Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Ónodi Eszterék már próbálják a Tragédiát

Szeged - Elkezdődtek Az ember tragédiája próbái; Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt izgatott várakozással tanulja a szöveget a szabadtéri ünnepi előadására.
Dóm téri hőségre emlékeztető nyári meleg fogadta Az ember tragédiája olvasópróbájára érkező szereplőket a budapesti helyszínen, így Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt már belekóstolhatott abba, milyen körülmények közt kell majd készülniük Szegeden a július 1-ji és 2-i előadásokra.

A szabadtérinél persze évek hosszú sora alatt senki sem tett panaszt erre, a kalandos próbaidőszak feledteti velük a megpróbáltatásokat. A 80. évad ünnepi előadásának főszereplőin is csak az izgatott várakozás látszott, amikor hozzáfogtak az előkészületekhez.

Vidnyánszky Attila rendező röviden ismertette koncepcióját. „Rengeteg álomképszerű jelenetet szeretnék a színpadon, hiszen az egész Tragédia olyan, mintha Ádám kívülről nézne a saját maga által megélt történelemre."

A szereplők érdeklődve vizsgálgatták a díszlettervet. Ónodi Eszternek – aki mint XXI. századi Éva, törökülésben, papucsától megszabadulva forgatta a szövegkönyvet – felcsillant a szeme több ötletre is: először a díszlet tetejéről legörgő, mázsányi alma nyerte el tetszését, majd hamiskás mosolyt váltott partnereivel a csak férfiakból álló kórus lehetőségére.

Ónodi Eszter alakítja Éva szerepét a szabadtéri nyitó előadásában.
Ónodi Eszter alakítja Éva szerepét a szabadtéri nyitó előadásában.

Rátóti Zoltán öltönynadrágjában, ingjében és decens szemüvegében egyelőre egy visszafogott, magabiztos Ádám képét keltette. A rendezői instrukciók során persze fokozatosan alakul majd át a Vidnyánszky által elképzelt első férfivá. Nem úgy Trill Zsolt, aki hangjával és fizimiskájával már szinte érzékeltette Lucifer ördögi erőit.

A kisebb szerepeket alakító Cserhalmi György, Gáspár Sándor, Hobo és Blaskó Péter később kezdik el a próbákat. A kulisszatitkokról a szegediszabadteri.hu oldalon lehet olvasni, ahol megtekinthetőek a videókkal – például az olvasópróbán készülttel – dokumentált mozzanatok.

Ma ingyenes Liszt-koncert a Dóm téren

Ingyenes Liszt-koncerttel várja a közönséget ma 20.30-tól a Dóm téri színpad, ahol a Hungarofest és a szabadtéri együttműködésében Liszt mindenkinek címmel rendeznek crossover – vagyis műfajokon átívelő – hangversenyt. Fellép a Budapest Saxophon Quartet, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Csillag születikből ismert Vásáry André is. Többek között a II. magyar rapszódiát, a Rákóczi-indulót és az Első elfelejtett keringőt hallhatjuk Liszttől, de felcsendülnek Strauss, Vivaldi és Haydn dallamai is. A rendezvényt a Liszt-év és a magyar EU-elnökség apropójából hallhatják a nézők.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad a rajz az utcákon

Három új legális graffitifalat adott át pénteken a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegeden. Tovább olvasom