Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Online interjú Lippai Pállal, Szeged első polgármesterével

Szeged - Lippai Pál nagyon szeretne már unokát, nem tud főzni, hobbija továbbra is a bélyeggyűjtés. Szeged díszpolgárának a családjától elvett négy év még most is lelkiismeretfurdalást okoz. A delmagyar.hu szerkesztőségének vendége Szeged rendszerváltó polgármestere volt.

arbat: Az elmúlt ciklusokban egyik párt sem környékezte meg, hogy induljon újra a polgármesteri posztért?

Lippai Pál: Minden egyes választás előtt egyes emberek és kisebb csoportok is megkerestek, hogy induljak, ők támogatnak. A válasz azonban határozott és egyértelmű nem volt. Ennek egyrészt az az oka, hogy a családomtól elvett négy év még most is lelkiismeretfurdalást okoz, másfelől pedig túlzottan autonóm személyiség vagyok ahhoz, hogy a jelenlegi pártstruktúra alapján működő önkormányzati rendszerben megfelelő lehessek.

kertesz: Nem tartja különösnek, hogy a Botka László vezette közgyűlés ismeri el önt, míg a Bartha-féle fideszes vezetésnek ez eszébe sem jutott?

Lippai Pál: Nem tartom furcsának. Botka polgármester úr javaslatának indoka a szegedi önkormányzatiság 18 évessé, tehát nagykorúvá válása; másrészt pedig az konszenzusos, kompromisszumos vezetés volt, amelyet az első ciklusban megvalósítottunk. Az akkori Fidesz liberális párt volt, és ne feledjük, hogy az országos és a városi vezetés szocialista-liberális koalíción alapult - legalábbis a legutóbbi időkig.

minute man: Szokott főzni, vagy ezt a munkát a nőkre hagyja?

Lippai Pál: A legegyszerűbb ételt sem tudnám elkészíteni, szemben két fiammal, akik a konyhában gyakran nagyot alakítanak...

Lippai Pál: Liberális gondolkodású ember voltam mindig. Fotó: Miskolczi Róbert
Lippai Pál: Liberális gondolkodású ember voltam mindig.
Fotó: Miskolczi Róbert

boka: Mit gondol a jobb-baloldali párbeszédről?

Lippai Pál: Nincs valódi párbeszéd, ugyanakkor nagyon szükséges lenne, legalábbis a minimum feltételekben, a legfontosabb kérdésekben. Nem csak beszélgetni, hanem lerögzíteni és annak megfelelően szavazni. Itt elsősorban a gazdasággal, adózással kapcsolatos kérdésekre gondolok.

szegedifiú: Ha ma indulna a polgármesteri választáson, melyik párt színeiben tenné? Ugyanabban, mint 1990-ben?

Lippai Pál: Liberális gondolkodású ember voltam mindig, ami alatt azt értem, hogy a vitapartner véleményét is érdemben figyelembe veszem, tiszteletben tartom. A mai politika résztvevőiben túl sok sérelem halmozódott fel, nem igazán látok olyan pártot, ahol fenntartás nélkül szerepelni tudnék. Ide tartozik a véleményem szerint túl szigorú pártfegyelem kérdése is.

Béla: Mit gondol a felújított Szent István térről?

Lippai Pál: Ügyvédi irodám ablakából a térre és a felújított víztoronyra nézek és gyönyörködöm, bár azt is meg kell vallanom, hogy a kék bódékat rettenetesnek tartom. Amikor Bécsben, Salzburgban, Münchenben a főtereken lehetővé teszik, hogy hetente három-négyszer a termelők árusítókocsikkal reggel 6 és 10 óra között jelen legyenek, és távoztuk után fél órával a területet megtisztítják - véleményem szerint ez követhető példa lett volna.

Online szerkesztőségünk vendége Lippa Pál, Szeged első polgármestere. Fotó: Miskolczi Róbert
Online szerkesztőségünk vendége Lippai Pál, Szeged rendszerváltás utáni első polgármestere.
Fotó: Miskolczi Róbert

kertesz: Nem csalódott a rendszerváltásban? Az emberek már-már visszasírják a Kádár-korszakot. És ön?

Lippai Pál: Természetesen nálam ez szóba sem kerül, de elismerem, hogy a rendszerváltás gazdasági hatásai tömegeket tettek munkanélkülivé, a középosztálynak egy jelentős része a legalsó régióba csúszott, és az is irritálja az embereket, hogy egy keskeny réteg még nyugati mércével is dúsgazdaggá lett. A visszasírás a teljes foglalkoztatottságra, az alacsony árakra vonatkozik, aminek feltétele volt az ország teljes eladósodottsága, és egyfajta elvtelen kompromisszum a társadalom és a hatalom között, hogy háromévenkénti utazásokért vagy a kiskertekért cserébe ne üssük az orrunkat a politikába.

boka: Mit csinál, ha nem politikus és nem ügyvéd?

Lippai Pál: Polgármesterségem után is Szeged problémái iránt érdeklődő közéleti ember maradtam, figyelemmel kísérem a közgyűlés fontosabb döntéseit - költségvetés, fejlesztési kérdések stb. -, magánemberként pedig rendszeresen jelen vagyok sport- és kulturális rendezvényeken, nem is beszélve szívügyemről: a bélyeggyűjtésről.

69: Ha jól tudom már vannak unokái. Milyen nagypapának tartja magát? Milyen pályán tudná elképzelni az unokákat?

Lippai Pál: Boldog lennék, ha 64 éves koromra már lenne unokám, és őszintén irigykedem az érettségi- és egyetemi találkozókon társaim által bemutatott képekre és elmondott történetekre. Nagyon bízom azonban, hogy még az idén sikerül nagyapává lennem. 38 éves nagyfiammal együtt dolgozom az ügyvédi irodában, míg 20 éves "kisfiam" elsőéves joghallgató.

Lippai Pál: Boldog lennék, ha 64 éves koromra már lenne unokám. Fotó: Miskolczi Róbert
Lippai Pál: Boldog lennék, ha 64 éves koromra már lenne unokám...
Fotó: Miskolczi Róbert

kertesz: Ha újra 1990-ben lennénk, mit tenne másként?

Lippai Pál: Feltételes kérdésre feltételes válasz adható: jó lenne nagyobb közgyűlési többség mellett egy várost vezetni, ugyanakkor a kiegyensúlyozott erőviszonyok kompromisszumkényszert teremtettek, tehát a képviselők a döntéseket jobban magukénak tudták vallani.

gyurcsanyferenc: Hogy ítéli meg az ön után jövő polgármestereket? Dr. Szalay számtantanár urat, Bartha & Timúr és csapatát, Botka László úr munkáját?

Lippai Pál: Alapvető különbség, hogy a polgármesteri tisztséget én technikai feladatnak tekintettem, vagyis a szükséges jogszabályok által előírt átalakításokon kívül olyan feladatnak, ahol azt kell felmérni, mik a legégetőbb kérdések, melyeket meg kell oldani, és ezekre közgyűlési előterjesztést kell készíteni, majd a végrehajtásban is aktívan közreműködni. Velem szemben utódaim mindannyian már politikusok, amit ez esetben nem pejoratíve értek, de nem technikai, hanem politikai aspestusokat tekintenek elsődlegesnek, és a mögöttük dolgozó csapat feladatát képezi felmérni, hogy milyen kérdéseket kell a testület elé vinni. Természetesen utódaim is autonóm személyiségek, akik megítélése a város lakossága részéről irányadó.

boka: Ön szerint mit kellene tenni a mostani politikai elittel?

Lippai Pál: Az ország szétszakadása sokszor még családok szintjén is rendkívül szomorú és elítélendő eredménye a politikai elitnek. Eredménye a közügyektől való elfordulás, ami hosszú távon nagyon aggasztó. Nincs azonban esély a kialakult pártstruktúra megváltoztatására, és ugyanígy nem látok esélyt a képviselők számának vagy juttatásainak általuk történő önkorlátozására se. Hozott anyagból dolgozunk, az egyéni kerületeken kívül a pártok által összeállított listákra tudunk csak szavazni.

Lippai Pál: A jelenlegi politikusokban túl sok sértettség gyűlt össze. Fotó: Miskolczi Róbert
Lippai Pál: A jelenlegi politikusokban túl sok sértettség
gyűlt össze. Fotó: Miskolczi Róbert

jelölt: Lenne ma is a Fidesz polgármester-jelöltje?

Lippai Pál: Egy liberális Fideszé igen, de hát erről szó sincsen...

Balogh Gábor: Hová tűnt a jobboldal az elmúlt években? Pláne Szegeden nem nagyon látom, hogy létezne! Az országban is csak a látszata van, legalábbis a Parlamentben...

Lippai Pál: Másfél ciklus óta a jobboldal ellenzékben van a városban is. Véleményem szerint még az ellenzéki pozíció is igényelne bizonyos kérdésekben együttműködést - gazdasági és politikai alapkérdésekben például biztosan -, ami nem igazán valósul meg. A hosszú ideje működő nyugati demokráciákban nincs ekkora különbség a kormányon, illetve az ellenzékben lévők között, ami a választók döntéseiben nem annyira érzelmi, mint érdemi választást eredményez. Nálunk a jobboldalhoz tartozás elsősorban érzelmi kérdéssé vált, jóllehet részletes szakmai programokkal szélesebb bázist látnék kialakíthatónak.

arbat: Mit gondol, mikorra várható Magyarországon konstruktív ellenzék - függetlenül attól, melyik párt kormányoz országosan vagy helyben?

Lippai Pál: A jelenlegi politikusokban túl sok sértettség gyűlt össze, mégis túl kellene ezen lépni. A politikai váltógazdálkodás több ciklust igényel, amíg tudatosodik - a reményeink szerint jóval kisebb látszámú parlament tagjaiban -, hogy ugyanaz a célunk, az ország előremozdítása és csak kis különbségek vannak ennek útján. Ha ezt sikerül elfogadnia az ellenzéknek és a javaslatok negligálása helyett jobbító módosításokat előterjeszetni, akkor várható a konstruktív ellenzék, de ehhez mindenképpen hosszabb idő szükséges. Előfeltétele persze az is, hogy a kormányzók ne erőből, hanem a javaslatok tényleges mérlegelése után döntsenek.

A díszpolgári cím

Botka László idén Lippai Pált, Szeged rendszerváltás utáni első polgármesterét jelölte a díszpolgári címre. A polgármester döntését azzal indokolta, hogy ebben az évben lett nagykorú az önkormányzatiság, tizennyolc éve intézi az ügyeit önállóan a város.

Szeged jövője szempontjából nagyon fontos, hogy a pártok szimbolikusan egyértelművé tegyék: mindnyájan felelősek Szegedért, közösek a gyökereik. Botka szerint a kitüntetés tisztelgés Lippai Pálnak, Szeged rendszerváltó polgármesterének.

Kérdezze ön is Lippai Pált, aki pénteken kapja meg Szeged díszpogári címét. Kérdéseit felteheti a cikk alatt található kommentek között, illetve az interju@delmagyar.hu e-mail címen.

Az online interjú pénteken reggel 9-től 10-ig tart.

Olvasóink írták

 • 15. bika 2008. május 25. 07:49
  „Ez egy bölcs,persze utólag,de mégis igaz gondolatok.”
 • 14. sevenof9 2008. május 23. 19:15
  „en tisztan emlekezem Lippai "ur" igencsak flegma kozgyules-vezetesere. kb ugy beszelt a pulpitusrul,mint egy felfuvalkodott pulykakakas vagy egy nagyhiru professzor. Kb "na mi van fergek,mmit akartok itt" stilusban.”
 • 13. DBLaci 2008. május 23. 19:03
  „"Lippai Pál: Egy liberális Fideszé igen, de hát erről szó sincsen..."

  Ez világos beszéd. :D akkor lépjen be az szdsz-be, az tán elég "liberális" :D

  Amúgy a fidesz is liberális, nehogymár azt higyje valaki, hogy nemzeti... De még a gondolattól is elhatárolódik ez a liberális :D Nem ismertem eddig, de ez jó bemutatkozás. Már értem miért botkáék tüntetik ki :D

  u.i.: végig valami rendszerváltásról beszéltek, az mit jelent? milyen rendszerváltás volt itt, hogy pufajkás, ügynök, meg kiszes bohóc miniszterelnök lehet? Lemaradtam valamiről?”
 • 12. varosi 2008. május 23. 11:35
  „Ezt a hatalams érdeklődést:)))))))))”
 • 11. Balogh Gábor 2008. május 23. 10:55
  „Köszönöm !
  Azt hiszem ilyen EMBERRE volna többre , sokkal többre szüksége az országnak !!!
  bégé”
 • 10. arbat 2008. május 23. 10:00
  „március 15-én a Klauzál téren tartott ünnepi beszédében azt mondta a rendszerváltásról: "sokan sokfélét akartunk, de végighallgattuk egymást". Ön szerint hol veszett el ez az egymás iránti türelem és megértés?”
 • 9. arbat 2008. május 23. 09:57
  „MIt gondol, mikorra várható Magyarországon konstruktív ellenzék - függetlenül attól, melyik párt kormányoz országosan vagy helyben?”
 • 8. hlevente 2008. május 23. 09:36
  „kérdés e-mailben:

  Tisztelt Lippai Úr!

  Hová tűnt a jobboldal az elmúlt években ? Pláne Szegeden nem nagyon látom , hogy létezne ! (persze az országban is csak a látszata van , legalábbis a Parlamentben...)

  Balogh Gábor”
 • 7. jelölt 2008. május 23. 09:04
  „Tisztelt Lippai Úr! Lenne ma is a Fidesz polgármester-jelöltje?”
 • 6. gyurcsanyferenc 2008. május 22. 20:50
  „Hogy ítéli meg az ön után jövő polgármestereket? Szalay számtantanár úrat, Bartha&Timúr és csapata, Botka László úr munkáját?”
 • 5. boka 2008. május 22. 20:45
  „Tisztelt Polgármester Úr!
  Gratulálok a díszpolgári kitüntetéshez.
  I. Ön szerint mit kellene tenni a mostani politikai elittel?
  II. Mit csinál, ha nem politikus és nem ügyvéd?
  III. Mit gondol a jobb-baloldali párbeszédről?

  boka”
 • 4. arbat 2008. május 22. 08:19
  „Az elmúlt ciklusokban egyik párt sem környékezte meg, hogy induljon újra a polgármesteri posztért? A város csak nyerne Önnel.”
 • 3. szegedifiú 2008. május 20. 22:14
  „Ha ma indulna a polgármesteri választáson, melyik párt színeiben tenné? Ugyanabban, mint 1990-ben? Na, ŐSZINTÉN!”
 • 2. kertesz 2008. május 20. 21:37
  „Tisztelt Lippai Pál!
  Több kérdésem is van:
  1. Ha újra 1990-ben lennénk - mostani eszével - mit tenne másként?
  2. Nem csalódott a rendszerváltásban ? Az emberek a Kádár-korszakot sírják vissza. És Ön?
  3. Nem tartja különösnek, hogy Botka László vezette közgyűlés ismeri el önt, míg a Bartha-féle (Fidesz) vezetésnek ez eszébe sem jutott?”
 • 1. che 2008. május 20. 21:26
  „Kevés ilyen ember születik aki ember maradt akkor is amikor polgármester volt , utánna is ,elötte is az volt ! Egy kicsit késett a diszpolgárrá avatás (kb 10 évet..?!) de jobb késöbb mint soha, meg érdemli !!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett papagájokat találtak a zöldhatáron

Szeged - Öt-hatszáz darab papagájt, köztük védett fajtákat is találtak a rendőrök csütörtök este… Tovább olvasom