Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Ópusztaszer: három hónapos csúszás a tető miatt

Ópusztaszer - Nincs szerencséje a Feszty-körkép épületének tetejével a kivitelezőnek. A felújítás nagyobb munka, mint várta, az eső is bevert – helyenként rá a vászonra –, így csak három hónappal később, augusztus 31-én nyithatja meg 5 új kiállítását az emlékpark. A cég 2009-et még 64 milliós veszteséggel zárta, az idei év jobban indult.
A tavalyi évet még 64 millió 267 ezer forintos veszteséggel zárta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nonprofit Kft. Ez az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján nemrég közzétett tavalyi évi mérlegből és eredménykimutatásból derül ki. A céget eddig 130 millió forint tagi kölcsönnel segítette fő tulajdonosa, a Csongrád Megyei Önkormányzat. A taggyűlés pedig annak érdekében, hogy változzon a helyzet, novemberben új igazgatót nevezett ki a park élére Tokovics Tamás személyében. – A látogatók számának csökkenését tavaly még nem sikerült megállítani, de a vállalkozási és a marketingkommunikációs tevékenység jelentősen javult, ennek hatása 2010-ben lesz érezhető – tájékoztatta lapunkat Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke. A válság és az elmúlt évek megszorító intézkedéseinek hatása a park bejáratánál is látszik. Kevesebb a fizetőképes látogató, egyre többen szeretnének kedvezményt kérni.

A parkban ezekben a hetekben a tavalyi évi veszteségnek épp tízszeresét, a 160 milliós megyei önerővel együtt 640 millió forintot fordítanak arra, hogy a húsvétra megtisztított, új látogatói ösvénnyel ellátott Feszty-körkép épületében 5 új kiállítás nyíljon az Árpád-korról, amely ismét vonzza a látogatókat. Azért bíznak ebben, mert a korszak kutatásában nagyon sok az új eredmény, amelyet látványosan be lehet mutatni. Az oktatásba is bekapcsolódik az emlékpark, múzeumpedagógusokat alkalmaz.

A beruházás részben az épület tetejének rendbetételéről is szól – ezzel továbbra sincs szerencséje a parknak. Zakar Péter alelnök tájékoztatójából kiderült a közgyűlésen, hogy az építőknek menet közben többször is módosítaniuk kellett a műszaki megoldásokat a tervezetthez képest. Emiatt várhatóan három hónapot csúszik az átadás időpontja, augusztus 31-ére.

A viharos szél pedig egy alkalommal feltépte a tetőt takaró fóliát, és emiatt beázott az épület. Az eső nem okozott nagyobb károkat, de néhány helyen érte a körkép vásznát is. Az, hogy ez elindít-e valamilyen gombásodást, ezután derül ki, a szerződés szerint az esetleges restaurálás költsége a kivitelezőt terheli. A megyei önkormányzat tulajdonosi bizottsága június 15-én a helyszínen tart ülést.

Olvasóink írták

  • 2. kevlar59 2010. június 13. 11:10
    „mivel volt jobb NagyLaci mint egy jobb oldali?

    akkor maszop-os ostoba káderek voltak Ópusztaszeren muszájmunkahelyen, most meg a fityesz föpártember agrárvégzettségü asszonya az emlékpark fö megmondója (TSZ-mérnöknek hívták 89 elött elött az ilyet, bruttó 3 év föiskola.
    egy nem átpolitizált világban a rózsatöveket domotoxolhatna az ilyen, nem igazgatóhelyettes lenne!”
  • 1. Atlasz 2010. június 13. 07:27
    „Sírnivaló, amit Nagy László leváltása óta Ópusztaszerrel művelt a "gazdája"!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek a POSZT-on

Szeged - Sikerrel játszotta Juronics Tamás Háztűznéző-produkcióját a szegedi társulat a díjátadó… Tovább olvasom