Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Órákon át mérgezte a szén-monoxid az idős párt

Szeged - Egy idős férfi meghalt, feleségét pedig életveszélyes állapotban szállították kórházba tegnap az egyik Szentháromság utcai társasházból. Kiderült, az idősek a tűzhellyel fűtöttek, a lakásban felgyülemlő szén-monoxid megfojtotta őket.
Családtagok és szomszédok riasztották a mentőket hétfő reggel az egyik Szentháromság utcai társasházhoz, miután azt látták, hogy a földszinti lakásban élő idős házaspár mindkét tagja a földön fekszik. A helyszínre két mentőautót küldtek, a rendőrök mellett a katasztrófavédelem és a gázszolgáltató, a kéményseprő-ipari cég szakemberei is megjelentek.

Helyszínelő rendőrök a Szentháromság utcában. Fotó: Segesvári Csaba
Helyszínelő rendőrök a Szentháromság utcában.
Fotó: Segesvári Csaba

– A lakásban az összes fűtőkészülék megfelelően működött. A tragédiát az okozta, hogy az idős házaspár kiegészítő fűtésként a gáztűzhelyet használta, vélhetően több órán át égették a tűzhely gázrózsáit. A lakás jól szigetelt, így nem szellőzött. A szén-monoxid lassan megfojtotta a lakásban élő idős férfit, feleségét újra kellett éleszteni, életveszélyes állapotban szállították kórházba – mondta a helyszínen Molnár Krisztina, a katasztrófavédelem szóvivője.

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba

A házban élők megdöbbentek az idős házaspár tragédiáján, többen arra gondoltak, a szeles időben a kéményből szivároghatott vissza a mérgező gáz. Nem értették, ha van konvektor, miért égették a gáztűzhelyet. – Az idősek hőérzete más, sokan használják a tűzhelyet kiegészítő fűtésként. Azzal viszont nem számolnak, hogy a nyílt égésterű készülék a lakás levegőjét égeti el – magyarázta az egyik szomszéd.
Mennyi idő alatt fogy el a levegő a lakásból?

Ha a házaspár a tűzhely összes égőjét használta, akkor a készülék egy óra alatt 0,8 köbméter gázt éget el. A szakirodalom szerint ehhez 8 köbméter levegő kell, ami megfelel egy kisebb helyiség szoba levegőmennyiségének. – Minél kevesebb a levegő, annál rosszabb az égés, így kialakul a szén-monoxid. Ezt fokozhatja, ha nincs külső szellőző, ha a lakásban régen szellőztettek. A problémát időben jelezhette volna egy szén-monoxid-érzékelő – mondta az este kapcsán Király József, a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója. Felhívta a figyelmet, a gáztűzhely nem fűtésre való.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olyan ez, mint a pornó

Janik László és Torres Dani szerzőtársaival megpróbálja bebizonyítani: a trágárság is lehet lírai. Tovább olvasom