Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Önnél is vegyszerízű a zöldség?

Sokan tapasztalták már, hogy vegyszeres íze van bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek. A gazdáknak az idei évtől növényvédelmi szakemberrel kell szerződniük, ettől azt is várja a hatóság, hogy ritkábban találnak vegyszermaradványokat a terményeken.
– Általában nagykereskedéstől szerezzük be az árut – mondta kérdésünkre Koncseg Lajosné nagymágocsi zöldségbolt-tulajdonos.
 
A gazdáknak növényvédelmi szakemberekkel kell szerződniük.Fotó: Kuklis István

– Az áruhoz mellékelik a leiratot, hogy mikor és milyen permetszert használtak a termelők. A mi boltunkban kapható termékekre még nem volt panasz. De a vevőink mesélték, előfordult, hogy a szupermarketben vett narancs kifacsart levének furcsa, vegyszeres íze volt. Ezért is törekszünk arra, hogy minél kevesebb permetszert látott zöldségeket, gyümölcsöket szerezzünk be – mondta Koncseg Lajosné.

Héjja Ferenc árpádhalmi gazdálkodó hallott már a jogszabályváltozásról, hogy a termesztőknek növényvédelmi szakemberrel kell szerződniük, de még nem állapodott meg senkivel. – Hogy mivel lesz jobb, egyelőre nem tudom. Gondolom, pluszkiadást jelent majd. Jelenleg sem magam döntök a permetszerről, erre nincs jogosultságom, és végzettségem sincs hozzá. A munkát szakcég végzi. Sok éve dolgozom a mezőgazdaságban, tudom, mikor van szükség a permetezésre.

Héjja Ferenc hangsúlyozta, a gazdáknak nem célja, de nem is érdeke, hogy sok vegyszer kerüljön a növényekre. Nemcsak azért, mert drága a permetszer, a termény eladásakor erre is figyelnek a felvásárlók. – Viszont van, amikor szükséges a permetezés, hogy megelőzzük a nagyobb bajt – mondta a termelő. Arról is beszélt, hogy okosan tervezett vetésforgóval is lehet ezen spórolni.

– A rendelet célja, hogy hatékonyabb legyen a növényvédő szerek használata és kisebb legyen a környezeti terhelés – erősítette meg Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.
 
A közmunkaprogramban biotermesztéssel próbálkoznak Nagymágocson. Káposztát és kelkáposztát is ültettek, mutatta Szabics Lajos közmunkás. Fotó: Kovács Erika

A termelőknek szakirányítókkal, vagyis felsőfokú végzettséggel rendelkező szakmérnökökkel kell szerződést kötniük minden esetben, amikor olyan növényvédő szert akarnak felhasználni a gazdaságukban, amelyhez úgynevezett növényorvosi vénnyel lehet hozzájutni. – Ha a termelők programszerűen permeteznek, mert úgy szokták meg, sokkal többe kerülhet, mint ha egy szakmérnök előrejelzés alapján határozza meg a növényvédelmi szerek használatának idejét.

Arról is kérdeztük a szakembert, mit tapasztalnak majd ebből a fogyasztók. – Ma Magyarországon jó az élelmiszer-biztonság. De előfordul, hogy elvétve növényvédőszer-maradék található például a zöldségeken. Remélhetőleg ezen esetek száma tovább csökken. Ezzel a változtatással hosszú távon gondolkodunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel rabolt a 47-esen a sándorfalvi taxisofőr

Fegyverrel rabolt a 47-esen a sándorfalvi taxisofőr
Két afgánt és egy iránit rabolt ki egy taxis fegyverrel - az 51 éves férfi már korábban is fuvarozhatott migránsokat. Tovább olvasom