Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Önbizalomhiány: nincs egyensúly test és lélek között

A szakemberek szerint korunk nagy problémája az önértékelés torzulása, komoly pszichés betegségekhez vezethet. Egy felmérés szerint a magyarok kétötöde elégedetlen a külsejével.
Szinte nincs is olyan ember, aki minden testrészével elégedett. A legtöbb nő és férfi biztosan sérelmez valamit magán. Az elmúlt évtizedben megsokszorozódott a plasztikai sebészek munkája: a mell-, az orrplasztika, a zsírleszívás ma már nem számít extrém kérésnek. A túlzott elégedetlenségből azonban komoly lelki problémák is származhatnak.

„Nagy a hasam, s az úszógumim is kidudorodik a nadrágomból" – a tipikus mondatokat gyakran hallani nők szájából. A gyengébbik nemre ugyanis kifejezetten jellemző, hogy hasára, csípőjére, fenekére és a combjára, azaz testének kritikusabb részeire panaszkodik. Jellemzően, olyan tornákat válasz melyek nevében ott szerepel: kritikus részek tornája.

– Szerintem jogosan foglalkoznak túl sokat az említett testtájakkal, valóban ezekkel küszködnek a legtöbben. Ide rakódnak legkönnyebben a kilók. Viszont nagyon furcsának találom, hogy a nőket úgy lekötik az említett testrészek edzése, hogy a felső testükkel már nem is törődnek. Pedig az esztétikus, szép női testhez például a formás karizmok is hozzátartoznak – mesélt tapasztalatairól Szöginé Ménesi Mariann aerobikedző, aki azt is elmondta, elég rosszak a tapasztalatai: tízből hét-nyolc vendége elégedetlen a külsejével, sokszor indokolatlanul. Mariann úgy fogalmazott: „a szemük megcsalja a tudatukat".

Félmeztelen manöken. A sokak által vágyott tökéletesség. Illusztráció: MTI
Félmeztelen manöken. A sokak által vágyott tökéletesség. Illusztráció: MTI

Mindig valaki máshoz hasonlítják magukat. A leggyakrabban valamelyik társukhoz az edzőteremből. Pontosan olyan alakot szeretnének, amit maguk előtt látnak, mert az megfelel annak az ideálnak, amit a tévében vagy valamelyik divatlapban kiszemeltek. Egészséges keretek között ez nem baj, hiszen a mozgás, a megfelelő táplálkozás segítségével kiegyensúlyozottabbak lehetnek. Ezáltal harmóniát teremthetnek a testük és a lelkük között. – A nők sokkal hiúbbak a férfiaknál: genetikailag „kódolták" beléjük az örökös elégedetlenséget. A férfiak általában a magasságukra és a hajukra allergiásak – fűzte hozzá az edző.

Nemrégiben megjelent egy felmérés: a magyarok kétötöde nem elégedett a külsejével. Közöttük is a férfiak vannak többségben. A nők 25 százaléka gondolja úgy, hogy külsejének nagy szerep van abban, hogyan alakul karrierje. A párválasztásnál az emberek negyede tartja fontosabbnak a belső tulajdonságokat, és minden tizedik magyar szerint a külső az elsődleges.

– Ha jobban belegondolunk, az elégedetlenség határát mindig a szépségipar határozza meg. A nőknek sokkal több termékkel hívják fel a figyelmüket: nem elég dús a szempillád, nem elég telt az ajkad. A nők sokkal aprólékosabban figyelik a szépséget, mint a férfiak. Az erősebbik nem sokkal inkább az izmaira koncentrál: a kidolgozott hasizom és a vastag karizom dominanciát sugároz – magyarázta Fodor Sándor szegedi pszichológus, a férfiak és a nők közötti különbséget.

Hozzátette: sajnos nagyon sok olyan pácienssel találkozik, aki nincs egyensúlyban saját magával. Ez a jelenség akkor válhat kritikussá, amikor valaki egyáltalán nem szereti magát. Sokan például úgy gondolják, ha nem felelnek meg a média által sulykolt szépségideálnak, nem lesznek sikeresek a párkapcsolatban. – A jelenség legfőbb oka: az elmúlt évtizedekben nagyon megváltozott a szépségideál. Az amerikanizálódott, nullás méretekkel bíró női és a kidolgozott férfitest az ideális – folytatta a pszichológus, aki azt azért érdekesnek találja, hogy amellett, hogy a túlzott soványság a divat, Magyarországon is rengetegen küszködnek az elhízással.

Olvasóink írták

 • 3. seleron 2008. október 28. 18:04
  „ide vele mind a kettőt nyamm”
 • 2. CID 2008. október 28. 15:23
  „Hmm, ilyenekre én is vágyok :)”
 • 1. No.6-Sy 2008. október 28. 07:12
  „"A nők sokkal hiúbbak a férfiaknál: genetikailag ,,kódolták" beléjük az örökös elégedetlenséget. "

  Hülyeség. Az örökös elkégedetlenség nem genetikai kódolás, hanem hibás tanult viselkedés eredménye.
  A másik: egy embernek azért nincs egészséges önbizalma, mert (elsősorban) a szülei nem bíztak benne. Az önbizalom mindig "tükörben", alakul ki. "Bízom magamban, mert bíztak, és bíznak bennem."

  Csakhogy hogyan adjon egészséges önbizalmat tovább az a szülő, akinek magának sincs - még fogalma sem arról, hogy mi az? Na, ilyenkor irány egy jó szakember, vagy a könyvtár, vagy egyéb utak keresése. Szerintem. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emlőrák megelőzése

A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek… Tovább olvasom