Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Órákat várnak a betegek

Többórás késéssel, tömött autókkal, de elszállították tegnap azokat is, akik a piacról kivonuló betegszállító cég miatt ellátatlanul maradtak volna. A három talpon maradt vállalkozás még helytáll, saját feladatai mellé pluszköröket bevállalva, de a helyzet így tarthatatlan. Ma egyeztetnek a folytatásról.

Tegnap óta négy helyett már csak három betegszállító cég működik Szegeden. Mint azt korábban megírtuk, a Maros Sped Kft. március elsejétől nem visz több OEP-finanszírozott beteget, csupán a klinikai belső szállításokat vállalja. A három autót működtetető cég kiesése nehéz helyzetbe hozta a többieket, őket ugyanis az Országos Tisztiorvosi Hivatal kötelezte arra, hogy tartalék autóikkal lássák el a Maros Sped Kft. feladatait. Szeged negyedén kívül ez a cég szállította a betegeket Szőregről, Deszkről, Hódmezővásárhely egy részéről, Algyőről, Újszentivánról és Tiszaszigetről is.

Az érintett betegszállító cégek ugyan jelezték, hogy nem tudják ezt a pluszfeladatot ellátni, semmiféle választ vagy reakciót nem kaptak. Kényszerpályára kerültek tehát, mégsem maradt tegnap senki ellátatlanul: pluszköröket beépítve minden beteget összeszedtek a betegszállítók – előbb-utóbb. A csúcsra járatott járművek ugyanis többórás késéssel tudtak csak odaérni a vizsgálatokra váró páciensekért.– Reggel 9-re kellett volna beérnem az új klinikára, 11 óráig van felvétel. Azt mondták, ne aggódjak, be tudok ma feküdni, megvárnak – mesélte fél 12-kor, még mindig otthonában ülve Tóth P. József. A 73 éves férfit 1 hónapig kezelik a rehabilitációs osztályon, ahová állapota miatt még taxival sem tudna eljutni. Ezért kért betegszállítást. – Ennyit még soha nem kellett várni – tette hozzá az idős férfi, aki feleségével együtt reggel óta készenlétben várta, hogy jöjjenek érte. Végül még az ebédjét is otthon fogyasztotta el.

– Érezhetően több a munkánk, és a betegeknek is többet kell várniuk. Egy-két órával biztos, hogy nagyobb csúszásban vagyunk a korábbiakhoz képest – mesélte Nagy Viktor gépkocsivezető. Délben még mindig nem tudták felvenni a reggel 8 óra óta várakozó utasukat – tömött autóval járták az első kört egy fekvő és három ülő beteggel, valamint gondozójukkal. Ahol valakit kitettek, a helyére már be is szállítottak valakit. – Hogy akiért még el sem mentünk, mikor ér haza, abba jobb nem is belegondolni – tette hozzá a sofőr.

– Egyelőre nem állítottuk be a tartalék autókat, az aktív kapacitás átcsoportosításával próbáljuk megoldani a kialakult helyzetet – mondta el Tanács Róbert, az Országos Betegszállító Szolgálat Csongrád megyei irányító szervezetének vezetője. – A betegeket szétosztottuk a szolgáltatók között, és prioritási sort állítottunk fel. Először azokat visszük, akiknek tényleges állapotromlást vagy egészségkárosodást okozhat a kezelés elmaradása. Ők is azonban futó autókba ülnek be: kitérőket teszünk a saját betegeinkkel, és úgy szállítjuk el őket.
Mivel a Maros Sped – tudva, hogy leáll – már nem vett fel sok beteget az utolsó napokban, Tanács Róbert szerint a helyzet a hét végéig így kezelhető marad. Mára azonban összehívták a megye betegszállító cégeit és az egészségbiztosítási pénztár illetékeseit, hogy végleges megoldást találjanak, a jelenlegi helyzet ugyanis tarthatatlan. A megyei irányító szervezet vezetője azt szeretné, ha az aránytalanul kevés feladatot ellátó szentesi cégtől csoportosítanának át Szegedre autókat. Ha ezt az értekezleten ma jóváhagyják, akkor is csak jövő hét közepén születhet erről szakértői bizottsági döntés.

Olvasóink írták

 • 15. ari670518 2012. március 11. 14:07
  „az hogy orákat várnak a betegek az abbol is ered hogy a szegedi betegszállitot pécsre irányitották csak a kérdés az mit keres pécsen a szegedi betegszállito mikor szegeden sok a beteg reggel beviszik negyed 9-töl du 5-ig vár a beteg másnap meg reggeltöl du 6 ig ez a magyar egészségügy gratula nekik”
 • 14. spiler 2012. március 03. 12:56
  „nem kapok inzulint már csak 1oo%-ért,nincs kedvezmény MONDOM A NEPHROLÓGUSOMNAK,,,DR.ÚR! AZ ÁLLATORVOS LEGALÁBB KEGYELEM LŐVÉST AD A HALDOKLÓ ÁLLATNAK NEKÜNK EMBEREKNEK NEM JÁR SEMMI!A VÁLASZ ÉRDEKES VOLT,DE NEMÍROM LE ugyis kimoderálnák....pedig Ő Dr.”
 • 13. keresztény 2012. március 03. 05:11
  „X_Y: A magyar egészségügynek volt előtte is MR gépe, ahogy a magyar egészségügy is (van ahol) tudja gazdaságosan működtetni a magyar diagnosztikát (OEP finanszírozottan). (Vagy Te talán euromedices hozzászóló vagy?) :)”
 • 12. klj-54 2012. március 02. 18:26
  „Mi lesz ha a túlhajszolt sofőr majd esetleg halálos áldozattal járó balesetet okoz?”
 • 11. GengsterPro 2012. március 02. 17:38
  „Mivan a chips adokból befolyt pénzel?”
 • 10. DobóI 2012. március 02. 14:48
  „Sokan elgondolkodhatnak (korábban kellett volna) arról, hogy talán 2002-ben nem kellett volna az "1500 milliárdot adunk az egészségügyre" Csehák ígéretnek bedőlni, 2006-ban meg a "sikeres egészségügyi integráció" cimén az egészségügyet szétverő GyF vezette szoc-liberás bagázst beválasztani. ..”
 • 9. X_Y 2012. március 02. 12:19
  „"ugyanúgy ahogy a diagnosztikát a betegellátás mellől mert az bevételt jelentett."

  Ja, csak a nagyszerű magyar egészségügy a büdös életben nem vett volna MRI-t vagy hasonló "drága" berendezést. Persze lehet pótolni az MRI vizsgálatot azzal ha felszabdalják a beteget és megnézik "élőben"...”
 • 8. Kulik 2012. március 02. 10:59
  „5. X_Y 2012.03.02. 08:49

  Nem egészen így van. ROKO-val soha nem szállítottak beteget azt minden esetben esethez tartják készenlétbe.
  Az meg hogy kiprivatizálták a betegszállítást alóluk elhibázott lépés, sőt bűn, ugyanúgy ahogy a diagnosztikát a betegellátás mellől mert az bevételt jelentett.”
 • 7. papika56 2012. március 02. 10:48
  „Majd ha a politikusok családtagjait érinti a probléma --MAJD akkor MEGOLDJÁK !
  addig a kutyát sem érdekli !”
 • 6. Együgyű 2012. március 02. 09:11
  „,,Órákat várnak a betegek"
  A valódi súlyos csoringer betegek nem számítanak itt a 21. századi demokratikus Szent Istváni, Antal Istváni örökségű szenteskedő
  EU-ba belépett Magyarországon. A kormány erre rendkívüli üléssel sem reagál. Sajnos számukra ez nem hajtana hasznot, sőt csak kiadást okoz, okozna. Hála a mindenhatónak és a lelkiismeretes háziorvosok próbálnak a kialakult helyzeten javítani. Csak annak a betegnek írnak ki szállítást, aki a betegsége és állapota indokolja. A korruptak meg eddig is azok voltak és lesznek is, mert a rokkantosítást elbíráló kollegáiknál sincs ez másképpen. Mindig fejétől bűzlik a hall! Azok a súlyos rászoruló betegeket, akit a betegszállító egyesek szerint fuvarozgat, vélelmezem nincs elég zsetonja arra, hogy pld. havonta háromszor, négyszer taxizgasson, főleg ha egyáltalán mozogni bír vagy az egészségügyi intézménybe el, ott, valamint vissza is tud jönni. Örül, ha a gyógyszerét, ami nem kis összegű a mai világban ki tudja váltatni. Vélelmezem, a kis hazánkban nem kap táppénzt, rokkantnyugdíjat, stb.. mindenki fejlett nyugati országoknak megfelelően. Pedig ha az orvos valóban megállapítja róla a súlyos (de ma már a nem súlyos) betegséget és valóban beteg sokkal több zsetonra van szükség, mint egészségesen. A gazdag, tehetős áll betegek meg nem hiszem, hogy nagyon vállalnák, hogy pld. a klinikán reggel 1o-től 24 óráig várakozzanak a beteg szállításra, stb.....! Gondolom én még egy órát sem. Ha esetleg van tehetős szerettük vélelmezem, az segíti a rászorultat anyagilag is. Azért azt is figyelembe kellene venni, hogy a hozzátartozónak van munkahelye is és csak úgy nem hagyhatják ott!
  Egyesek meg mondják, hogy évek óta így van! Kérdem én akkor így is maradjon? Esetleg a kialakult kaotikus helyzetet nem mielőbb megoldani kellene? Ebből is pártok harcait kell a betegek rovására rendezni?
  Ellentétes okoskodást, véleményt meghallgatok, de elfogadni nem fogom. Ígérem nem is cáfolom meg.
  Minden embernek kiváló egészséget kívánok ismeretlenül!!!
  Nem kívánom, hogy egyes embertársaim a kínok kínját átéljék! Szerintem még egy főbelövés is humánusabb, mint a mai egészségügy helyzete!
  OFF.”
 • 5. X_Y 2012. március 02. 08:49
  „"Egyébként talán hagyni kellet volna az OMSZ-nál és most kevesebb lenne a hiánya."

  Mivel az OMSZ-nak is ugyanannyit fizet az OEP, neki sem lenne "nyereséges". Az meg tényleg luxus, hogy ROKO-val szállítják a beteget a kórházba vagy onnan haza. Most is a legtöbb helyen kevés az mentőautó - ezekkel még betegszállítást is végezni.....

  Meg erre is igaz: amíg a kormánytagokat nem érintia probléma, addig ez nem probléma...”
 • 4. klj-54 2012. március 02. 08:39
  „Az egész rendszer működése és működtetése a felelőtlen emberélet veszélyeztetése!
  A miérteket egyszer már leírtam:
  http://www.delmagyar.hu/jegyzet/mikor_dol_be_a_rendszer/2267347/?utm_source=rssfeed”
 • 3. Bandi78 2012. március 02. 08:31
  „Normálisan kéne fizetni a betegszállító cégeknek, és akkor tudnának szolgáltatni. Ingyen senki nem szállít.”
 • 2. spiler 2012. március 02. 07:43
  „csak a betegekkel nem foglalkozik a kutya se....”
 • 1. Kulik 2012. március 02. 07:24
  „Az ne zavarjon senkit, hogy évek óta így van:-(
  Egyébként talán hagyni kellet volna az OMSZ-nál és most kevesebb lenne a hiánya.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogolni jó!

A cím igazságát Móricz Zsigmond hangoztatta, s ha élne, biztosan részt venne a hétvégi gyalogtúrán. S miközben túrázna bőszen jegyzetelne a Barbárokhoz... Tovább olvasom