannak akik hullataknyosan vidaman utazgatnak a trolin , van aki akkkor megy orvoshoz, ha viszik.
  Nagyon szomoru, ha pont egy egeszsegugyi dolgozo vagja a beteg fejehez, miert ment oda, miert zavarja ot. Nem kell egeszsegugyben dolgozni olyan embereknek, akik alapbol nem szeretik az embereket, hordhat leveleket is peldaul.”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélték a Tiszába fulladt koszovóiak haláláért felelős embercsempészeket

Összesen 66 év börtönre ítéltek Koszovóban 7 embercsempészt, akiknek az ügyfelei közül 15 albán a magyar-szerb határ illegális átlépése közben a Tiszába fulladt Szegednél 2009 őszén. Tovább olvasom