Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Orbán Viktor: Tudni kell olvasni a jelekből

Ópusztaszer – "Új törvények világa közeledik Európa felé. A formálódó új világ első parancsolata: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Összetartozás Emlékművének avatásakor Ópusztaszeren. Az ünnepség előtt 98 határon túli magyar tett állampolgársági esküt.

- Ma két felfogás, kétféle szív él a magyar politikában. Az egyik elutasítja a nemzeti összetartozást, a másik ezt tekinti kiindulóalapnak. Az egyik szembefordít, a másik nemzeti együttműködést ír. Az egyik megtagadta testvéreit 2004. december 5-én, a másik kiállt mellette. 2010-ben a magyarok elsöprő többséggel igent mondtak a nemzeti együttműködésre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a Nemzeti Összetartozás Emlékművét avatták fel szombaton.

A közel 10 méter magas alkotás Matl Péter, kárpátaljai szobrász műve: egy kitárt szárnyú 210 centi magas bronz turulmadarat ábrázol karddal a karmai között, egy faragott mészkő oszlop tetején. Az oszlop egy obeliszk, oldalait indás mintázat fonja körül. A növényminta bimbói a történelmi vármegyék bronzból öntött címerei.

Orbán Viktor: erős politikai közösség az összetartozás megerősítésével jöhet létre. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

- A turulmadár a most élő, a már meghalt és az ezután megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe. Aki politikára adja a fejét, annak tudni kell olvasni a jelekből: mikor van ideje a szólásnak és mikor a hallgatásnak. Szent Mihály napján szólók mindenkihez, amely napon a régi szokás szerint a pásztorok számot adtak a rájuk bízott jószágról. Kihajtáskor mindenki lehet pásztor, de behajtáskor csak az, aki elszámol. A szobor a Nemzeti Összetartozás Emlékműve: minden magyar elszámolással tartozik a többi magyar felé - mondta a kormányfő. A miniszterelnök szerint az új nemzetpolitika megteremtése volt a kormány legnagyobb feladata: az egyszerűsített honosítás eljárásnak köszönhetően 320 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Orbán Viktor: erős politikai közösség az összetartozás megerősítésével jöhet létre. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

- Ez az emlékmű azt üzeni: egy anyaország létezik, amely képes minden magyart a trianoni határokon innen és túl egyetlen közösségben egyesíteni. Aki tud olvasni a jelekből, láthatja: új törvények világa közeledik Európa felé. A formálódó új világ első parancsolata: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak. Kívánom minden magyarnak: legyen füle a hallásra és olvassanak a jelekből - mondta Orbán Viktor, majd B. Nagy László kormánymegbízottal és Matl Péterrel leleplezték a Nemzeti Összetartozás Emlékművét.

Az ünnepélyes napon a szoboravatást megelőzően 98 határon túli magyar tett állampolgársági esküt az Árpád-emlékmű előtt: a legfiatalabb 7 hónapos, a legidősebb 79 éves volt. Őket Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő köszöntötte. - Ma közös jövőnk első napja kezdődik el, amelyet ezután együtt kell alakítanunk - jelentette ki. Az eskütétel után a szeri monostor romjai között ökumenikus istentiszteletet tartottak. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes azt kérte az új magyar állampolgároktól: merjenek, akarjanak, legyenek cselekvő magyarok.

Olvasóink írták

133 hozzászólás
 • 133. macs 2012. október 02. 14:22
  „saturnus,
  megnevettél! Köszönöm! :-DDDDD”
 • 132. Bakker18 2012. október 02. 12:51
  „Saturnus..ha lehetne itt lájkolni,lájkolnám..nagyon jó::)))))))”
 • 131. saturnus 2012. október 02. 10:04
  „Én turult fogok tenyészteni otthon. Most, hogy egy új rendelet lehetővé teszi a haszonállatok tartását ott is, ahol eddig önkormányzati rendelet tiltotta, nyilvánvalóan turulkeltető telepet kell nyitni. A turultojásokat kiteszem a balkonra, árpádsávos zászlóval gyöngéden betakarom, s miközben naphosszat a Kárpátia együttes dalait játszom nekik, izgatottan várom, hogy kikeljenek.

  A kis turulokat aztán saját főzésű házipálinkával itatom, fészküket Orbán Viktor-os újságcikkekkel bélelem ki, mert a turul sosem piszkít a saját fészkébe. Esténként Széles Gábor lapjaiból olvasok fel nekik meséket, különösen, ha napközben sokat csintalankodtak és még napnyugtakor sem hajlandóak álomra hajtani csőrüket.

  A kis turuljaim megtanulnak hátrafelé nyilazni, szakócával koponyát lékelni és alapkamatot csökkenteni. Amikor már nagyobbacskák, Fradi-meccsre is kiviszem őket, hogy szépen elsajátítsák, miként kell zsidózni, meg cigányozni.

  Kiképzem őket mindenre, amit egy turulnak tudnia kell. Hogyan kapja el röptében a liberálist és tépje szét, miként kerüljön be jobb családokba, hogy nagy földhöz jusson és miként kell megnyerni szinte ki sem írt közbeszerzési pályázatot. Az én turulom tud majd visszamenőleges törvényeket hozni, napestig hazudni és hízelegni a főnöknek.

  Amikor meg már jól meghízott, főleg a májára, levágom és nagyszerű pörköltet főzök belőle”
 • 130. margot 2012. október 02. 07:42
  „Nagyon sok hülyeséget mond ez a féleszű ember.”
 • 129. rezice 2012. október 02. 05:25
  „Ez a komcsiskodás egy idióta hülye duma !!Közben az ország egy része éhen döglik!Soha ennyi kis gyerek nem éhezett ebben az országban az utóbbi 45 évben mint most !!Ilyenekkel és hasonlókkal kellene foglalkozni sok idiotnak!!”
 • 128. kormoska 2012. október 01. 21:57
  „A hatalomvágy elvette a vezérünk józan eszét!Ezzel a folyamatos szoborállítással magát(és autokrata rendszerét)igyekszik erősíteni és persze megszólítja a Jobbikos szavazókat.
  Nem kell mondania,figyelünk a jelekre magunktól,és érezzük a bőrünkön is...
  A Fidesz felfogása az ami szétszakít.Családokat,baráti kapcsolatokat,munkahelyi kollégákat.
  Ha valaki elutasítja a NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS rendszerét onnantól az nem igazi magyar,kitaszított.
  Ha 2010-ben látják,hogy mit szabadít az országra nem mondanak annyian igent,az bizonyos.
  Jobb helyen az erősek támogatják az elesetteket!De itt elveszik a nyugdíjukat,100% os rokkantakat küldenek vissza dolgozni,a hátrányos helyzetűek ellen hangolják az egészségest,az idős ellen a fiatalt.
  Lehet,hogy közelít az új törvények kora az ország viszont magabiztosan távolodik Európa civilizált részétől.
  Azt nem kétlem,hogy a határon túliaknak felemelő a megkapott állampolgárság...,pedig a jobboldal szemében főként két lábon járó szavazógépek(most még ez nem látszik).
  Az Orbán kormányt is elszámoltatják majd,remélem már 2014-ben!”
 • 127. sz27 2012. október 01. 16:02
  „Elvtársak a jelek aszt sugallják hogy a ti időtök lejárt akkor holvoltatok amikor a komcsik felvették milliárdos hiteleket .Ez a Turulmadár tojik rátok !!!!!!!!!!!!!!”
 • 126. Bakker18 2012. október 01. 16:00
  „Orbán elvtárs!!!!!!!Ön tud olvasni a jelekből????Egy ország kívánja már magát "melegebb éghajlatra"::))!!!!!!!Bort iszunk és vizet prédikálunk,hát ez sajnos már nem megy tovább::)))!!!!!!!”
 • 125. csmano 2012. október 01. 15:06
  „DUNAÚJVÁROSBAN győzött a Független (MSZP) jelölt, tudni kell a jelekben olvasni!”
 • 124. gondolom 2012. október 01. 13:36
  „Nem a jelekből olvasunk,hanem a pénztárnál fizetünk többet,menjen Orbán szinesfémet gyűjteni inkább.”
 • 123. rezice 2012. október 01. 13:19
  „Ezt a jelet ismered-e Viktor? ,,I,,”
 • 122. papika56 2012. október 01. 13:01
  „Amikor Torockaiék emeltek Turul szobrot --az államellenes volt !
  De ez itt nem az ! ugye ?????
  A következő lépés viktátornak emelni egy DIADALÍVET !!! mondjuk : Felcsútra !!!
  a jekből pedig olvashatna viktor is. A gazdagokon kívül ..mindenki a lemondását, eltakarodását várja !
  REMÉLEM nem hiába !!!!!”
 • 121. PiszokAlfréd 2012. október 01. 12:50
  „"Döglött lovon nem lovagolunk tovább!" Ősi dakota mondás!:-) Ismerős Vic´?:-)
  Tereld csak a nyájad ostorral, de minket már igazán békén hagyhatnál! Mert még a végén véletlenül csehül fogsz járni! :-)”
 • 120. x 2012. október 01. 12:30
  „116. Admin07 2012.10.01. 07:58
  A jelek azt mutatják, hogy az egész világon folyamatosan nő a szegénység, a kiszolgáltatottság. Természetesen kivételt képez az a felső réteg, amelynek tagjai haszonélvezői voltak és lesznek is a jelenlegi igazságtalan társadalmi rendszer fenntartásában. - Nézzünk szét a határon túlra, mindjárt messzebb látunk. Ha jobban nem is leszünk attól, esetleg nyugodtabbak.”
 • 119. Queenmargareth 2012. október 01. 11:18
  „az én hozzászólásaimat NEM ADTÁK LE! ezért bemásoltam azt, ahol a náci szó szerepelt...”
 • 118. DMagóg 2012. október 01. 10:00
  „109.Queenmargareth 2012.09.30. 20:35!

  A hatalom gyakorlói (pártállástól függetlenül) propagálják azt, ami szerintük jó.
  Mi ezek egy részét bátorkodunk kétségbe vonni, s beszélünk arról is, ami szerintünk rossz.
  A stílusunk, a mondandónk vitatható, ám -ma még- jogunk van akár szidni is. A dícsőítést meg bízzuk az utókorra.
  Azok a Gyurcsány fóbiások, akik ebből arra következtetnek, hogy visszasírjuk. Örülnénk, ha ezek a népünk javát (nem a sajátjukat) szolgálóan, sikeresek lennének. Az, hogy annak tartják magukat, az egy dolog. Nem vitatom, hogy kegyetlenül nehéz, ám ennek tudatában, ismeretében, mégis mindent elkövettek a hatalom megragadásáért. Nagy árat fizettünk már azért is.
  Természetesen semmi bajom azokkal, akik nem szidják (egyiket sem). Ám a -bármelyiket- dicsőítőkkel már igencsak vitáznék.
  Szép napot!”
 • 117. szandokán 2012. október 01. 09:37
  „Tudni kell olvasni a jelekből,igen tudunk olvasni a jelekböl,mindenki látja ,hogy beteg vagy Viktor.”
 • 116. Admin07 2012. október 01. 07:58
  „A jelek azt mutatják, hogy Magyarországon folyamatosan nő a szegénység, a kiszolgáltatottság. Természetesen kivételt képez az a kb. 1,5 millió magyar ember, akik haszonélvezői voltak és lesznek is a jelenlegi igazságtalan társadalmi rendszer fenntartásában.”
 • 115. kontrapista 2012. október 01. 06:39
  „98-X_Y
  Magyar állampolgárságot egy éve kaptam Szegeden, az izraelire pedig nincs jogi alapom !”
 • 114. Egyolvasó 2012. október 01. 05:58
  „Hogy ne csak a keserű jusson a választóknak.:
  http://www.youtube.com/watch?v=PfbylGthCfM&feature=related”
133 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötezren az Ágota Iskolanyitogatóján Szegeden

Közel ötezren szórakoztak az Ágota alapítvány által szervezett színes programokkal teletűzdelt Iskolanyitogatón a József Attila Általános Iskolában vasárnap Szegeden. Tovább olvasom