Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Önálló életközösség az erdő

A Triflász Lovagrend egyetlen alföldi tagja Hajdú Mihály mikológus, vagyis gombavizsgáló szakellenőr. Az algyői szakember 35. éve vizsgálja a gombákat, s ad szaktanácsot ingyen a hozzá fordulóknak, miközben több gombafaj felfedezője. Esküje szerint – mint a Szent László Triflász Lovagrend tagja – a szarvasgomba étkek szakácsművészeti hírnevét is öregbíti.
Hajdú Mihály 350 gombafajt ismer Fotó: DM/DV
– A fafajokat előbb ismertem, mint a szorzótáblát. A 135. számú tanyán nőttem föl, a természetben – a Tisza- és a kanálisparton, jószágok mellett az algyői Szomolyán. Nagyszüleim és édesanyám mutatta be nekem a környéket: mindenre föl kellett néznem, ami gyermekként körülvett. Az első, nálam kisebb lény, ami felkeltette az érdeklődésemet, egy fehér esernyő volt: a nyárfa gyökérhajtásai között egy nagy csiperkegomba nőtt – emlékszik Hajdú Mihály.

A tejelő szarvasgomba

Elhivatottság lett a gombákkal való első találkozásból. Több mint 15 féle gombát fedezett föl a magát mikológussá, vagyis gombaszakértővé és kutatóvá képző, e lények világából a legfelsőbb fokon végzett Hajdú Mihály. Például a tejelő szarvasgomba Európában összesen három helyen – közte Algyő környékén – lelhető föl.

– Minden területnek és minden évszaknak megvan a maga gombája. Eddig 350 gombafajt írtam le az Alföldről – összegzi munkásságát –, de sajnos sokkal kevesebb gombafaj található, mint 30-40 évvel ezelőtt. A légkör fölmelegedése, az erdőművelés változása, a legeltetés és tapostatás megszűnése mind a gombák életkörülményeit veszélyezteti. Ugyanakkor 2005 akár a gombák éve is lehetne, mert idén a csapadék hatására oldódott tápanyag és a hőmérséklet mennyisége kedvezett a gombavilág tagjainak.

Etikett az erdőben

Gyalog bebarangolta szülőfaluja közeli és távolabbi vidékeit, számtalanszor elzarándokolt kedves gyűjtőhelyére, Dócra is. De a gombák szeretete elvitte külföldre is – például Szlovéniában, Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában a Tátrában járt. Idén Erdélyben, pontosabban Csíkszeredában a Sapientia Egyetemen tartott előadást a Hargita gombavilágáról.

– Önálló életközösség az erdő: illik köszönni és elcsendesedni, ha
Triflász

A triflász: a szarvasgomba legjobb ismerője. A trifla, vagyis a szarvasgomba Franciaországban ugyanolyan nemzeti kincsnek számít, mint például a sajt, a libamáj vagy a bor. A Magyarországon most alapított Szent László Triflász Lovagrendnek természetvédők, gombabarátok, gombatudósok lehetnek a tagjai, idővel és érdemeik szerint.  
belépünk. Csak akkor induljunk tovább, amikor az erdő lényei megszoknak minket, s köszöntenek, így eredményesebbek lehetünk – magyarázza a gombagyűjtés etikettjét Hajdú Mihály. – Aki végigcsörtet az erdőn és letarolja, az kevesebbet kap, mint kaphatna. Aki viszont meglátja a mohán üldögélő leveli békát, beszélget a madarakkal, meglesi a fürge gyíkot, annak közben, szinte észrevétlenül gombával telik meg a kosara.

– Egyes gombák gyógyító erejét nagymamám tapasztaltatta meg velem. Például az óriási pöfeteg spóráit szórta a nyílt, kapa vágta sebbe. Ma már tudom, hogy a pöfeteg nemcsak fertőtlenítette a sebet, hanem antibiotikum tartalmával gyógyította is az embert – igazolja példával a gombák sokoldalúságát a szakértő, aki szerint ötszáz év is kevés lenne arra, hogy kifürkéssze a gombavilág titkait. A gomba ugyanis alkalmazkodik környezetéhez, új és új helyeken fejleszt termőtesteket.

A ragu titka

Sok ezer ember közül egyből lehet gombaszakértő. A Hajdú Mihály által Szegeden és Algyőn megvizsgált gombáktól senki sem betegedett meg, s szerencsére gombamérgezés se történt. A jó szaglás mellett végtelen türelem, figyelemösszpontosítás szükséges ahhoz, hogy például meg tudja különböztetni a mérgezést okozó gombát az emberi fogyasztásra alkalmastól.

– Tápláló étek a gomba, de tudni kell elkészíteni. A titok a párolásban rejlik – árulja el Hajdú Mihály, aki az apróra vágott gombát zöldségekkel együtt két órán át párolja. A fedő alatt elveszett nedvességet többször is pótolja, egészen addig párolja, amíg a gomba sült rózsaszínű nem lesz. Erre jöhet a tejföl vagy az őrölt pirospaprika és kész a gombaragu, sózni csak a végén szabad!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid szócsata a betegcsereperben

Szokatlan közjátékkal folytatódott tegnap Szegeden a betegcsereper: többek között az ügyvédek… Tovább olvasom