Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Online útvonaltervezők nyárra

Bár manapság már egész olcsón hozzá lehet jutni látványos térképpel szolgáló GPS-hez, vagy GPS-képes telefonhoz, PDA-hoz, azért a legolcsóbb – bár nem mindig a legegyszerűbb – még mindig az, ha az ember felkúszik valamelyik online útvonaltervezőre, és ott tudakolja meg, merre is menjen. Most bemutatunk néhányat az Origo válogatásából.
T-Online térkép

A t-online térképe elsősorban azoknak nyújt kényelmes megoldást, akik határon belül szeretnének „ismerd meg a hazádat" akciókat szervezni a nyáron. Nekik viszont kifejezetten jól jön. Segítségével pillanatok alatt rákereshetünk házszámra pontosan bármilyen címre az országban, de tetszőlegesen nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük a térképet, így ha valami eldugott helyre vágyunk, azt is megtaláljuk vele. Ha esetleg tudjuk a földrajzi koordinátákat, a dolog még egyszerűbb. Visszafelé is működik, bárhova kattintunk, pontos adatokat kapunk, amelyet hasznosíthatunk mondjuk egy hagyományos GPS-készülék birtokában.

Természetesen ha csak online térképről beszélnénk, nem kerülhetett volna be ebbe a válogatásba, de az oldal egyben útvonal-tervezési funkciókkal is rendelkezik. Megadjuk a kezdő helyet, a célt, és a javasolt útvonal máris megjelenik a térképen, illetve listába szedve az érintett fontosabb pontok. Köztes állomásokat is megadhatunk, így akár egy komplett túrát is megtervezhetünk vele. Optimalizálhatunk a legrövidebb és leggyorsabb útvonalak szerint, s ha esetleg nem tudjuk, milyen sorrendben lenne érdemes meglátogatni a tervezett helyeket, ezt is megmutatja a rendszer. Kihagyhatjuk a fizetős utakat és kompokat. Van közigazgatási és domborzati térkép nézet is, így autósok, biciklisek és gyalogosok egyaránt remekül hasznosíthatják. Autó esetén még egyszerűbb költségszámításra is van lehetőségünk.

Külön pozitívum, hogy megtalálunk rajta több mint 2000 gyógyszertárat, 144 kórházat, benzinkutakat, autószerelőket, éttermeket, kikötőket, bevásárlóközpontokat és még számtalan fontos helyet. Az útvonalakat nyomtathatjuk, elküldhetjük e-mailben (a linket), vagy akár GPS TrackMaker formátumban le is tölthetjük.

Google Maps

A Google térképe segítségével már nem kell az országhatáron belül maradnunk, bár ezt is megtehetjük, s házszámra pontosan tervezhetünk vele. De ha éppen Bécsbe, vagy Európa más országába kívánkozunk, szintén elárulja, miként jutunk el oda. Ha esetleg nem tetszik a kijelölt útvonal valamelyik része, egyszerű fogd és vidd módszerrel odébb húzhatjuk azt. A grafikus útvonalterv mellett kapunk listát is, amit bemagolhatunk, vagy kinyomtathatunk, ízlés szerint.

Útvonalterv Szegedtől Brnóig a Google térképén
Útvonalterv Szegedtől Brnóig a Google térképén

Európában és Japánban utcaszinten bóklászhatunk (házszámra pontosan, mármint Európában, mert a japánok kicsit másként nézik a dolgokat). Amerikában viszont nemhogy házszámszinten csavaroghatunk, hanem körülnézhetünk az utcákon is a Street View nézetben, az meg már a minimum, hogy látjuk az aktuális útfelbontásokat és lezárásokat. Természetesen van műholdfelvétel és domborzati nézet is, globálisan, és itt is megadhatunk több érintendő területet, amikor útvonalat tervezünk.

ViaMichelin

Kényelmesen használható kis útvonaltervező, amelynek segítségével szintén bebarangolhatjuk Európa útjait, ugyancsak házszámra pontosan. Nagyon részletes tervet készít, díjakkal, benzinkutakkal, szállásajánlatokkal, éttermekkel az érintett pontokon, de a térkép része ilyenkor nem különösebben használható. A nyomtatható lista viszont talán itt a legjobb, leginkább áttekinthető. A nyomtatás mellett az útvonaltervet elküldik nekünk e-mailben, vagy exportálhatjuk különböző GPS (Tom-tom, Mio, Garmin stb.) formátumokba. Érdekesség, hogy időjárási és forgalmi adatokat is kapunk.

Útvonalterv.hu

Az utvonalterv.hu kiváló lehetőség autósoknak, bicikliseknek vagy éppen gyalogosoknak, üzleti úttól a kirándulásig mindent tervezhetünk vele. Budapesten belül még BKV-s utazást is tervezhetünk két pont között. (Bár a HÉV-ről, vagy a budai oldalon a Duna mellett közlekedő villamosról nem volt hajlandó tudomást venni, amikor tervezte az adott utat.) Ráadásul különböző szempontokat is megadhatunk neki (legkevesebb átszállás, legkevesebb gyaloglás, leggyorsabb útvonal). Ha autóval vágunk neki Budapestnek, örömhír, hogy láthatjuk az érvényes közlekedési változásokat, útfelbontásokat is, napi frissítéssel.

Az utvonalterv.hu Budapestről Hévízre tökéletesen megtervezte az utat autóval és biciklivel egyaránt, házszámra pontosan, és a többi teszttel is kitűnően végzett. Itt is van különféle szempontok szerinti tervezés (leggyorsabb vagy legrövidebb útvonal, fizetős autópályák kihagyása, komphasználat stb.), és a várható összeget is kikalkulálja a rendszer. Nemcsak utcanevekre vagy településekre kereshetünk, hanem akár GPS- koordinátákra is. Kereshetünk a térképen különféle objektumokat is: bankokat, automatákat, boltokat.

Olvasóink írták

 • 3. Vega 2008. július 28. 11:20
  „"az meg már a minimum, hogy látjuk az aktuális útfelbontásokat és lezárásokat."
  a gugliban csak az hibádzik, hogy amit épp látunk benne az nem aktuális. pár hete festették az m5-m0 csomopontot és megnéztem a gugliban, hogy merre lehet visszakanyarodni az m0-ra pest felöl. pestszentlörincnél az auchan elötti körforgalomban (az egyetlen a környeken a gmaps szerint) vissza lehet kanyarodni az m5-re aztan pedig m0. ezt javasolta az autopalya.hu is. örültem is hogy milyen egyszerü, aztan amikor odaertem lett csodalkozás mert hogy azóta épült ott egy s más. történetesen egy másik körforgalom is nemsokkal az auchan elött. nagy probléma nem lett belöle mert lefordultam mégegyszer azt jolvan, dehát akkoris...
  a másik hibaja a guglinak pedig éppen szegeddel kapcsolatos. szöregen ők két magyar utcát tartanak számon, amiböl az egyik a szerb utca. ezt jeleztem is nekik, de ugy nez ki nagyon elfoglaltak.”
 • 2. g79 2008. július 28. 09:35
  „A neten is van egy hasonló. Szeged-Makó útvonal a legrövidebb (szerinte), ha kimegyek Tápéra, és ott felpattanok a kompra. Köszike!”
 • 1. maci52 2008. július 28. 06:55
  „Kipróbáltam a Google-t,Szeged-Dubrovnik,elvitt körbe Olaszolrszágba,Barig,ott szálljak kompra és irány Dubrovnik.Jó kis túra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem számolja a napokat Bene, a gyilkológép

Szeged - A börtönlétet mindenki máshogy éli meg: a családosoknak a beszélő ad erőt a túléléshez,… Tovább olvasom