Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Ombudsmani vizsgálat a gyermekotthonokban

Szeged - Több gyermekotthon mellett a makóit is elmarasztalta nemrégiben egy ombudsmani vizsgálat, amely megállapította: az intézményben nem fordítják az étkezésre még a minimálisan megszabott összeget sem, a körülmények pedig nem megfelelők.
A kevés pénz és a hiányos jogi szabályozás miatt sérülnek a gyermekotthonban nevelkedő gyerekek jogai – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Hét gyermekotthonban folytatott teljes körű vizsgálatot az év közepén, többnél pedig olyan hiányosságokat tapasztalt, amelyek sértik a jogbiztonság követelményét, a gyermek kiemelt védelemhez fűződő jogát, az egyenlő bánásmód követelményét, az egészséghez való jogot. Az egyik elmarasztalt intézmény a makói volt.

Lehet másként

Egy évvel korábban az ombudsman a szegedi Dr. Waltner Károly Otthon Gyermekotthonában vizsgálódott. A személyi és tárgyi feltételeket kiemelkedőnek nevezte az intézményben, ahol valóban egy családi otthont idéző, teljes körűen felszerelt és az évszaknak megfelelően dekorált lakrészt alakítottak ki a kicsiknek egyedileg tervezett szekrénysorral, saját tulajdonú játékokkal és ruhákkal. Az épületben van fejlesztőszoba, játszószoba és a mozgásfejlődést elősegítő tornahelyiség is. Az otthon lakóiról fényképalbum és egyedülálló módon élettörténeti könyv is készül, hogy az intézményben töltött évek se „vesszenek el". A fenntartó szegedi önkormányzat minden feltételt biztosít a működéshez, az élelmezésre a törvényi minimumot meghaladó összeget fordítja. A forrásokat az intézmény saját alapítványán keresztül ki is tudja egészíteni, így van lehetőség olyan „luxusberuházásokra", mint fejlesztő játékok vásárlása vagy egyéni ízlés alapján születésnapi torta rendelése cukrászdából.  

A Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben az ombudsman megállapítása szerint az étkezési normatíva nem éri el a napi ötszöri étkezésre jogszabályban előírt minimális összeget, a 684 forintot. Tejtermékek hetente mindössze kétszer szerepelnek az étlapon, a zöldségeket elsősorban főzelék formájában tálalják. A gyermekek gyakran kapnak nehéz és szénhidrátban dús ételeket, gyümölcs – az is kizárólag alma – elvétve található az étlapon. Büfé, illetve étel- vagy italautomata pedig nincs az intézményben.

Szabó Máté az étkezésen túl számos más hiányosságot is talált. Az épületek nem akadálymentesek, a szobák nem barátságosak, televízió azokban a szobákban van, ahol a gyerekek azt saját zsebpénzből megvásárolták. Nincs megoldva a fürdőszoba és a vécé nemenkénti megosztása. Az épület nagy része felújításra szorul: van, ahol a fal penészedik, a kád pedig rozsdás.

Az ombudsmani észrevételeket Megyesi Istvánné, a hódmezővásárhelyi, szentesi és makói otthonok igazgatója többszöri sikertelen kapcsolatfelvétel után levélben kommentálta lapunknak. Az étkeztetéssel kapcsolatos hiányosságokról azt írta: „Intézményeinkben az állami normatíva felhasználásának arányát a helyi adottságok lényegesen befolyásolják. E szempontok figyelembevételével biztosítjuk a gyermekek élelmezését is." Véleménye szerint egyébként a kalória- és tápanyag-összetétel is megfelel az előírásoknak, amelyet a gyerekeken végzett orvosi vizsgálatok is alátámasztanak.

A többi hiányosságról is hasonló válaszokat kaptunk: az otthonok a folyamatos igénybevétel miatt felújításra szorulnak, ám ehhez sok pénzre lenne szükség. Az igazgatónő állítása szerint az otthonosságra nagy gondot fordítanak, a családias nevelési környezetbe pedig véleménye szerint belefér a koedukált fürdő és vécé használata.

Sok kérdésünkre nem csak mi nem kaptunk kielégítő választ. Az ombudsmani vizsgálat megállapítása ugyanis így zárul: a helyszíni vizsgálat alatt a körülmények megismerését nehezítette, hogy a feltett egyértelmű kérdésekre adott válaszok nem voltak érdemiek, egyértelműek, illetve sok esetben egymással és a helyszínen tapasztalt tényekkel is ellentétesek voltak.

Olvasóink írták

 • 3. Bözse37 2011. október 20. 15:14
  „Tisztelt Deszkás!
  Ön ismeri közelebbről a Gyermek otthonok helyzetét??
  Mióta Kothencz úr igazgatása alá tartoznak az otthonok sokkal több mindenre jut pénz mint előtte a gyerekeknek több és változatosabb étel jut az asztalra.
  Mellesleg a gyerekeknek nem koedukált fürdőre hanem szeretetre gondoskodásra van szükségük, ami nem pénz kérdése hanem az ott dolgozó személyek elhivatottság kérdése de elhiheti Nekem ők elhivatottak mert ennyi pénzért amit keresnek ha nem elhivatottak megszállottak lennének nem csinálnák. Egy gyerek gondozó nem keres havi nettó 80000 Ft műszakpótlékkal sem. A gyerekeknek pedig ők pótolják a minden napi életben az anyát apát a családot.
  Inkább hálásnak kellene lennünk minden ilyen embernek aki a szívén viseli az elhagyott gyerekek sorsát.”
 • 2. info 2011. október 19. 23:14
  „Szíveskedjenek a klinikák ügyeleti osztályán is vizsgálódni!!! Sem tisztálkodási lehetőség, sem mosdó amit a beteg használhatna! még csak arra sincs lehetőség, hogy egy pohár vizet letegyen maga mellé csak a földre! igen a földre!!-jól értette aki olvassa! és ruhástul mindenestül az ágyban fekve étlen - szomjan "megfigyelés alatt tartják a beteget" több napon keresztül.(II.bel ügyelet,pl.) Ha netán a több napos megfigyelés során megéhezik, akkor akinek van telefonja az haza üzen, hogy" hozzatok már valamit enni". Az ágy alól öltözik a táskából aki esetleg visz magával váltás ruhát! Egyetlen szál lepedő választja el a háborút viselt ágyakat egymástól, a diagnózist az is hallja aki nem akarja, akinek semmi köze a mellette lévő állapotához. A börtönben tartottak emberibb körülmények között viháncolnak mint a mentő szállította betegek. A beteg szállítás állapotáról nem is beszélve, egyszerűen ott felejtik az ´SZTK-ban a beteget, zárás után szállítják haza vagy elfelejtik beszállítani a kiírt időpontra. Természetesen addig féllábra áll az amputált, hogy készenlétben legyen a szállításra. Azok hivatkoznak az egészségügy állapotára, akik állítólag a betegért vannak. Igaz kiküldik őket a folyosóra "majd kint be lehet fáslizni a lábát"-!de ha legalább megmutatná hogyan kell esetleg érthető lenne, igaz annak is szabálya van mert napközben nem is fáslizható nem szakavatott ember keze által.-Ez nem egészségügy ez embertelenség amit azok tesznek akiknek nem fáj! akik még nem voltak betegek, csak betegek között rohangálnak, -szemmel láthatóan az édes semmittevés közepette, mert cigire van idejük kisétálni. Minden tisztelet adás nélkül végig sétálnak a klinika udvaron a beteggel egyik osztályról a másikra anélkül, hogy a magatehetetlen embereket legalább betakarnák vagy letakarnák a nyitott hálóingüket ami alól kikandikál a meztelen testrésze.- Igen, nekik nem fáj!- de még fájhat! Lehet, hogy holnap ők lesznek betegek! Nem kitaláltam, tapasztaltam. Ja igen és a klinikákon kórházakban is "koedukált fürdő és vécé használata" elve működik.”
 • 1. deszkás 2011. október 19. 12:47
  „És Kothenc úr véleménye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a kamionbaleset: tíz hónapja tart az előzési tilalom

A januárban bevezetett, autópályákra vonatkozó előzési tilalomnak köszönhetően csökkent a kamionok okozta balesetek száma az országban a rendőrség szerint. Tovább olvasom