Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Önkéntes munka a civilekért - Döntő az állami és önkormányzati támogatás

Csongrád megyei - Legalább a tavalyival megegyező mértékű támogatásra számítanak a Csongrád megyei civilek. A szervezetek forrásainak összetétele különbözik, de a nonprofit szféra bevételeinek közel 47 százaléka állami és önkormányzati támogatás. A lokális szervezetek jórészt önkénteseik munkája révén teljesítik vállalásaikat.
– Reménykedünk minden évben, így az idén is: vidékfejlesztő tevékenységünk támogatást nyer! – fejezi ki minden aktív civilszervezet óhaját Takács Ágnes. A 2007-ben – a nonprofit közösségek közül elsőként – a megyei közgyűlési Alkotói díjban részesített Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesületének irodavezetője minden második település civil életét ismeri, ugyanis több mint harminc teleház működik Csongrádban. Példaszerűnek a röszkeiek esetét említi: ott a teleházzal az önkormányzat feladatátvállalási szerződést kötött, s az így nyert támogatást a teleház meghúszszorozza. Nehéznek a zökkenőkkel terhelt projektfinanszírozást nevezte, illetve azt, hogy az eddig megszokottal szemben az új szabályok miatt csak 4-4 hónapra kaphatnak közmunkást a civilek, ráadásul ilyen feladatra mindössze 100 személy jut a régióban.

1%: Csongrád megye a 6

A civilek számára oly fontos bevételi forrásból, a személyi jövedelemadó 1 százalékából 2008-ban 3673, 2009-ben 3779, tavaly 3895 kedvezményezett részesült a Dél-Alföldön. Magyarországon 2009-ben az adót fizetők 44 százaléka rendelkezett, így több mint 17 milliárd forintot juttatott a nonprofit szektornak. Ebből Csongrád civilszervezetei 340 millió forinttal részesedtek, így térségünk a 19 megye közül a 6. helyen állt. Tavaly Csongrád megyében 1333 szervezet kapott az 1 százalékokból. A legtöbb pénz, összesen 26,5 millió forint a szegedi székhelyű Tappancs Állatvédő Alapítványnak jutott. A régióban a legnagyobb felajánlásban részesülő szervezetek elsősorban állatvédő, egészségmegőrző, oktatási-nevelési tevékenységet folytató civilek.

Mint égen a csillag, annyi civilszervezet él körülöttünk: a Csongrád Megyei Bíróság lajstromában tegnap 1037 bejegyzett alapítvány és 1964 társadalmi szervezet (egyesület, egyház, kamara, köztestület, párt, szakszervezet) szerepelt. Ám a 3000 civilszervezet közül jó, ha minden harmadik aktív egész évben – osztja meg velünk tapasztalatát Szászi Balázs. A szegedi Remény Háza Kapcsolati Műhely munkatársa állítását azzal árnyalja, hogy a megyében hétszáz civilt értesítettek arról, hogy bekapcsolódhatnak egy szervezetfejlesztő programba – a Progress Alapítvány által elnyert pályázatnak köszönhetően –, de a fölhívásra csak 70 szervezet reagált, amelyből 30-at tudtak támogatni.

– Nagy a különbség a civilszervezetek között bevételük összetétele alapján – jelenti ki Mencser Zsolt. A szegedi SZITI Egyesület irodavezetője a sort saját példájukkal kezdi: forrásaik 99 százaléka pályázatokból származik, így végezhetik a jórészt ifjúsági szervezeteknek információt, személyes tanácsadást és más szolgáltatásokat nyújtó munkájukat. De akadnak az „szja 1 százalékára" támaszkodó, országos kampányt folytató szervezetek is. Más kört jelentenek az önkormányzati támogatásból, illetve saját tagdíj és jegybevételükből, vállalkozói és egyéni adományokból gazdálkodó sportegyesületek. A közvetlen környezetüktől származó 1 százalékok, meg önkénteseik munkája révén teljesítik vállalásaikat például az iskolákhoz kötődő alapítványok vagy a települési hagyományőrzést felvállaló, lokális egyesületek. Szerinte a nonprofit szervezetek közül azok biztosan aktívak, amelyek pályáznak a Nemzeti Civil Alapprogram segítségére is.

Százmillióktól az 1 százalékig

Az NCA Dél-alföldi Regionális Kollégiuma 2009-ben az egész térségben összesen 591 millió forintot osztott szét, Csongrádból 698 szervezet kapott pénzbeli segítséget a munkájához. Az önkormányzatok pedig a sporton kívül – többek között – ifjúsági és kulturális célú nonprofit szervezeteket is támogatnak a különböző pénzalapokból elnyerhető összegekkel. Állami és önkormányzati forrásból származik a civil szféra bevételeinek közel 47 százaléka, míg 37 százalékot gyűjtenek össze a tagdíjból, szolgáltatói és vállalkozói tevékenységükből, a többi: magán adomány – például a személyi jövedelemadó 1 százaléka.

Olvasóink írták

 • 6. lidi 2011. január 26. 11:21
  „3: a bejegyzett szervezetek kb. fele működik rendszeresen, ez nagyjából a rendszerváltás óta (amióta lehet szabadabban egyesülni), így van. Az alapítványok egy része létrejön egy cél érdekében, és amikor eléri a célját, berekeszti a működést.
  egyébkén a különböző a pályázatokon csak működő szervezetek indulhatnak, hiszen mindenféle jogi dokumentációt (bírósági leiratot stb.) kell benyújtani. Egyébként természetesen akár az APEH (új nevén nemzeti ÁVH), vagy más hatóság is ellenőrizheti őket, és ha közhasznúak, te is bemehetsz az utcáról és kikérheted az irataikat, tőlük (amennyiben a honlapjukon nem találod meg a mérleget, illetve beszámolót(, mert erre tv. kötelezi őket. Egyébként pedig a bíróság jegyzi be őket, és az ügyészség gyakorolja a törvényi felügyeletüket.
  hidd el, eléggé körül vannak bástyázva, és a nagy többségük komolyan is veszi a munkát, a törvényeket betartva teszi jobbá a te életedet is.

  Nem nagyon szeretem, amikor valaki, akinek soha semmi köze nem volt ezekhez a szervezetekhez, a számok láttán felhorgad (anélkül persze, hogy gondolkodna, számolna, tájékozódna), hogy "az én adómból". Már ne haragudj, de ezzel sok becsületes, a közösségért dolgozó ember becsületét sérted. Ha bármelyik szervezettel problémád, rossz tapasztalatod van, konkrét eseted, hát tedd meg a megfelelő lépéseket - de ne uszíts tisztessége, önzetlen emberek ellen, ha lehet.”
 • 5. Cili80 2011. január 26. 01:07
  „Utána kell nézni, mit csinálnak.
  Ha törvénynek megfelelően végzik tevékenységüket, nem lehet beléjük kötni. Ma Magyarországon, törvény szerint, min.: 10 fővel alapítani lehet egyesületet pld.”
 • 4. szilléri 2011. január 25. 19:20
  „Mi van ?

  Lóvé ?

  Időnként bekostolnak ilyen, olyan adományokkal az alapítványok ! Zárójelben jegyzem meg, hogy a lelkiismeretem és nyugodt alvásom érdekében szoktam kérni egy egyszerüsített mérleget .

  Nem egy nagy kaland !”
 • 3. zoltanszabo 2011. január 25. 15:24
  „T 2. Mondd meg kérlek miért kell pl. Cs megyében 3000 civil szervezet ? Mit csinálnak ?pl, ???
  + még 1037 alapítvány ??? 1964 társadalmi szervezet ???
  Nincs is ennyi ember a megyében ???
  Mit végeznek ??mit csinálnak ???”
 • 2. lidi 2011. január 25. 11:22
  „kedves szabó zoltán! a civilek nagy része olyan feladatokat lát el, ami egyébként nem a civilek dolga lenne. nem szórakoznak, hanem az önkormányzatok, az állam helyett/mellett oldanak meg feladatokat, teszik jobbá embertársaik életét - ezért kapnak - pályázat útján, szoros elszámolással ellenőrzötten elköltött - minimális támogatást (a sokat emlegetett NCA általában 100-200ezer Ft támogatást nyújt 1-1 szervezetnek, egész évre! nem bérre, nem is igen telne belőle. De ezeknek a szervezeteknek van infrastruktúrájuk, fizetnek közüzemi díjakat, mert a munkájukhoz szükség van péel telefonra, internetre stb. - vagy azt is nekik kellene finanszírozni?)

  tessék már néha gondolkodni, mielőtt köpködni kezdene, vagy ne tessék hozzászólni ahhoz, amihez egyáltalán nem tetszik érteni, amiről nincs információja - vagy tessék először utána járni a tényeknek.”
 • 1. zoltanszabo 2011. január 25. 10:18
  „Én nem értem. Civil szervezet--önkéntes munka .
  Az ömkéntes mukáért nem jár fizetés ! Akik ott " dolgoznak " jószántukból, szabadidejük hasznos eltöltése a cél. Ezért nem szoktak fizetni ! v. igen??
  Minek adnak 591 millió Ft -ot ? Ha civil szervezet--tarsa el önmagát ha szórakozni akarnak egyesek.
  Miért közpénzből kell ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Pócsik Ilona,a Reklám-világszövetség Magyar Tagozatának elnöke

médiatudatosságot elemző szegedi konferencia után Pócsik Ilonát, a Reklám-világszövetség Magyar Tagozatának elnökét a reklámpiac és a médiaműveltség alakulásáról kérdeztük. Tovább olvasom