Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Önkénteseket toboroz a honvédség az egyetemen

Múlt hét óta önkéntes műveleti tartalékosokat toboroz a Honvédelmi Minisztérium a TIK-ben. Főleg árvíz esetén kellenek az egyetemisták.
- Tavaly decemberben írtuk alá az együttműködési megállapodást a szegedi egyetemmel, többek között azért, hogy a honvédség minél szélesebb körben tájékoztassa a fiatalokat a szerződéses, hivatásos és az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás lehetőségeiről – tudtuk meg Ruza György őrnagytól, toborzó részlegvezetőtől tegnap. Mobil toborzópontot nyitott a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK). A katona és két kollégája múlt szerdán települt ki először a TIK előterébe, ahol minden szerdán 9–12-ig tájékoztatja a hallgatókat. Köztük van az ezredik önkéntes tartalékos az országban, Váradi-Palotai Panna is. Megtudtuk, hogy a háromórás kitelepülés ideje alatt 30-an, 40-en jöttek múlt héten, többen már jelentkeztek is.– Olyan munkakörökbe kerülnek az önkéntes műveleti tartalékosok, amelyeket békeidőben nem szükséges feltölteni. Rendkívüli állapotoknál, például árvizeknél tudjuk alkalmazni őket – mondta az őrnagy. Előtte természetesen kiképzésen kell átesniük, amelyet a honvédség a hallgatók esetében a vizsgaidőszak végeztével tervez be. A kiképzés az első évben 25, a másodiktól 15 napig tart.

– Múlt héten jelentkezett egy testnevelés szakos hallgató. Amikor megtudta, miről van szó, felkiáltott: öt hét edzőtábor, és még fizetnek is érte? Ott a helyem! – mesélte Ament Balázs, az egyetem honvédségi összekötője. Az egyetem feladata az infrastruktúra és a helyszín biztosítása. Szerveznek majd hasonló mobil irodákat sportnapokra és más egyetemi rendezvényekre is.

– A tájékoztatón megtudtam, hogy nem kell túl bonyolult és megterhelő dologra számítani, de én a kiképzés miatt nem jelentkeztem – mondta Tényi Betti harmadéves egyetemista a TIK-ben. Érdeklődni ült le a mobil ponthoz, de végül úgy döntött, nem lesz belőle műveleti tartalékos.

Kiből lehet önkéntes?
Minden magyar állampolgár jelentkezhet önkéntes műveleti tartalékosnak, aki betöltötte a 18. életévét, magyarországi lakhellyel rendelkezik, és büntetlen előéletű. A jelentkezőnek be kell mutatnia egy háziorvosi igazolást, a tüdőszűrőleletet (nők esetében a citológia- és nőgyógyászati leletet is), és meg kell felelnie az alkalmassági vizsgálaton, majd be kell mutatnia az erkölcsi bizonyítványát. Az önkéntes tartalékos katona feladatait önkéntes alapon, életét és testi épségét kockáztatva, egyes alapjogainak korlátozásával végzi. A jelentkezőnek a felvételi eljárás során regisztrálnia kell magát, majd alkalmassági vizsgát tennie, ahol fizikai, pszichológiai és egészségügyi vizsgálatokon kell megfelelnie. Ezek után egy nyolc hónapos határozott idejű szerződést köt a honvédséggel, amelyből hat hónap a próbaidő. A nyolc hónap letelte után a szerződés meghosszabbítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

358 milliót vonna el a Fidesz a polgármesteri hivataltól

Az egyházügyi alapot 16 millióval töltené fel a Fidesz. Tovább olvasom