Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Online aréna - gyerekek egymás ellen

Szeged - A gyerekek körében egyre elterjedtebb viselkedési mód egymás nyilvános megalázása, kritizálása a közösségi portálokon. Az online tér befolyása kikerülhetetlen, a megoldás kulcsa pedig a fiatalok kezében van.
Az iskoláskorú gyerekek nagy része a nyári szünidőben is a számítógép előtt ülve tölti napjait. A közösségi portálok, ahogy nevük is mutatja, egy közösség könnyű létrehozására és fenntartására szolgálnak, ám a gyerekek körében új és egyre divatosabb viselkedési mód – egymás nyilvános kritizálása és megalázása – nem erre utal.

„Legalább mondanád a szemembe" – olvasható egy 14 éves lány üzenőfalán, aki a továbbiakban felnőtteket megszégyenítő „választékossággal" szidja a megszólítottat. – Az ilyen típusú akaratlagos, ismétlődő és bántalmazó viselkedési formákat az online környezetben cyberbullyingnak hívják. Ez a viselkedés általában valamilyen örömöt vagy profitot hoz a „támadónak". Lehet direkt vagy indirekt formája. Ilyenkor eltűnnek a kontrollfékek, hiszen nem látják élőben a másik fél szenvedését és az érzelmek fizikai megnyilvánulását – mondja Nagygyörgy Katalin személyiségpszichológus. Az online térben bántalmazók a valóságban sok esetben áldozatok, akik csak ebben a védett környezetben merik kinyilvánítani sokszor szélsőséges gondolataikat, teszi hozzá.

A fiatalok 94 százaléka netezik

Egy magyar felmérés szerint a fiatalok 94 százaléka internetezik legalább alkalmanként, átlagosan napi 2,5 órát ülve a gép előtt. 6 százalékuk nem netezik soha, ennek a fele pedig egyáltalán nem használ számítógépet. A gyerekek 70 százaléka elmondta, hogy szülei szinte egyáltalán nem ellenőrzik, merre jár a világhálón – állítja a 2010-es kutatás. 

A tinédzser korosztály kedvencei a videomegosztó és közösségi oldalak, valamint az online játékok, amelyek már mobiltelefonon keresztül is elérhetők, így elhagyhatatlan tartozékává váltak a gyerekek minden percének. Ma már szinte minden fiatalt érint a téma, ami nem egyszerűen divat kérdése. A mindennapi kommunikáció a közösségi oldalakon zajlik. Egyes pszichiáterek szerint akár depressziót is okozhat a függőség, de jóval veszélyesebb világnézete is lehet azoknak a gyerekeknek, akik a közösségi oldalakon „nőnek fel". – Az éremnek mindig két oldala van. A virtuális világoknak ugyanúgy vannak előnyei, mint hátrányai. Ebben a virtuális transzferben sokat visznek be, és sokat is hoznak ki onnan a felhasználók – mondja a Szegeden diplomázott pszichológus.

Pozitívumként említi, hogy eltűnnek az életkori határok, a szociális, anyagi és hovatartozási különbségek, és a társas tevékenységeken keresztül fejleszthető a problémamegoldási készség. Ugyanakkor nem fejlődik eléggé az érzelmi intelligencia, nincs metakommunikáció, torzított képet kapunk a másikról, sokszor hazugságokkal megtűzdelve.

Az online identitás alakulása megosztja a kutatókat. A felhasználók sok szerepet próbálhatnak ki felelősség nélkül, a kötődés erőssége és minősége pedig alacsonyabb, mint a valóságban. A legnagyobb probléma akkor lép fel, ha felborul az egyensúly az online és az offline tér használata között. Életkori sajátosságokból adódóan a gyerekekre különösen rossz hatással lehetnek ezek az oldalak, hiszen a személyiségük még nem fejlődött ki. Működő megoldást találni mégis nehéz, mert az internet mára mellőzhetetlen része lett az életünknek. Egyre több külföldi kutatás foglalkozik ezzel a témával, és a pszichológus szerint itt volna az ideje, hogy itthon is nagyobb hangsúlyt kapjon.

A megoldás kulcsa paradox módon a „veszélyeztetett" korosztály kezében van. – Egy megfelelő felhasználási etika kialakításával és betartásával lehetne moderálni a problémákat. Természetesen ennek a kialakítása nem egyszerű, hiszen a netgenerációnak saját maga kontrollálására kellene módszereket létrehoznia – mondja Nagygyörgy Katalin.

Olvasóink írták

 • 7. tuskóhopkins 2011. július 26. 16:22
  „5. tokapeb, terjedelem ide vagy oda, egy félmondatos utalás a szülő szerepéről azért belefért volna, ha már a gyerek önkontrolljára apellál. Amit elvárni, mondjuk ki kereken: bájos najvitás, nem vitás.”
 • 6. Bikisunáj 2011. július 26. 13:37
  „Ne okoskodjatok má! Mondjátok a szemébeee! Ne lájkoljááá! Mé a neten lógtok munka helyett??? :DDDD
  Most komolyan: én is fent vagyok, de néha az agyam elszáll, mikor valaki más számára tök lényegtelen és érdektelen információt közöl az üzenőfalon...
  Azt meg végképp nem értem, hogy egy gyerek hogy tudja önmagát nevelni? Esetleg ha olvassa ezt valaki és ért hozzá, akkor örülnék ha ezt kifejtené nekem! Előre is köszönöm! :P”
 • 5. tokapeb 2011. július 26. 13:35
  „A dologhoz hozzá tartozik, hogy a cikk írója a szakemberrel készít egy interjút, aminek kb. 10%-a kerül be a cikkbe a terjedelem miatt. Emellett a szakember szövegéből azt a 10%ot már egy nem szakember szűri ki, sokszor úgy, hogy a maradék rész abban a formában már mást jelent, vagy éppen értelmetlen. Ha ilyen (vagy bármilyen :)) témáról az ember komolyan akar olvasni, akkor ne a délmagyarban, vagy a többi hason-jellegű újságokban keresgéljen, hanem a szakmai fórumokon. Ez arra lehet jó, hogy az érdeklődő figyelmét felkeltse, és az utána vagy utánanéz rendesen, vagy felkapja vidáman a fórumi troll ruháját.”
 • 4. Valahol 2011. július 26. 12:28
  „Szerintem a felnőtteknél is "lejön" , hogy ki milyen, ha megnézzük a közösségi oldalakat. Sok meglepetés ért már kivagyiságról és hülyeségből/ről is, ha az ismerőseimet nézegetem. Akkor meg min csodálkozunk? Lásd. South Park c. sorozatban is foglalkoztak már a "fészbuk" jelenséggel a cikk is éppen erről szól.”
 • 3. Smerdis 2011. július 26. 11:40
  „a gyerekek csak utánoznak. minket felnőtteket. ha mi így viselkedünk egymással, akkor ne csodálkozzunk, ha gyermekeink is ezt a mintát követik. ez ennyire "egyszerű" :)”
 • 2. jozko 2011. július 26. 11:03
  „Ami azt illeti, ez a kommentek/kommentezők egy részénél is fennáll.”
 • 1. tuskóhopkins 2011. július 26. 10:53
  „Önmagukat nevelő gyerekek? Ezt komolyan gondolja a szakember? Szülői felelősségről szó sem esik az egyébként témaérzékeny cikkben - ez hiba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsó zöldség- és gyümölcsdömping a piacokon

Évek óta ez az első olyan nyár, amikor minden zöldségből és gyümölcsből bőséges a kínálat a piacon. Tovább olvasom