Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Önkéntesek Kenyában, menhelyen

Szeged – A mentorprogramban veszek részt tavaly szeptember óta – meséli Gaál Bernadett, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) hallgatója.

Sok szegedi egyetemistához, friss diplomáshoz hasonlóan ő is önkénteskedik. Bernadett hét hátrányos helyzetű elsős „juhász gyulással" foglalkozik, például segít felvenni a diákigazolványukat, pályázatokat írnak, bemutatja nekik a diákszövetkezeteket.

Egy állatmenhelyen önkéntes Nagykovács Nóra. – Kecskemétre járok át, ha tehetem, ilyenkor legtöbbször takarítok – büszkélkedik a felnőttoktatásról tanuló diák. A Mentsvár az Állatokért Alapítványnak végzi ezt a munkát, szeretetből, ingyen. – Ha egy kutya elvész, mindent megteszek, hogy az interneten hirdetve próbáljam megtalálni, ez is a feladataim közé tartozik – hangsúlyozza.

A természettudományi és informatikai karon működik a Geothink Tudományos Egyesületet, tagjai önkénteseket közvetítenek külföldre. Rajtuk keresztül jelenleg Bulgáriában él egy fiatal lány. A Geothink kapcsolatban áll az Európai Önkéntes Szolgálattal (EVS). A szervezet révén fiatalok önkéntes munkát végezhetnek egy másik országban, általában kettőtől tizenkét hónapig tartó időtartamban. Afrikába közvetít a Taita Alapítvány, ezen keresztül került Kenyába Gaál Enikő. A már Budapesten élő lány földrajzot, magyart és magyar mint idegen nyelvet tanult a Szegedi Tudományegyetemen. – Elvégeztem a tanárszakot is, ami nagy segítség volt, hiszen egy árvaházban kaptam munkát. Egészen pici gyerekekkel és húszévesekkel is foglalkoztam. Segítettem a házi feladatukban, a tisztálkodásban, mindenben – számol be az öt hónapos önkéntességről Enikő. – Izgalmas feladat volt, rengeteget tanultam belőle a világról és saját magamról is. Minden csütörtökön elment az áram, gyakran napokig nem volt ivóvizünk. Ilyenkor kútból vagy tartályból hordtuk a vizet, hacsak azok is ki nem fogytak – mondja.
Bernadett, Nóra és Enikő is mindenkinek ajánlja az önkéntességet.

Nagykövetek

Miklósa Erika is vendége volt szerdán annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Közművelődési Konferencián tartottak a JGYPK Szilléri sugárúti épületében. Az opera-énekesnő harmadmagával – Vajda Attilával és Feke Pállal együtt – az európai önkéntesség évének nagykövete: a médiában az önkéntességet népszerűsíti.

Olvasóink írták

  • 1. tiburi 2011. április 01. 08:45
    „Örülök, hogy mások is eben utaznak. Azt bánom a leginkább, hogy Magyarországon még mindig nincs kellő hangsúlya egy-egy ember előéletében az önkénteskedésnek. Nem akarok nyugatra mutogatni, de Amerikában, de még Európában is felelős pozíciók betöltésének fontos szempontja, hogy valaki milyen társadalmi munkát végzett.
    Ami még elszomorítóbb, hogy nálunk ezt sokan nem is értik mi. "Ingyen munka? Azt meg minek?" De ez a generáció már jobban fogja ezt értékelni, ha netán neki kell döntenie mások szakmai előmenetelével kapcsolatban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árkád Szeged - új bevásárlóközpont épül a napfény városában

Béky Ildikó, az Árkád Szeged bérbeadási menedzsere már 2007 óta az újonnan épülő bevásárlóközpont bérleményeivel foglalkozik. Tovább olvasom