Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ölyvekkel a pockok ellen

Szeged - 2014 a pocok éve volt a dél-alföldi szántóföldeken. Nagy kárt okozott, a beszámolók olyan parcellákról is szóltak, ahol a növények 75-80 százalékát kirágta.
A mezei pocok állománya a csapadékos időjárás ellenére erősödött, most telepedik be az őszi kalászos és repcetáblákra, az enyhe időjárás pedig kedvez a szaporodásának – riadóztatott az agrárkamara. Megnevezte az engedélyezett védekezési módot is: ez „a pocokjáratok egyedi kezelése a Redentin 75 RB és Polytanol készítményekkel, hatósági engedély alapján", kitavaszodásig.

Biológiai rágcsálóirtás. Régóta bevált, környezetbarát megoldás. Fotó: Csejtei Péter
Biológiai rágcsálóirtás. Régóta bevált, környezetbarát megoldás.
Fotó: Csejtei Péter

Egyre több helyen lehet látni egy másik védekezési módszert. Ez a T-fa, amelyen – ahogy az autópályák kerítésének karóin – pihen, és közelről, kényelmesen figyelheti a vadászterületét a legelterjedtebb magyarországi ragadozó madár. Sokan „sasnak" nevezik, pedig egerészölyv. A T-fa, bár szerepel az agrár-környezetgazdálkodási programban is, nem a zöldek találmánya.

– Már az uradalmi időkben is alkalmazták, mert rájöttek, hogy az ölyvek, vércsék így sokat tudnak segíteni a termés védelmében – mondja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. – Létezik olyan mértéke a mezei pocok elszaporodásának, amikor tényleg csak mérgekkel lehet megvédeni a termést, de ezekkel nagyon körültekintően kell bánni. Tavaly fölkészültünk arra, hogy mérgezett pockokkal belakott, beteg ölyveket hoznak majd a vadasparkba, de szerencsére ez nem volt jellemző. Reméljük, ez idén is így lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 milliót kap Ásotthalom

14,5 millió forintot nyert a nagyközség az illegális migrációból fakadó problémák kezelésére. Tovább olvasom