Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

''Olyan, mint a pilótajáték!''

Otthon végezhető munkára jelentkezett egy sándorfalvi fiatalember. Kiss Imre, miután több ezer forintot kifizetett a hirdető cégnek, rájött, szó sincs munkáról, átverték. Történetét azért osztotta meg velünk, hogy mások ne fizessenek ki feleslegesen ennyi pénzt.
Kiss Imre háborog Fotó: Schmidt Andrea
– Otthon végezhető munkát ajánlott különböző újságokban gyakran megjelenő hirdetésekben egy debreceni cég, az Edo-Fer Bt. Mivel tavaly volt egy súlyos autóbalesetem és emiatt máig nem tudok nehezet emelni, jelentkeztem. Néhány napon belül levélben megkerestek, tájékoztatót küldtek, „Tisztelt leendő munkatársunk!"-nak szólítottak, hatféle munkalehetőséget kínáltak, egyszerre többet is lehetett választani – kezdi történetét Kiss Imre.

A fiatal sándorfalvi férfi a hat lehetőség közül kettőre jelentkezett, az egyikre 450, a másikra 500 forintot kellett fizetnie. Pluszkiadást jelentett számára a 230 forintos kézbesítési díj és a levelek postaköltsége. Kiss Imre néhány napon belül utánvétellel kapott egy küldeményt az Edo-Fer Bt.-től, egy úgynevezett munkacsomagot, amiért 3090 forintot fizetett. Ekkor már „Kedves munkatársunk!"-nak szólították, kíváncsiak voltak az összes adatára, de a levélben már szó sem volt munkavégzésről, állásról. „A munkacsomag ára tartalmazza az egyéves regisztrációs díjat is, melyért cserébe folyamatosan tájékoztatjuk az új munkalehetőségekről" – olvasható a levélben.

– Munkát ígértek, de semmilyen konkrét munkavégzési lehetőséget sem kaptam. Helyette felkínálták, hogy saját költségemen én is adjak fel
A cég szerint törvényes

A Kiss Imrének küldött formanyomtatványon feltüntetett telefonszámon egy férfihang jelentkezett. Tóth Csaba nem árulta el, hogy milyen tisztséget tölt be az Edo-Fer Bt.-nél, de azt hangsúlyozta, az ügyben „a cég részéről ő van megbízva, hogy nyilatkozzon". Megosztottuk vele, hogy mit mondott egyik „munkatársuk", mire azt válaszolta: szerinte ők munkát ajánlanak és a hirdetéseik is törvényesek. 
ugyanolyan hirdetéseket, amilyenre én válaszoltam, az érdeklődők munkára jelentkezésére befizetett pénzét megtarthatom, a munkacsomagot azonban már az Edo-Fer Bt. postázná 3090 forintért. Olyan ez, mint a pilótajáték. Mellékelték különböző televíziók, rádiók, újságok telefonszámait, és küldtek hirdetési mintákat is! Ez átverés! A bírósághoz fordulok, és visszakövetelem a cégnek eddig befizetett, mintegy ötezer forintomat – háborog Kiss Imre.

A harmincéves, jelenleg munkanélküli férfi azt mondja, azért fordult a nyilvánossághoz, hogy figyelmeztesse sorstársait, nehogy felüljenek a hirdetési ajánlatnak, és hozzá hasonlóan a semmiért fizessenek ki több ezer forintot.

Tilos díjat kérni

A Csongrád Megyei Munkaügyi Központban – hatáskör híján – a konkrét ügyre nem akartak reagálni, de azt általánosságban elmondták: tilos a munkaviszony létesítéséért díjazást kérni akár közvetítőcég, akár maga a munkáltató jelenteti meg állásajánlatát. Egyébként magán-munkaközvetítést csak olyan irodák végezhetnek, amelyek a megyei munkaügyi központ nyilvántartásában szerepelnek, ezek tevékenységükért a munkát keresőktől díjazást nem számolhatnak fel. A Munka törvénykönyve szintén tiltja azt, hogy egy munkáltató azért, hogy valakivel munkaviszonyt létesítsen, díjazást, óvadékot, vagy egyéb bérlevonást köthessen ki. Ha ezt mégis megteszi, úgy ezen megállapodás semmis, a munkavállaló a befizetett összeget és annak kamatait visszakövetelheti. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező víz miatt pusztulnak a madarak

Tömegesen hullanak el a madarak Csongrád megyében az úgynevezett tavi bénulás miatt. Az állatok egy… Tovább olvasom