Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Önkéntes nyugdíjas tanítja az olvasást

Szeged - Önkéntes munkában korrepetálja olvasásból egy szegedi nyugdíjas pedagógus a Rókusi Általános Iskola néhány diákját. A Senior Mentor Program egy hónapja kísérleti jelleggel indult el a városban, most toboroznak további idősebb segítőket.
Egy hónapja kísérleti jelleggel Senior Mentor Programot tesztel a Rókusi Általános Iskola. Egy nyugdíjas pedagógus foglalkozik hetente háromszor olyan gyerekekkel, akik olvasási problémákkal küzdenek. Önkéntes munkában korrepetálja őket, így egészítve ki az iskolai tanítók munkáját.

– Nagy segítség ez számunkra, hiszen egy osztályban 26-an vannak, így kevés idő jut egy-egy gyerekre – mondta el Báló Mónika tanítónő, aki úgy látja, diákjai már egy hónap alatt is látványosan fejlődtek, sokkal szebben és kifejezőbben olvasnak.

– Eddig két négyesem volt, de most ötöst kaptam – dicsekedett a program egyik résztvevője, Pál Emese Margaréta. A másodikos kislány osztálytársával, Schwarcz Rajmunddal jár a korrepetálásra. Azt mondják, nagyon szeretik ezeket a foglalkozásokat, mert így majd gyorsabban tudnak olvasni.

Péterné Szabó Irén jelenleg egyedüli mentorként dolgozik a városban. Friss nyugdíjas pedagógusként hasznos tevékenységnek gondolta az önkéntes munkát.

Péterné Szabó Irén ma az egyetlen szegedi mentor. Tanítványa Schwarcz Rajmund és Pál Emese Margaréta. Fotó: Frank Yvette
Péterné Szabó Irén ma az egyetlen szegedi mentor. Tanítványa Schwarcz Rajmund és Pál Emese Margaréta.
Fotó: Frank Yvette

– Bár középiskolai tapasztalatom van, tudom, hogy az értő olvasás hiánya még ott is nagy problémát jelent – mondta.

– Úgy gondolom, a helyes technika elsajátításáért már alsós korban muszáj tenni.

A 45 perces órákon a pedagógus csak a két gyerekkel foglalkozik, így pontosan látja, melyiküknél min kell javítani, mit kell fejleszteni. Igyekszik játékos formában gyakoroltatni a diákokat, az óra végén pedig nem marad el a jutalom sem: matricát, gyümölcsöt, lufit kapnak a gyerekek, ha ügyesek. És ami a legfontosabb: a tanórákon jobb jegyeket.

Várják a szegedi önkénteseket

A Senior Mentor Programban jelenleg tíz fővárosi, egy péceli és egy soproni általános iskola vesz részt. Szegeden most tervezik beindítani, ehhez várják az 55 év feletti önkéntesek jelentkezését, akik segítenének a diákoknak az olvasás elsajátításában. Pedagógiai tapasztalat nem szükséges, elkötelezettség viszont igen. A jelentkezési lap a civilvallakozasok.hu internetes oldalról tölthető le.

Olvasóink írták

 • 8. bánki 2011. június 06. 16:28
  „Egy tanár két nebuló !

  Óránként 1500-2000 Ft !

  Adva van 14-15 iskola előnyugdíjas tanerőkkel, akik a csókos szülők gyerekeit tanítják cca évi 1,5 -2,0 milliád fotint költségvetési támogatással. Ez súlyosabb est mint a Vöröskereszt ,,cigány welnesz" hétvégi akciója !”
 • 7. buhamama 2011. június 06. 09:02
  „Kedves szülő kölke a macskának van, nem csak a tanár a hibás a szülőknek is legalább1-2 órát tanulni kellene a gyerekével,és korrepetálni kel a gyenge diákokat az iskolában is. Sajnos kicsapják az utcán kosszál, kitudja kik kel.Jön a nyár a 11-15 évesek már rá is gyújtanak a cigire.SZÜLÖK NAGYON FIGYELJETEK A GYEREKEITEKRE.”
 • 6. kiokushyn 2011. június 05. 13:51
  „tol 12:12
  A pedagógusképzéssel is van baj: pontszám alapján NEM lehet eldönteni, hogy egy pedagógusnak jelentkező mennyire empatikus.
  És sajnos nagyon NAGY BAJ van a szülőkkel is akik úgy gondolják, hogy a pedagógusnak kell neveli a NEVELETLEN kölkeiket!”
 • 5. tol 2011. június 05. 12:12
  „mi meg egy osztályban negyvenketten voltunk, oszt megtanultunk olvasni. Egyszóval: valami eszméletlen nagy baj van a - pedagógusképzéssel. Segítség!!!!”
 • 4. bánki 2011. június 04. 22:46
  „A részletek : 2008 évi beszámoló : ,,közhasznúsági jelentés"
  Hét alkalmazott 1,6 milliárd ( !) Ft költségvetés !

  Hoppá ! Hoppá !

  http://civilvallalkozasok.hu/uploads/files/1239873176_Koszhasznusagi_jelentes_2008.pdf?phpMyAdmin=mtlWe9NjsqaVyayAFfnevibidi9”
 • 3. bánki 2011. június 04. 21:55
  „Az ördög a részletekben van !

  1.0 =Bocsika ! Csak egy kérdés, nem 62 év a nyugdíj korhatár a hölgyeknél ?

  2.0= http://www.civicenterprises.org/uploads/files/1252408385_Senior_Mentor_Program_Kezikonyv.pdf

  3.0 = Civil Vállalkozások Nonprofit Kft. - na már megint mi ez a trükk ?

  A cél jó és dicséretes! A megvalósítás valószínűleg lenyúlás! lásd. néhány éve a beteg gyereknek összegyűjtött adományok 90%-t ,,jogszerűen" felélte a nonprofit alapítvány !”
 • 2. bgrozalia 2011. június 04. 20:34
  „Minden tiszteletem a középiskolában tanító pdagógusnak, és tisztelem a lelkesedését, de teljesen más módszert igényel egy kisgyerek, mint egy középiskolás diák. Ha így akarják megoldani a tanítást, ha napköziben akkor is! Ez egy agyrém!!! --egy 35 évig alsós gyermekeket tanító pedagógus véleménye !!”
 • 1. norad 2011. június 04. 15:23
  „Azért ez vicc.... remélem!
  Pedagógiai tapasztalat nem szükséges? Hát akkor mi szükséges?
  Bárkire rábízzuk a gyereket, aki az utcáról bejön, mert esetleg otthon unatkozik?
  Esetleg elláthatnák ingyen a napközis felügyeletet is, és akkor egy csomó pedagógust utcára lehetne tenni...
  Tiszta haszon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finálé és Esőember

Szeged - Jól döntött a színház, amikor tartogatott egy kis patront az évad végére is. Tovább olvasom