Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Opera- és operettslágerek

Szeged - Balczó Péter tenorista, a tavalyi Armel-operaverseny egyik győztese ad ma este fél 9-től koncertet vendégeivel a szegedi városháza Muzsikáló Udvarán.
A fiatal debreceni tenorista, Balczó Péter a múlt szezonban tarolt Szegeden. A Traviata Alfredójaként megnyerte az Armel-operaverseny fődíját, a szezon végén pedig a Szegedi Operabarátok Egyesülete és a Gregor József Emlékéért Alapítvány neki ítélte az Évad ifjú énekese-díjat. A közönség is rá voksolt: a legjobb operaénekesnek járó Dömötör-díjat is ő vehette át a májusi gálaesten. A sikerek kapcsán azt mondta: senki sem lehet próféta a saját városában: amit nem kapott meg Debrecenben, azt Szeged adta meg neki. Ma este fél 9-től a városháza Muzsikáló Udvarán ad koncertet két kollégájával és Rákai András zongorakíséretével.

Balczó Péter. Fotó: DM/DV
Balczó Péter.
Fotó: DM/DV

Cseh Antal baritonista az egyik vendégem, akivel négy évvel ezelőtt ismerkedtem meg, amikor Debrecenben Az eladott menyasszony című Smetana-operát játszottuk. Már akkor jó barátságba kerültünk, most azért hívtam meg, mert a szegedi közönség is kedveli; ráadásul ha egy tenor és egy bariton énekel duettet, az mindig hatásos. A Szerelmi bájitalból választottunk részleteket. A másik vendégem, Szakács Ildikó tehetséges, pályakezdő szoprán, aki októberben Gilda szerepében mutatkozik be a Szegedi Nemzeti Színházban az Armel-fesztivál Rigoletto-produkciójában. Jó alkalom a koncert, hogy megismerje őt a szegedi publikum – fogalmaz Balczó Péter. Az est házigazdája a Hunyadi Lászlóból és a Szerelmi bájitalból énekel duettet a döntős szopránnal. Operettslágerek, nápolyi dalok is elhangzanak a koncerten.

Szakács Ildikó. Fotó: DM/DV
Szakács Ildikó.
Fotó: DM/DV

Balczót az operaverseny után meghívták Szlovéniába: Mariborban Gounod Rómeó és Júliájának főszerepét énekelte. A Don Giovanni Don Ottaviójaként mutatkozott be Olaszországban, ahol nemrégiben egy nemzetközi énekversenyen is részt vett. Puccini szülővárosában, Luccában hetven versenyző közül egyedüli tenorként jutott be a legjobb nyolc döntős énekes közé. A bolognai opera stúdiójának igazgatójától, a La Lupa és más kortárs darabok komponistájaként Szegeden is jól ismert Marco Tutinótól különdíjat vehetett át. – Nagyon kedves számomra Itália és az olasz romantikus operairodalom, szeretnék ebbe az irányba elindulni – hangsúlyozza a tenorista, akit valószínűleg a következő évadban is hallhatunk majd Szegeden. – Megszerettem a várost, a színházat, a kollégákat és a közönséget, ezért mindig szívesen jövök. Szép feladatok várnak a jövő szezonban is: most a miskolci Bohémélet-bemutatóra készülök.

Cseh Antal. Fotó: DM/DV
Cseh Antal. Fotó:
DM/DV
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adómentes a nyugdíj

2011-től az adóterhet nem viselő járandóságok adómentessé váltak. E változás oka az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése. Tovább olvasom