Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Operahonlapot indítottak szegedi művészek

Szeged - Pál Tamás karmester kezdeményezésére önálló honlap – www.szegedioperaklub.hu – népszerűsíti a helyi operajátszást és általában a műfajt.
Néhány hét óta működik egy új honlap – www.szegedioperaklub.hu –, amelyen operával kapcsolatos exkluzív információkat, híreket, érdekességeket találhatnak az érdeklődők. – Szeretnénk a műfajt és a szegedi operajátszást a fiatalok körében még népszerűbbé tenni. Operatársulatunk megint aktív és – érzésem szerint – felszálló ágban van; olyan fórumot teremtettünk számára, amely lehetővé teszi, hogy a széles nyilvánosság előtt is megjelenjenek a vele kapcsolatos speciális információk. Szeretnék olyan nemzetközi kitekintést is adni, amivel legfeljebb szakfolyóiratokban lehet találkozni – mondja Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház első karmestere, aki saját zsebből finanszírozta a honlap létrehozásának, elindításának költségeit.

A Szegedi Opera Klub vár mindenkit, aki szeretne az operáról beszélgetni, híreket hallani. E-mailben a szegedioperaklub@gmail.com címen várják azok jelentkezését, akiket érdekelnek a műfaj műhelytitkai, akik szívesen találkoznának az alkotókkal, szerzőkkel, karmesterekkel, rendezőkkel, tervezőkkel, énekművészekkel. Hírt adnak Szeged, Magyarország és a világ operai életéről, újdonságairól, érdekességeiről, de a műfaj alapvető kérdéseivel is foglalkoznak.

Miklósa Erika a szegedi operahonlap nyitóoldalán.
Miklósa Erika a szegedi operahonlap nyitóoldalán.

Varsányi Anna dramaturg, jelmeztervező, a honlap egyik szerkesztője és szerzője elmondta: előadásfotókkal, művészportrékkal is folyamatosan bővítik a könnyen áttekinthető honlap galériáját.

Már több érdekes írást is kaptak: In Mezzo al Festival címmel Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója foglalja össze a szegedi operafesztivállal és -versennyel kapcsolatos álláspontját. Úgy véli, a versenyzők átlagos színvonala kívánnivalót hagy maga után; valószínűleg nem elég csábítók a díjak, nincs is belőlük elég; a közönség számára vonzóbbá kell tenni a fesztivál programját, és jobban össze kellene sűríteni a programsorozatot. Gyémánt Csilla színháztörténész szerint jó lenne, ha állandósulna, végképp gyökeret verne Szegeden a fesztivál, és a színház határozottabb szerepet kapna ebben a művészi vállalkozásban, nem csupán befogadó helyszíne lenne az operaverseny döntőjének.
Nemzetközi kitekintés

A New York-i Metropolitan Opera is műsorára tűzte Berlioz darabját, a nemrégiben Szegeden is sikerrel játszott Faust elkárhozását, a világhírű ausztrál filmrendező, Baz Luhrmann pedig a Broadwayn állította színpadra Puccini remekművét, a Bohéméletet – ezekről is hírt ad az új portál.

Olvasóink írták

  • 2. rolee 2010. január 03. 09:37
    „Én sem”
  • 1. Pinaman 2010. január 02. 17:07
    „nem agy jovot josolok neki”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Reök-palota építtetői rendelték meg a lovat

Lófarának a szegediek a Tisza Lajos körúti huszárszobor környékét nevezik. Ha valóban a lószobor jelölné ki, Lófara másik öt helyen is lehetne a városban. Tovább olvasom