Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Omlós lángos nyomában

Szeged - Egy lángos ne tocsogjon a zsírban, tésztája omoljon szét az ember szájában. Lakjunk vele jól, de ne feküdje meg gyomrunkat. Szegeden kapható lángosokat teszteltünk.
Négy helyen is kóstoltunk lángost Szegeden. A legtöbb sütőt természetesen a Mars téren találtuk, rögtön hármat is.
A klasszikus fajtával kezdtünk: sajtos-tejfölös, 350 forintért. Amikor kiadták a barna, olajos papírban, nem tűnt túl étvágygerjesztőnek. Véleményünk akkor sem változott, amikor belekóstoltunk: tocsogott a zsírban, a sajt a tetején pedig furcsa színekben pompázott.

A második lángososnál merészebbek voltunk: egy pizzás különlegességbe haraptunk bele. Meggyőzőbb volt, mint az előző, legalábbis a tésztája. Ugyan kissé nyúlós volt, és sótlan, de jobb, mint az iménti. A pizzás feltét szerintünk legjobb esetben is egy tubusból származott, de legalább olcsón, mindössze 220 forintért jutottunk hozzá.

Harmadik Mars téri választásunk a következő sütőnél egy lekváros lángosra esett. Először hallottunk ilyenről, de kellemesen csalódtunk: nem alkotott rossz párosítást a sós és az édes. Az ára még pozitívabb: 200 forintért kaptuk. Túl nagy sorral egyik helyen sem találkoztunk, ez, tesztünk alapján úgy néz ki, nem is véletlen. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi idő, amíg elkészül, válasz helyett mindenhol rögtön megkaptuk a lángost. Azaz előre sütik ki az ételt, így jó ideig áll, van ideje szépen megereszkedni, és félig kihűlni.

Sajt és tejföl nélkül ritkán finom a lángos. Fotó: Segesvári Csaba
Sajt és tejföl nélkül ritkán finom a lángos.
Fotó: Segesvári Csaba

Egy alsóvárosi pizzázóban is kóstoltunk egy sajtos-tejfölöst. Árban ugyanannyi volt, mint a Mars tériek, ízben azonban nem. Tésztája nem volt sem vastag, sem vékony, sem zsíros, sem sótlan. Ahogy beleharaptunk, szétomlott a szánkban. Végre érződött rajta a fokhagyma – amit azért egy randi előtt talán érdemes lespórolni róla. Várnunk kellett tíz percet az elkészültére, ami azt az örömteli dolgot jelentette, hogy akkor sütötték ki. A szakácstól megtudtuk: a tésztát ő egy órán át keleszti, gyakran rak az élesztőbe tejet vagy joghurtot. Forró olajban süti, ha hidegben tenné, a lángos megszívná magát zsiradékkal. Friss volt, omlós és esztétikus. Egyetlen baj volt vele: a három másik után csak a felét tudtuk megenni.

Mások

Arepas: a lángoshoz hasonló, hagyományos venezuelai, kukoricadarából készülő, kerek, lapos, olajban kisütött lepény. Sonkával, sajttal, hússal töltve szendvicsként fogyasztják.

Torta fritta: olasz lángos, de a taljánok sonkával, szalámival kibélelve eszik.

Bramborak: cseh ételkülönlegesség, reszelt krumpliból készül. Tojást, tejet, lisztet, valamint különféle fűszereket adnak hozzá.

Olvasóink írták

  • 14. Husika 2009. augusztus 05. 08:45
    „Török és Bobice!

    Köszi az infót, egyszer biztos kipróbálom, aztán majd tájékoztatom a helyi lakosságot. :-)”
  • 13. bobice 2009. augusztus 04. 22:41
    „Félreértések elkerülése végett az újságcikkben említett legjobb lángos a Kaméleon pizzériában kapható, ami a Bécsi krt és a Szentháromság utca sarán található.
    Mindig friss a cucc, különleges töltött lángosok is vannak, de a legnagyobb durranás, hogy ezekkel minden nap este 10-ig tömheted a hasad.Én például függő vagyok!
    Ha lusta vagy, és nem akarsz kimozdulni, bármikor házhoz is viszik.
    Ui: Aki meg fikázik, mondjon ennél jobbat!”
  • 12. török 2009. augusztus 04. 10:26
    „Elmondom: a Mars téren tényleg nem jó a lángos, kivéve azt a lángosost, ami a körút felől a piac bejáratánál van, fehér bódéban. Az finom, és rendesek is, úgyhogy nem igaz, hogy a Mars téren nincs jó lángos.

    Az újságíró szerintem a Kaméleonban járhatott, a Szentháromság u. és a Bécsi krt. sarkán (mivel az az egyetlen általam ismert alsóvárosi pizzázó és lángosos), de ott a múltkor ettem sajtos-tejfölös lángost, és szerintem csapni való volt. A tészta igaz, nem volt zsíros, de kemény volt és vékony (ha ez nekik omlós, akkor érdekes az ízlésük), a sajt pedig furcsa színű volt a tetején, és nem volt finom. Egyetlen pozitívuma az volt, hogy nem spórolták le róla a sajtot és a tejfölt, de amúgy szerintem bármelyik Mars téri lángosos különbet készít annál, főleg az előbb említett.”
  • 11. Husika 2009. augusztus 04. 08:03
    „Kedves Délmagyar!

    Ennek a cikknek így mi értelme? Személy szerint nagyon örülök, hogy találtatok finom lángost, de talán ha megosztanátok az olvasókkal azt is, hogy hol, valószínűleg több mámorosan boldog emberke rohangálna Szegeden.”
  • 10. zongorista 2009. augusztus 03. 22:46
    „Babuka82!
    Egyetértek!”
  • 9. zongorista 2009. augusztus 03. 22:42
    „Csakis W.Gyurica tud istenifinom lángost sütni!!!!
    Legutóbb a "lengyel piacon" ettem nála - de amióta ismerem, csak tőle veszek!(1991!)”
  • 8. misztral 2009. augusztus 03. 21:22
    „Nem a sajtos-tejfölös a klasszikus! A lángos eredetileg sós, vagy/és fokhagymás. Ecsettel kell rákenni a fokhagymás lét.”
  • 7. halak33 2009. augusztus 03. 19:14
    „A retek utcában is nagyon finom a lángos!”
  • 6. Yossarian 2009. augusztus 03. 19:07
    „Gyurica most a cserépen süti a lángost, megéri meglátogatni. szerintem nagyon jó a lángosa.”
  • 5. cirmos 2009. augusztus 03. 17:16
    „Hol az az alsóvárosi nagyon omlós lángos?”
  • 4. pille 2009. augusztus 03. 16:44
    „gedó!
    Szerintem a Szillérin a lángos csapnivaló. Ezeréves szinte már megavasodott olajban süti.Nem sok híja volt, hogy szóvátegyem, de ehelyett kidobtam a lángost, s nem megyek oda.A cserepese sori valóban finom.”
  • 3. babuka82 2009. augusztus 03. 15:40
    „A SZUE-ban volt a legjobb lángos,Gyuricánál!!!”
  • 2. gedo 2009. augusztus 03. 13:43
    „a szilléri sgt-on van szerintem a legjobb lángos!!
    Viszont nemrégiben a cserepes soron kóstoltam egy téglalap alakú kenyérlángos-féleséget, nagyon finom volt, nem volt zsíros, és a tésztája valami isteni volt.
    Kár hogy ezeket kihagyták, nem csak a mars tér létezik.. ott kifejezetten vacak "lángos" van.”
  • 1. varadipal 2009. augusztus 03. 13:34
    „Én is kaptam már egy jó lángost, de visszaadtam. Mégis egy órán át csengett a balfülem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár a Bartók téren is összeszedhetjük a rovart

Szeged - A kullancsirtás uniós betiltása óta akár a szegedi játszótereken is össze lehet szedni a vérszívót. Tovább olvasom