Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Operasztárok a kifutón

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok következő páros előadásának, a Parasztbecsületnek és a Bajazzóknak a szereplőivel tartottak divatbemutatót az Árkád Szegedben.
Szabó István Oscar-díjas filmjéhez, a Mephistóhoz is Gyarmathy Ágnes tervezte a jelmezeket. Az extravagáns kosztümjeiről ismert Munkácsy-díjas alkotót kérte fel Kerényi Miklós Gábor rendező is, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok idei kettős operaprodukciójának jelmezeit álmodja meg. Szombat délután az Árkád Szegedben tartottak rendhagyó „divatbemutatót" a főszereplők: a Parasztbecsületből Dolhai Attila (Turiddu), Frankó Tünde (Santuzza) és Mester Viktória (Lola), a Bajazzókból pedig Kerényi Miklós Máté (Beppe), Asmik Grigorian (Nedda), Boris Grappe (Silvio) és Avgust Amonov (Canio), továbbá a közreműködő artisták.

Operasztárok a kifutón. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Azért is jó ez a bemutató, mert a közönség hozzászokhat ahhoz a meglepetéshez, ami majd a Dóm téren várja. A Cirque du Soleil megváltoztatta a cirkusz alaptéziseit, egész más látványt hozott, mint amit megszoktunk. A Bajazzók esetében mi is ezen a nyomdokon haladunk. A Parasztbecsületnél mai, de azért jól láthatóan tervezett minden jelmez. Csináltunk néhány ruhaszobrot is: ilyen Santuzza borvörös árnyalatokban pompázó ruhája, valamint Nedda jelmeze, amikor Colombinaként lép színpadra. A karakter és a zene együtt teremt képzőművészeti látványt, ami egyszeri, nem ismételhető; csak arra a szereplőre érvényes, aki épp énekel. A kollekcióból ez a két kedvencem – árulta el Gyarmathy Ágnes, akinek nevezetes, pávatollas Szilvia-jelmezét Alföldi Róbert Dóm téri Csárdáskirálynő-produkciójából még ma is emlegetik. – Sokórányi munka egy-egy ilyen kosztüm elkészítése, szerencsére most is példás türelemmel tűrték a művészek. Nedda ruhája nemes rongyokból készült, és a legutolsó haute couture divatot követi. A jelmezekkel az is célom, hogy segítsék a szereplők jellemformálását.

Olvasóink írták

  • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. július 25. 18:40
    „19. 20. nagyon ratyi...
    21. hoppá hoppá”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmai buszközlekedés: változás jövőre

Idén biztosan nem változik a dorozsmai buszközlekedés, de az illetékesek dolgoznak a javításán. Tovább olvasom