Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Önköltségi ár alatt a tej literje

Ma egyeztetés kezdődik a tejárakról a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), valamint a kereskedők között. A termelők szerint ők vannak a leginkább kiszolgáltatott helyzetben a mezőgazdaságban: a tehenet ugyanis etetni kell, a tejet pedig nem lehet raktárban tárolni.
Orosz Kornél domaszéki termelő Fotó: Gyenes Kálmán
A dömpingárak ellen demonstráltak a tejtermelők két fővároshoz közeli Auchan áruház előtt másfél héttel ezelőtt, mert úgy vélték, azokban igen alacsony áron lehet tejet kapni, és ez a számukra óriási veszteséget okoz. A termelők kilátásba helyezték: amennyiben nem érnek el eredményt rövid időn belül, úgy országos demonstrációt szerveznek. Ezt követően kezdeményezett tárgyalásokat az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közvetítésével az Auchan Magyarország Kft. vezetője, az egyeztetést ma tartják Budapesten.

A mai megbeszélésre az agrártárca vezetőjétől nemcsak az Országos Kereskedelmi Szövetség képviselői, hanem az áruházláncok megbízottai is meghívót kaptak. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke szerint nagy veszteséget okoz a termelőknek, hogy a multiknál alacsony áron lehet tejet kapni. Egyes áruházakban 97 forintért adják az úgynevezett UHT, azaz hosszan friss tejet, aminek a visszaszámolt felvásárlási ára 50 forint alatt lenne literenként. Ez megengedhetetlen – vélik a termelők, ugyanis önköltségük literenként 70 forint körüli összeg, míg a felvásárlók jelenleg 60 forint körüli áron veszik át tőlük a tejet literenként.

Kotvics-Vargáné Zana Julianna szentesi termelő – aki tagja a Tej Terméktanácsnak – elmondta, azért vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, mert a tehén ott áll az istállóban, mindennap meg kell etetni, a tejet pedig – szemben a búzával – nem lehet egy hónapra betárolni, hogy majd eladja, ha jobb árat adnak érte. Tőle 57 forintos felvásárlási áron veszi át a tejet a Sole, amiben benne van a tejzsír és a fehérje, de egy liter csomagolt tejet minimum ennek az összegnek a duplájáért kap meg a boltban. És szerinte nem a feldolgozónál csapódik le a haszon, hanem a kereskedőnél. (Ezért játszhat az árakkal, innen ered, hogy akár 100 forint alatt is eladhatja, ha neki úgy tetszik.)

A szentesi termelő hozzátette: a Soléval elégedett, a fizetés korrekt, s azt is tudja, nem várhat jobb árat, mivel kicsi az állománya: emiatt nincs is alkupozícióban. Az 57 forintos ár csak azért nem teszi tönkre, mert saját földjén gazdálkodik és előállítja a takarmányt. Ennél kedvezőbb helyzetben van Orosz Kornél domaszéki termelő, aki elmondta: belépett a debreceni székhelyű Alföldi Tejértékesítő és Beszerző Kft.-be – amely a napokban vette meg a Parmalatot. A kft. kiharcolta, hogy tagjaitól 64 forintért vegyék át a tejet. Ha nem lép be, már padlót fogott volna: tavaly ősszel a pénztelenség miatt már vetni sem tudott. Hozzátette: szerinte 70 forint egy liter tej előállításának önköltségi ára, s ő csak azért nem ment csődbe, mert szintén saját földjén termeli meg a szükséges takarmányt. Nem csinálhatom azt, mint a boltos – mondta; nem csukhatom be az üzletet, mert ott áll az istállóban 70 tehén

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznegyvenkét hektáron találtak parlagfüvet

A megyében 142 hektáron találtak parlagfüvet a megyei földhivatal, illetve a növény- és talajvédelmi… Tovább olvasom