Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Operapróba - szaunában

Szeged - Pokoli melegben készül a Bajazzók és a Parasztbecsület stábja a július végi Dóm téri bemutatóra a Fodor-szakközépiskola tornacsarnokában.
– 45 fokot is mértünk egyik délután a próbán – meséli Kesselyák Gergely karmester tegnap délelőtt a Fodor-szakközépiskola kissé lepusztult tornacsarnokában, ahol Kerényi Miklós Gábornak, a Budapesti Operettszínház Kossuth-díjas direktorának vezetésével már a múlt hét óta próbálják a szabadtéri idei kettős operaprodukcióját. – Most még egészen elviselhető, legalább 8–10 fokkal kevesebb van – teszi hozzá a fesztivál művészeti vezetője.

Operapróba - szaunában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

„Kezdődjék a játék!" – énekli magyarul a Bajazzók Prológját a Toniót alakító Szegedi Csaba. Rendelkező próba van, nem állnak neki túl sokáig cizellálni az áriát, de azért KERO megmutatja, körülbelül hogyan szeretne majd hallani egy frázist. Az Operaház Szegeden is jól ismert fiatal baritonistája biztosítja: úgy csinálja majd, csak eddig mindig olaszul énekelte, be kell gyakorolnia magyar szöveggel is. Hőség ide, hőség oda, nem kíméli magát, nem markíroz. Mintha kicsit Svéd Sándoréra emlékeztetne a hangja, ami azért több mint biztató.

Hétfő óta már Szegeden próbálnak a produkció külföldi sztárjai is. A kazanyi születésű, Alma-Atában diplomázott tenorista, Avgust Amonov énekli Caniót – a próba alapján bátran ki lehet jelenteni: érdemes lesz meghallgatni. Akárcsak a Neddát alakító fiatal és vonzó szopránt, Asmik Grigoriant, aki Litvániából érkezett. A YouTube-on meg lehet nézni: világszínvonalú Violetta. Amíg KERO őket és a Beppét játszó Kerényi Miklós Mátét instruálja, a Silvióként bemutatkozó francia baritonista, Boris Grappe az egyik ügyelőtől, Pópity Tímeától vesz magyar nyelvleckét. Szorgalmasan mondogatja magában: Jó napot! Jó estét! Jó napot! Jó estét! Amikor már megy, húzódzkodik néhányat a tornacsarnok egyik bordásfalán, amíg ő is sorra kerül.

Operapróba - szaunában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Bár a Parasztbecsület szereplőgárdájának csak délután kezdődik a próba, egy órával korábban befut az előző Dóm téri évadok nagyszerű Carmenje, Mester Viktória is, aki idén Lola lesz. Cukkolják a többiek: hiányzott már neki ez az ájer. Elővesz egy permetezőfejes vizes flakont, azzal próbálja hűteni magát.

– Engem nem fújsz le, Viki? – kérdezi a vehemens dirigálás közben felhevült Kesselyák Gergely. – Kicserélem benne a vizet, teljesen felmelegedett – válaszolja a mezzo, majd térül-fordul, és a karmestert hűvös párafelhőbe borítja.

Amíg KERO a főszereplőkkel dolgozik, a statiszták újságot olvasnak. Nagy sikere van lapunk napi horoszkópjának, az egyik táncos hangosan fel is olvassa Szűz csillagjegyű kollégájának a rá vonatkozó jövendölést: „Kellemes munkahelyi légkört, jó viszonyt jeleznek a bolygók kollégáival. Így a feladatokat is könnyebben oldják meg. A csoportmunka dominálhat ma". Kuncogás.

Operapróba - szaunában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Nem akarom elmesélni, hogy egy színház akkor is teli van balhéval, ha nincs tele szerelmi helyzetekkel" – magyarázza a Bajazzók szituációit az Operettszínház direktora – bizonyára saját tapasztalatból.

Közben már elmúlt dél, a tornacsarnok tetőzetének üvegablakain tűz be a nap, a levegő nem mozdul, alig lehet elviselni a meleget. – Tisztára, mint a szaunában – jegyzi meg valaki. Szünet. A stáb megrohamozza az ivóvizes automatát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre újul meg a mórahalmi városközpont

A tervek szerint október végére készül el Mórahalom új közigazgatási, gazdasági, közösségi funkciókat betöltő új városközpontja. Tovább olvasom