Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Önbíráskodás vagy jogos önvédelem?

Szeged - Minden esetben egyéni elbírálás kérdése, meddig tart a jogszerűség határa, ha értékeinket vagy személyes biztonságunkat védjük. A hétvégi sándorfalvi eset nem volt önbíráskodás: a tulajdonos helyesen tette, hogy üldözte, majd visszatartotta az utcán a betörőt a rendőrök kiérkezéséig. És azt is, hogy nem ütötte meg.
Szombat délután Sándorfalván a sértett tartóztatta fel a betörőt, aki ékszerekkel megpakolva biciklizett el a házától: autóval utánament, majd szomszédjával közösen kapták el és adták át a rendőröknek. A 40 éves férfi azt mesélte lapunknak, nem bántotta a tolvajt, pedig megérdemelte volna.

Nem ez volt az első eset, hogy bűnelkövetőket civilek ártalmatlanítottak. Januárban egy 19 éves férfi fegyverrel rabolt ki egy Tisza Lajos körúti pénzváltót, ahol bántalmazta az alkalmazottat, majd euróval és forinttal a zsebében próbált elmenekülni. Őt úgy sikerült elkapni, hogy a járókelők a Hajnóczy utcában leteperték. Négy éve pedig még ajándékutalványt is kapott a rendőrségtől az a férfi, aki egy veszélyes bűnözőt kapott el a szegedi Mérey utcában. Egy idős nő kirablásának szemtanúja volt, utána vetette magát a rablónak, a földre vitte, és a rendőrség kiérkezéséig visszatartotta.

De meddig mehet el az ember értékei és személyes biztonsága védelmében? Ezt kérdeztük szakértőtől. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke úgy fogalmazott: általánosságban nem lehet ezt megmondani, a téma pedig nagyon kényes.

– Nehéz megtalálni a határt, amivel még nem követünk el önbíráskodást és súlyosabb szabálysértést, mint ami bennünket fenyeget. Ha valaki követi a bűnelkövetőt, annyi kényszerintézkedést alkalmazhat, ami nem lépi túl a jogos mértéket. A sándorfalvi eset tökéletes példája ennek: meg lehet fogni, a földre is lehet teperni, ha ellenkezik, de a verés például már nem fér bele a visszatartásba. Az már retorziónak minősül.

Az ügyvédi kamara elnöke hangsúlyozta: minden esetben a bíróság dönti el, hol van a jogosság határa. – A bírói gyakorlat is még csak most alakul, hiszen egy éve van új büntető törvénykönyvünk – tette hozzá.

A komolyabb esetek kapcsán Kertész József elmondta: jogos védelemről csak akkor beszélhetünk, ha valakinek veszélyben van az élete. Lelőni azonban akkor sem lehet senkit gondolkodás nélkül, ha az fegyverrel fenyeget. Egyetlen kivétel ez alól, ha éjszaka van valaki kitéve fegyveres támadásnak. És mint egy korábbi ítéletből tudjuk, a kerítésbe vezetett áram is csak akkor fogadható el vagyonvédelemre, ha az a kerítés nem az utcafronton, hanem már birtokon belül van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tollas majmok telelnek Szegeden, a vadasparknál

Isten hírnökének tartják a mondák a varjakat, miközben előjelként tekintettek rájuk a régi időkben. Tovább olvasom