Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Online interjú az Elisabeth sztárjaival

Szeged - Csütörtök délután Janza Kata és Szabó P. Szilveszter volt a delmagyar.hu szerkesztőségének a vendége.
Kádár Anikó: Janza Katától szeretnék először kérdezni: milyen érzés 13 év után ismét Elisabethet énekelni a Szegedi Szabadtéri színpadán? Mennyire izgul? Jobban, mint 13 éve, hogy milyen lesz a fogadtatás? Másrészt pedig Szabó P. Szilvesztertől kérdezném, hogy szerinte mennyire fogják összehasonlítani a régi Halállal, akit Mester Tamás alakított, és ez esetleg zavarja-e? 

Janza Kata: Összetett a kérdés. 13 év után még nagyobb felelősség. Azt hiszem, hogy jobban izgulok, mint amikor először néztem szembe 4500 emberrel itt Szegeden. Most már tudom, mit szeretnék megmutatni Erzsébetből és az ő életéből. És igen, nagyon izgulok. Szilveszter nevében még válaszolnék: nem is lehet összahasonlítani, nem is kell - haláli lesz.

Barta Gábor: Hányadik alkalommal játssza Elisabeth szerepét?

Janza Kata: Nem számoltam, csak az éveket. Mindig "egyszer" játszom...

dodi914: Szabó P. Szilvesztertől szeretném kérdezni, milyen ismét negatív szereplőt játszani?

Szabó P. Szilveszter: A Halál számomra egy hős szerelmes.

Csábi Fanni: Kedves Kata! Én nagyon szeretem Sissit, Bécsbe el is vitt anyukám a Sissi múzeumba. Ön milyen Sissi emlékhelyeken járt már? Korfura is szeretnék eljutni, ott is van egy Sissi kastély.

Janza Kata: Én is sok helyen jártam, Korfun is voltam már, és sokat járok Gödöllőre is.

Dr. Magyarossy József: "Nem táncolt úgy a Halállal senki, mint Elisabeth "! Már nem először játszod, érzésben felkavaró? 2009-ben más, mint korábban?

Janza Kata: Nagyon felkavar, 2009-ben még izgalmasabb, még gazdagabb és bölcsebb lett az előadás. Benne van miden, ami velem történt az elmúlt 13 évben.

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba

bine90: Mennyivel igényel több munkát a szabadtérire való felkészülés, mint a "hagyományos", kőszínházi előadás?

Szabó P. Szilveszter: A tér nagysága miatt fel kell nagyítani a mozgást, a gesztust. Nemcsak az árnyéknak kell nagyot növekednie, hanem a mozdulataimnak, a színészi játéknak is, hogy az utolsó sorokban is látszódjon.

Janza Kata: Azért a Dóm tér is segít a maga misztikumával.

A nyertes

Az augusztus 20-i előadásra a két jegyet Csábi Fanni olvasónk nyerte. A jegyeket jövő hétfőtől a Gutenberg utcai ügyfélszolgálati irodánkban veheti át. A nyertesnek gratulálunk!

Sztanik Marianna: Milyen érzés az ükunoka előtt Sisivé válni?


Janza Kata: Külön izgalmas ez számomra, megpróbálok nem nagyon izgulni emiatt.

Dornbach Évi: Mindkettejüktől kérdezném, hogy ilyen sok év színpadi rutinnal az adott szerepben előfordulnak-e még bakik, tévesztések vagy már zsigerből mennek a szövegek, dalok?

Janza Kata: Más darabokban előfordulnak bakik, itt a legkevésbé.

Kati66: Néhány évvel ezelőtt egy nemzetközi gálán - ha jól tudom -, Katának és Szilveszternek volt alkalma énekelni az Elisabethből külföldön is. Milyen emlékeik vannak erről? Ezen kívül énekeltek-e már külföldön? Ha lehetőségük lenne rá, mennének-e külföldre szerepelni, akár hosszabb időre is?

Janza Kata: Fantasztikus volt külfüldi nemzetiségű Sisivel és Halállal találkozni és játszani, és nemcsak a kinti közönséget, hanem a kollégákat is megleptük, hogy hogyan szólaltak meg ezek a dalok a magyar vírtus erejével...

Kecskés Gyöngyi: Álmodozók vagy inkább realisták? Tényleg "ciki" énekelni Mikkamakka kalapban és piros sállal a nyakamban az utcán, ha úgy tartja kedvem? Esetleg volt hasonló mókás tettük eddigi életükben?

Janza Kata: Kedves Mikkamakka, te csak énekelj, semmi sem ciki!

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba

Kádár-Németh Matild: Tisztelt művésznő, az érdekelne, hogy hogyan lehet egy ilyen nagy volumenű műben megvalósítani hitelesen, hogy a császárné öregszik legalább 40 évet - nagyon rövid időn belül? Nem tudom megszámolni, hogy hányszor láttam már a darabot, természetesen dvd-n csak és egyszer Pesten a szinházban, de igazán még mindig ez a része sántított valamilyért az én szememben. Önnek ehhez a szerephez nagyon nagyon sok sikert és szerencsét kívánok, nekem ez a kezdet és a vég is.

Janza Kata: Nemcsak a sminken múlik az öregítés. Nekem kell ezt hitelesen megjelenítenem. Így 13 év után bízom benne, hogy már nem fog sántítani...

Tóth Zoltán: Ön mit tanult a főhősként megformált Sisiől?

Janza Kata: Életszeretet, fegyelmet, küzdeni akarást, lojalitást. Kiállni azért a világért, amiben jól érzi magát amber. Még akkor is, ha nagy árat fizet érte.

Mester Ferenc: Emlékszik-e még, hogy a szegedi várkertből a színházzal szembeni sétányra költöztetett és felújított Erzsébet szobor avató ünnepségére az Elizabeth-ből adott elő részleteket? Az egész családomnak nagyon szép emlék volt.

Janza Kata: Természetesen emlékszem, mindig elsétálok a szoborhoz, ha tehetem. És persze szeretettel emlékezem.

Tóth Zoltán: Hogyan jut ideje és mi motiválta a színházi teendők mellett a rajzolásra és a könyvírásra? A megjelenő Lélek-zet című könyvének árából kötetenként 100,- Ft-ot felajánl egy leukémiás alapítványnak. Családja, barátai érintettsége okán támogatja a beteg embereket? A szegedi produkció kapcsán, mely jelenetet vinné papírra (rajzolná, festené le), a darabban melyik a kedvenc jelenete? Mi a meglátása, szeretik a szegediek a musicaleket?

Szabó P. Szilveszter: Sajnos-hálistennek éjjeli bagoly vagyok, ilyenkor előadás után így engedek ki: írással, szobrászkodással. Olyan kollégák vesznek körül, akik versszerető, irodalmat kedvelő emberek. Akiknek az én verseskötetem mellett  szintén megjelennek írásaik magánkiadásban. Ami a felajánlást illeti  - túl azon, hogy családi vontzata is van -, fontosnak tartom, hogy mindeki megkapja az esélyt vagy a lehetőséget egy teljesebb életre. Ami az írásban is motivált, és az Elisabeth című produkcióban is a kedvencem volt, az az "útvesztő-jelenet".

szegedil: Milyen élmények fűzik Szegedhez?

Janza Kata: Nagyon szeretek Szegeden lenni, és nemcsak a dóm tér környékét barangoltuk be. Szilveszter is a Tisza mentéről származik, tehát ő is mindig hazajön ide.

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba

persona: Melyik az a musical, amit még nem mutattak be nálunk, de szívesen játszana benne, ha megvalósulna?

Janza Kata: Mi már eljátszottuk a szerepálmunkat. Szilveszternek vannak prózai álomszerepei is, például Lucifer. Jómagam pedig boldog lennék, ha egyszer Anna Karenina életét énekelhetném vagy eljátszhatném.

Bővíz Edit: Melyik nagyobb kihívás a művészeknek: a pesti deszkákon vagy egy vidékin ( pl. a Szegedi Szabadtéri Játékokon) való szereplés az Elisabethben?

Janza Kata: Nincs különbség, bár az Elisabeth Szegeden született.

Rutai Szabina: Nagy örömömre szolgál, hogy Ön játsza az Elisabeth című musical főszerepét. Pályafutása során melyik volt a legkedvesebb darabja, amelyben szerepelt (akár mellékszereplőként is), és miért ?

Janza Kata: Természetesen ez áll a szívemhez a legközelebb.

Kormos Anita: Melyik dal a kedvence a darabból, és miért?

Janza Kata: Kató: Idegklinika, Szilveszter: Útvesztő, együtt: Betegség.

Mazák Marianna: Ennyi együtt töltött idő ebben a szerelmes szerepben – nem hozta a szerep automatikusan magával, hogy valamennyire az életben is egymásba szeressenek?

Janza Kata: A kollégák úgy tudták, a közönség úgy tudta, mi pedig az igazat tudjuk.

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba

Takóné Sárközi Sarolta: Én szeretem Kálmán Imre operettjeit. Melyik lenne az a darab és szerep, amit szívesen eljátszanának? Mikor láthatjuk Önöket újra együtt a színpadon és melyik darabban?

Janza Kata: Mi is kedveljük az operetteket, de eddig inkább musical-ekben szerepeltünk. Talán a Rebeca-ban fogunk együtt játszani.

PappM: A szegedi ősbemutató óta mennyit változtatott a szerepen, a dalok éneklési módján? (Az Erzsébetről olvasott információk késztették-e változtatásra?) Erzsébet szerepe, élete miért lehet érdekes ma? Mennyivel nehezebb (vagy könnyebb-e? egy bonyolult női karaktert játszani, mint a musical-ek sokszor erőteljes, de egyértelmű szerepeit? Bár nagyszerű a szerep, de mégiscsak a Halálé, hogyan dolgozható fel a szerető és a Halál kettőssége? Vonzódik-e általában is a misztikushoz, az irracionalitáshoz? Veszített-e már el más szerepet, mivel túlságosan azonosították ezzel az "image"-dzsel? Milyen érzés egy legendás musical-ben fellépni? Hogyan élik meg ezt a pályafutásukban? Szerepálmuk volt-e ebben a darabban vagy a szegedi szabadtérin játszani? Mi a legfontosabb üzenete, legnagyobb aktualitása most a darabnak? Melyik a legkedvesebb dala az Elisabeth-ből?

Janza Kata: Az a rengeteg dolog, ami velem történt az elmúlt 13 évben, érzékelhetően változtatott az éneklési módon és a szerepformáláson. Erzsébet élete mindig érdekes marad. A tanulmányozott életút meg van egy színészben, ám ennak csak a töredéke látható a színpadon. Nagyon fontos eldöntenem, hogy mit arakok megmutatni a szerepből, ami számomra és a drab szempontjából fontos.

Szabó P. Szilveszter: A színpadon nem Halált játszom, hanem egy hősszerelmest, akit a túlvilági lét jellemez. Tehát a szerep érdekessége az, hogy a néző csak halált lát, de igazából a környezetem, a miliő játssza a halált. Nagyon nagy szerencse volt, hogy a darab rendezője - mint én - nagyon vonzódik a misztikus világhoz. Nem veszítettem még el szerepet emiatt, csak kaptam. Nem veszítettem semmit.

Janza Kata: Akkor még nem volt legendás ez a musical, amikor elkezdtük, reméljük, hogy mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy ma így kezeljék. Csak utólag jöttünk rá: ez volt a szerepálmunk. Azt viszont tudtuk, hogy a szegedi szabadtérin játszani kihagyhatatlan egy színész életében.

Szabó P. Szilveszter: A darab legnagyobb aktualitása ma ugyanaz, mint 13 évvel ezelőtt: az egyéni szabadásg feltétlen megőrzése.

Janza Kata: Kedvenc dalunk a darabból: Hogyha kell egy tánc... Vagy az nincs is benne...?

JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell: Why did Queen Elizabeth consult her astrologers before deciding when to hold her coronation?

Janza Kata: Your question is quite interesting, but unfortunatelly, I'm cannot answer it, but I promise you, I will make some some investigation...

lunaudrey: 13 éves koromban láttam először az Elisabeth-et és azóta a kedvenc musicalem, örülök, hogy ismét hallható lesz Szegeden. Van egy dal, amit Elisabeth és a Halál énekel: Kell egy tánc a címe. Ez a 13 évvel ezelőtti előadásba nem került bele. Azóta úgy tudom történtek átdolgozások, most hallható lesz a darabban? És ha nem, tudjátok-e hogy miért nem került bele a musicalbe?

Janza Kata: Legnagyobb bánatunkra nem került bele az előadásba ez a dal, de reménykedünk, hogy egyszer megtalálja a helyét a darabban.

Steffi1980: Szeretném kérdezni Janza Katától: You play both Elisabeth and Titania. Do you see more similarities between them or more differences (especially as Elisabeth called herself Titania sometimes)?

Janza Kata: Yes, it's very special, I say that sentence differently since i've played for the fist time.

A delmagyar.hu vendégeit a taxi3 szállította
A delmagyar.hu vendégeit a taxi3 szállította

Korábban

Csütörtök 16 órától a Dóm tér történetének egyik legendás musical-előadása, az Elisabeth két főszereplője, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter lesz a delmagyar.hu vendége. Kérdezze a sztárokat és nyerjen jegyet az augusztus 20-i előadásra!

1996-ban a szegedi csillagtetős deszkákon láthatta először a hazai közönség a világhírű, magyar származású zeneszerző, Lévay Szilveszter és a Grammy-díjas Michael Kunze darabját. Az Elisabeth azóta hatalmas nemzetközi sikerrel hódít a világban. A produkció – miként 13 évvel korábban – idén is a hazai musicaljátszás egyik legjelentősebb színházával, a Budapesti Operettszínházzal koprodukcióban, az immár Kossuth-díjas Kerényi Miklós Gábor rendezésében kerül a Dóm tér színpadára.

Az előadás két sztárja Janza Kata és Szabó P. Szilveszter csütörtök 16 órától a delmagyar.hu-nál vendégeskedik. Kérdezze őket a darabról és nyerjen 2 főre szóló belépőt az augusztus 20-i ünnepi előadásra. Kérdéseiket az interju@delmagyar e-mail címre várjuk, de természetesen lehetőség van a kérdések cikk-kommentként való elküldésére is.

A két népszerű színművész mellett olyan operettszínházas közönségkedvencek szerepelnek a kettős szereposztással színre vitt előadásban, mint Bereczki Zoltán, Földes Tamás, Dolhai Attila, Füredi Nikolett, Felföldi Anikó vagy Molnár Piroska. Homonnay Zsolt pedig most először, a Dóm téren ölti magára a legendás Halál szerepét.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. IVY 2009. augusztus 25. 15:22
  „Kata.
  Nagyon bájos vagy. De könyörgöm!!!! Szedj már fel úgy 7-10 kilócskát magadra. Évekkel idősebbnek nézel ki a korodnál!!”
 • 26. dortimcsi 2009. augusztus 13. 23:28
  „Persona: ez egy magyar oldal, magyar színészeknek kellett kérdést feltenni....mégis milyen nyelven kérdezzen az ember elsősorban? én is a kérdezők közt voltam,de szerencsére nem okozna gondot angolul kérdeznem a színészeket:D ha már külföldön vizsgáztam is angolul,akkor nem hiszem hogy ez gondot okozna:D”
 • 25. persona 2009. augusztus 13. 22:13
  „24-ből csak 4 beszél idegen nyelvet.. atyavilág, ez rosszabb, mint az országos átlag..:DDD”
 • 24. lunaudrey 2009. augusztus 13. 16:02
  „13 éves koromban láttam először az Elisabeth-et és azóta a kedvenc musicalem, örülök, hogy ismét hallható lesz Szegeden. Van egy dal, amit Elisabeth és a Halál énekel: Kell egy tánc a címe. Ez a 13 évvel ezelőtti előadásba nem került bele. Azóta úgy tudom történtek átdolgozások, most hallható lesz a darabban? És ha nem, tudjátok-e hogy miért nem került bele a musicalbe?”
 • 23. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2009. augusztus 13. 15:51
  „I´m sorry, my Hungarian is quite lousy (my mother´s fault), so the question is in English:

  Why did Queen Elizabeth consult her astrologers before deciding when to hold her coronation?”
 • 22. Doppelganger 2009. augusztus 13. 15:36
  „Boscánat! Alig magyarul, de oroszul és angolul beszélek.

  My question is for Szabo P. Szilveszter. How much do you think your interpretation of the Death changed over the years? Has he become more ´inhuman´, and if he has, then why? How do you see the character now, after 13 years of understanding it?

  Yours faithfully
  Olga”
 • 21. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2009. augusztus 13. 15:28
  „<moderálva, alpári>”
 • 20. babymammoth 2009. augusztus 13. 15:15
  „Hello. Sorry for writing in English, but unfortunately I can´t really speak Hungarian.

  There´s something I´d like to ask Janza Kata. Do you think that the way Elisabeth have always tried to escape all the bonds and longed for the freedom (as she is shown in the musical) and fought for the personal independence justifies hurting the loved ones and disregard her duty as an Emperess?

  And the other small question is for Szabó P. Szilveszter. How does it feel for you to be back there, in Szeged with the same show, after all this years? Did the musical Elisabeth and the way you relate to it change?

  Thank you in advance,
  Natalie”
 • 19. Turofánk 2009. augusztus 13. 14:04
  „Minek neked jegy?”
 • 18. pmjelolt 2009. augusztus 13. 11:47
  „moderálva off”
 • 17. Steffi1980 2009. augusztus 13. 10:57
  „Boscánat! Alig magyarul, de németül és angolul beszélek.

  Szeretném kérdezni Szabó P. Szilvesztertől: Have you now -after having played Halál as a character on stage for about 13 years- a different attitude towards death/dying than before? Where do you see differences between Halál and Oberon (since both are no human beings as such)?

  Szeretném kérdezni Janza Katától: You play both Elisabeth and Titania. Do you see more similarities between them or more differences (especially as Elisabeth called herself Titania sometimes)?

  Köszönöm szépen!
  Tisztelettel,
  Steffi Schnabel”
 • 16. Laci1964 2009. augusztus 13. 09:24
  „A darabbal kapcsolatban - nem feltétlen a főszerepet alaktó művészektől - kérdezném, mi volt az oka, hogy 13 évet kellett várni az Elisabeth visszatérésére?
  Volt szerencsém azt az előadást megtekinteni, és nyugodtan mondhatom, hogy - a kiváló művészi teljesitményeknek is köszönhetően - az Elisabeth-et a Szabadtéri legkiemelkedőbb műsorai közt tarthatjuk számon, a közönség már nagyon régen várta.

  A hasonlóan magas művészi élmény reményében

  Köszönettel és tisztelettel:

  Papp László”
 • 15. dortimcsi 2009. augusztus 13. 08:54
  „Mindkettejüktől kérdezném, hogy ilyen sok év színpadi rutinnal az adott szerepben előfordulnak-e még bakik, tévesztések vagy már zsigerből mennek a szövegek, dalok?
  Szilvesztertől kérdezném, hogy egy olyan nem hétköznapi musical-ben mint a Sweeney Todd szerepelne-e? véleménye szerint a magyar közönség vevő lenne-e egy ilyen sötét, morbid musicalre?”
 • 14. Kati66 2009. augusztus 13. 06:51
  „Amit kérdezni szeretnék:néhány évvel ezelőtt egy nemzetközi gálán ha jól tudom,Katának és Szilnek volt alkalma énekelni az Elisabethből külföldön is.Milyen emlékeik vannak erről ill.ezen kívül énekeltek-e már külföldön.Ha lehetőségük lenne rá,mennének-e külföldre szerepelni,akár hosszabb időre is.
  Ezen kívül még azt szeretném kérdezni,a próbák közti szünetekben mivel töltik az idejüket Szegeden,van-e kedvenc helyük,mit ajánlanának annak,aki először megy a Szabadtéri előadásra és Szegedre,mit nézzen meg feltétlenül,hová menjen el.”
 • 13. Pro.Ego 2009. augusztus 12. 20:56
  „Sissy a 9 éves lányom kedvenvce, a szép fiatal, kedves, de vadóc hercegnő lenyűgözte az akkori , és a mostani emberek nagy részét.
  Azt szeretném megérdezni a főszereplőktől, hogy szerintük mi Sissy legjobb. és legrosszabb emberi vonása.”
 • 12. flexsnake 2009. augusztus 12. 18:02
  „Hogy lehet nyerni?”
 • 11. hunterF 2009. augusztus 12. 17:44
  „Amikor először láttam az Elizabeth-et Szegen (talán 10 éve, sajnos nem emlékszem pontosan mikor volt), első perctől fogva elvarázsolt az előadás, de amikor belépett a "Halál",s el kezdett énekelni, az volt az igazi csoda . Halk moraj futott végig a nézőtéren, mindenki azt kérdezgette , hogy kié ez a hang. Nos, akkor örökre megjegyeztem ezt a nevet: Szabó P. Szilveszter.
  A kérdésem Szilveszterhez szól: van-e szerepálma(, ami talán már meg is valósult )?
  Üdvözlettel: HunterF”
 • 10. Dzsoni 2009. augusztus 12. 16:38
  „Szabó P. Szilvesztertől kérdezem: Az Elisabeth-et köztudottan a Halál alakja teszi misztikussá.Mitől sikerült ilyen emberközelivé tenni ezt a transzcendens figurát? Voltak-e nehézségei a karakterépítés során?Mit szeret benne,és mi az,amit kevésbé?”
 • 9. Sisi78 2009. augusztus 12. 14:53
  „Kedves Kata és Szilveszter!

  Mit mondanátok illetve kérdeznétek Sisitől, ha lehetőségetek volna rá?”
 • 8. jtot 2009. augusztus 12. 14:49
  „Mindkettőjüket kérdezem:Milyen kihívást jelent a kettős szereposztás? Biztosan kiváló a viszony Önök és kollégáik között, de mennyire jelent ez a szituáció rivalizálást? Ha jól emlékszem a hajdani szegedi előadáson mindketten a második szereposztást énekelték, mit jelent az első szereposztás most itt a Dóm téren: felelősség, lehetőség, elismerés vagy nincs jelentősége.
  Sok sikert kívánok az előadásokhoz”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második világháborús bombát találtak az épülő M43-asnál

Szeged - II. világháborús, 82 mm-es aknavető gránátot találtak ma délelőtt Szeged határában az épülő… Tovább olvasom