Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Önvédelemre hivatkozik a gázpisztolyos F. Csaba

Szeged - Önvédelem volt – állítja az a 18 éves fiatal, aki Makkosházon dulakodás közben elővette gázpisztolyát, majd a kiérkező rendőrre is ráfogta. Információink szerint F. Csaba ellen korábban is folyt büntetőeljárás; balhésnak ismerik a környéken. Ő azt állítja, semmi sem igaz abból, amit róla mondanak.
– Négyen kiszálltak egy kocsiból a hamburgeresnél. Odajöttek hozzánk, nem szóltak semmit. A barátnőmet belökték a bokorba, hogy ne álljon közénk, ne tudja megakadályozni, hogy engem megüssenek – mesélte F. Csaba. A 18 éves szegedi srác péntek este szólalkozott össze egy másik társasággal Szeged Makkosház városrészében, a Gyöngyvirág utcában. A rendőrség közleménye szerint a fiatal a kiérkező rendőrre is ráfogta gázpisztolyát.

Csaba szerint mindez így történt: – Nekem jött a négy ismeretlen. Elővettem a gázpisztolyt, hogy rájuk ijesszek. Kivették a kezemből, a tárat eldobták, a pisztolyt odaadták a barátnőmnek, aki erre fejbe vágott két támadót. Ketten a buszmegálló felé, ketten a kocsihoz menekültek – mesélte Csaba.

Nem volt és nem is lehet városőr

– Nem városőr a fiatalember. Az édesanyja korábban alkalmazottunk volt. Csabi fiatalon szimpatizált a szervezettel, szeretett volna a munkánkkal közelebbről megismerkedni. Nagyobb rendezvényeken, sporteseményeken segítette a munkánkat. Mióta az anyukája nem dolgozik nálunk, megkopott a jelenléte – mondta Kovácsné Vadászi Erika, a szegedi önkormányzati városőrség elnöke. Kovácsné úgy fogalmazott, sajnálja a fiatalemberrel történteket. – Az alapszabályunk kimondja, hogy a tagság feltétele a büntetlen előélet – tette hozzá.

A 18 éves fiatal szerint az egyik rendőrautó világítás nélkül jött felé. – Azt hittem, el akarnak ütni. Nem láttam, hogy rendőrautó, ezért irányítottam a fegyvert a kocsi kerekére. Ahogy megláttam a szirénát a kocsi tetején, azonnal eltettem a pisztolyt. Amikor mondták, hogy dobjam el, eldobtam. Lenyomtak a földre, és kiesett a zsebemből a késem, amit aznap kaptam ajándékba a barátnőmtől – idézte fel a péntek éjjel történeteket Csaba. Azt mondta, azért vette a gázpisztolyt, hogy az egyik Szegedhez közeli kistelepülésen lévő házuk környékéről elriassza a vadakat, és megvédje a kutyáját. Csaba szerint nem voltak részegek, bár ő megivott egy korsó sört és két cent vodkát.

– Önvédelem volt, ők jöttek nekünk. Én rendőrre nem fognék fegyvert soha – tette hozzá.

F. Csabát, aki ellen garázdaság miatt indult eljárás, balhés fiatalnak ismerik a Gyöngyvirág utcában. Az egyik lakó azt mondta nekünk, nem szívesen beszél, mert így is fenyegetettségben élnek, „nem kell az olaj a tűzre". A lakók látni vélték, hogy korábban „randalírozás" miatt többször elvitték a fiút a rendőrök. – A többiről nem is beszélve: rendszeresen a lépcsőházban végzik a kis- és nagydolgukat a haverjaival. Ordenáré módon és agresszíven viselkednek, ki tudja, milyen szerek hatása alatt – mesélte az egyik lakó, aki szerint korábban, amíg Csaba nem töltötte be a 18-at, a ház a gyámhatósághoz is segítségért fordult.

A makkosházi Coop Áruház parkolója. Itt fogták el a képünkön látható F. Csabát és négy másik fiatalt a rendőrök. Fotó: Arany T. János
A makkosházi Coop Áruház parkolója. Itt fogták el a képünkön látható F. Csabát és négy másik fiatalt a rendőrök. Fotó: Arany T. János

– Ebből semmi sem igaz! Sőt, a mi ajtónkat kenték be kutyaszarral. A haveromra meg azt mondják, hogy alvilági, de nem is az, csak szobafestő. Az meg miért baj, ha valaki néha megissza a magáét? – reagált a lakók panaszaira a 18 éves fiatal.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze érdeklődésünkre elmondta, a Szegedi Járási Ügyészség a terhelttel szemben 2012 novemberében vádat emelt a Szegedi Járásbíróság előtt, amely tavaly június 26-án jogerős ítéletet hozott. Arra a kérdésünkre, hogy akkor mivel vádolták a fiatalembert, és mi volt az ítélet, a bíróság szóvivője későbbre ígért tájékoztatást.

Sokat mulasztott

– Ha nem az iskolában történt az eset, és más tanuló nem vett részt benne, akkor az nem érint minket, nem tartozik ránk, rendőrségi ügy – válaszolta Szabó Gábor arra a kérdésünkre, érheti-e iskolájában bármilyen retorzió a fiatalt. A Tápai Antal Szakközép- és Szakiskola igazgatóhelyettesétől megtudtuk, Csabának, aki ácsnak tanul, rengeteg mulasztása van: 260 óra az első félévben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paks politikai stichje, titka és a propaganda

Politikai stichje van az ügynek, nem szakmai kérdés – mondta a paksi atomerőmű bővítéséről egy… Tovább olvasom