Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Önkormányzati rendészet a Homokhátságon

Mórahalom polgármesterének vezetésével 6 homokháti település közös előterjesztést fogalmazott meg. Céljuk erősíteni a környék közbiztonságát és távoltartani a szélsőséges elemeket.
– Kettős következményei vannak a néhány héttel ezelőtt történt gyilkosságnak – kezdte sajtótájékoztatóját Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere szerda délután. Szerinte szélsőséges politikai erők próbálnak tőkét kovácsolni a tragédiából, az amúgy békés Homokhátságon pedig romlott az emberek megítélése a közbiztonságról. Nógrádin kívül 5 homokháti település, Ruzsa, Zákányszék, Ásotthalom, Domaszék és Bordány polgármestere vett részt a tájékoztatón. Sánta Gizella, Matuszka Antal, Petró Ferenc, Kispéter Géza, Tanács Gábor egyetértettek abban, hogy a megelőzés a legfontosabb, ezért mindannyian közös előterjesztést írtak alá, amit novemberben fogadnak el.

Nógrádi Zoltán elmondta, hogy a zákányszéki modellhez hasonlóan, a település 13 pontját kiegészítve fogalmazták meg közös elképzelésüket. Az önkormányzati eszközrendszert figyelembe véve, minden település arculatára szabva dolgozták ki az előterjesztést.

– Minden településen önkormányzati rendészetet alapítunk. Hatáskörük kiterjedtebb lesz mint a polgárőröké vagy a mezőőröké – mondta Nógrádi Zoltán. A rendészet tagjainak az lesz a feladata, hogy növeljék a lakosság szubjektív biztonságérzetét, ők a környék rendfenntartóiként dolgozhatnak. Kispéter Géza, Domaszék polgármestere ugyanakkor hangsúlyozta: a helyi sajátosságokat minden esetben figyelembe kell venni, amibe a költségvetés is beletartozik.

A mórahalmi polgármester kiemelte a környékbeli gazdák és civil szervezetek szerepét, akik mindenben támogatják az önkormányzatok elképzeléseit. Hangsúlyozta, hogy teljes az egyetértés a szélsőséges politikai erők kizárásával kapcsolatban is.

Elhangzott, hogy az előterjesztés elfogadása után a települések januárban tárgyalt költségvetése ad majd keretet az új rendelkezéseknek.

Olvasóink írták

 • 4. VV4 2012. november 16. 16:28
  „Na azért ekkora válság nincsen kedves hozzászólók! Igen, van probléma, mint mindenhol, kezelni is kell a román helyzetet, de azért nem kell rögtön szélsőségessé válni. Én nem szeretném, ha tüntetések, vonulások, meg szélsőséges csürhék gyülekezési helye lenne Mórahalom. A helyiek erős közösség, majd ők meg a rendőrség megoldja ezt.”
 • 3. uborka 2012. november 15. 11:43
  „1-2-esnek teljesen igaza van, kik hozták a románokat ide a környékbe ??Nógrády és csapata, de mivel tönkre mentek munkát adni nem tudnak,most meg problémát okoz nekik. Tehát Nógrády rendőr is, ez a pali bármi, csak ,hogy pénzt lásson az Uniós pénzekből. Sajnálom, hogy ide süllyedt ez a vidék.”
 • 2. bodnar.gabben 2012. november 15. 08:44
  „Nógrády helyében én csendben maradnék!”
 • 1. Horthyszobor 2012. november 14. 19:18
  „A szélsőséges elemeken remélem a cigányokat érti, akiket befogad a környezetébe "dolgozni"... Az Ő felelőssége az ami a Homokhátságon történik, <moderálva>. Majd, ha Őt, vagy családját éri támadás talán más lesz a véleménye. Elárulom, nem rég nálunk a Gárda jött segíteni egy szerencsétlen embernek, azóta rend és béke van körülötte. Ja és nem én hívtam őket, hanem egy megrögzött szoci szavazó, akinek elege volt a balhéból:) Érdekes nem???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90-90 óra közérdekű munkára ítélték a villanyhalászokat

Közérdekű munkára ítélte a szegedi bíróság azt a két férfit, akik árammal fogtak halat a szentmihályi Tisza-holtág Szilvás részén. Tovább olvasom